Google+

19 decembrie 2014

Covrigi Brasoveni

Reteta Covrigi De Post Brasoveni Cu Sare Mac Si Susan


reteta covrigi, retete covrigi, retete de covrigi, covrigi fierti, covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi de casa, covrigi opariti, covrigi simigerie, retete culinare, covrig, preparare covrigi, covrigi de post, covrigi pretzels, retete pentru copii,

Ingrediente:

  • 500- 600 g de faina
  • 1 cubuletet de drojdie
  • 1 cana de apa calda
  • 3- 4 linguri de ulei (50 ml)
  • ½ lingurita de sare
  • 2 linguri de seminte de susan sau mac
  • 1 lingura de zahar
  • 1 l de apa pentru oparit covrigii
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de sare grunjoasa
ingrediente covrigi brasoveni cu mac si susan sau sare, ingrediente covrigi pretzel cu mac si susan sau sare, ingrediente covrigi de casa, ingrediente covrigi de post,


Mod de preparare:

     Covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi recunoscuti pentru gustul lor bun, coaja crocanta si miezul moale, avand o forma mai aparte decat ceilalti covrigi rotunzi.
     Dar cum se fac covrigii brasoveni? Aluatul de covrigi de post se prepara asemanator cu aluatul de scovergi. Intr-un castron punem faina, o amestecam cu sare si facem o gropita in mijloc. Drojdia de bere se pune intr-o farfurie, se presara putin zahar deasupra si se lasa sa se inmoaie. Dupa ce drojdia s-a inmuiat, se adauga in castronul cu faina in gropita pregatita anterior, dupa care se acopera cu faina si se lasa putin la crescut. Dupa 5 minute se adauga apa calduta si ulei in castron si se incepe sa se framante pana cand se obtine un aluat elastic, potrivit de tare care nu se lipeste de maini. Se pune aluatul in castron, se presara cu putina faina deasupra si se acopera cu un prosop, dupa care se lasa sa creasca timp de 30- 40 de minute la caldura, pana cand aluatul de covrigi isi mareste volumul. 
aluat covrigi, aluat de simigerie, aluat de covrigi, preparare aluat de casa, preparare aluat pentru covrigi, preparare coca de casa, preparare cocaturi si aluaturi de casa, preparare aluat de post,

     Dupa ce aluatul a crescut, il mai framantam putin, dupa care il rulam sub forma de sul si il taiem in parti egale. Luam o bucata de aluat si o intindem sub forma unui snur (grosimea unui deget) mai subtire la capete si mai gros la mijloc, destul de lung. Luam capetele formand o bucla, si apoi le impletim de doua ori, dupa care venim cu aceste capete si le unim la marginile opuse ale buclei, formand astfel covrigi brasoveni. 
Modelarea covrigilor se poate observa foarte bine in imaginile de mai jos. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat, obtinand astfel covrigi Pretzels. Lasam covrigii sa creasca timp de 15 minute, timp in care precatim apa in care o sa-i oparim. 
preparare covrigi, preparare aluat de covrigi, preparare covrigi brasoveni, preparare covrigi pretzel, preparare aluaturi si cocaturi, preparare aluat de simigerie, retete culinare, preparate culinare, modelare covrigi, preparare covrigi opariti, preparare covrigi de post,

     Punem 1 litru de apa sa fiarba, adaugam 1 lingura de bicarbonat si o lingura de zahar si amestecam, dupa care introducem covrigii unul cate unul sa fiarba in apa clocotita timp de 30 de secunde fiecare, daca nu reusim sa-i si intoarcem pe cealalta parte atunci ii mai scufundam cu paleta in apa, dupa care ii scoatem cu paleta si ii asezam pe o tava sa se scurga de zeama. Presaram fiecare covrig dupa preferinta cu seminte de mac, seminte de susan sau sare grunjoasa. 
Fierberea covrigilor in aceasta apa ii va face crocanti la exterior si moi in interior, fiind specific acestor covrigi Pretzel. In loc de bicarbonat se mai poate folosi zahar ars, care dupa ce l-am caramelizat se dizolva in apa. Daca nu ne place mirosul si gustul de bicarbonat putem folosi zahar ars. Luam o tava de cuptor, o tapetam cu hartie de copt si asezam covrigii in ea. Coacem tava in cuptorul incins 15- 20 de minute, pana cand covrigii sunt frumos rumeniti. Dupa ce s-au copt, covrigii Pretzel se scot din tava, se lasa putin sa se raceasca si apoi se servesc fierbinti, sau dupa ce s-au racit, fiind deosebit de buni. 
reteta covrigi, retete covrigi, retete de covrigi, covrigi fierti, covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi de casa, covrigi opariti, covrigi simigerie, retete culinare, covrig, preparare covrigi, covrigi de post,

     Covrigi Pretzel, crocanti la exterior dar cu miezul moale, foarte buni, presarati cu seminte de susan sau de mac, gustosi si aromati, de care ti se face pofta mereu doar cand ii mirosi si de care nu te saturi niciodata. Covrigi de casa, o reteta de covrigi brasoveni de post deliciosi.  
POFTA BUNA!  
reteta covrigi, retete covrigi, retete de covrigi, covrigi fierti, covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi de casa, covrigi opariti, covrigi simigerie, retete culinare, covrig, preparare covrigi, retete pentru copii,

reteta covrigi, retete covrigi, retete de covrigi, covrigi fierti, covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi de casa, covrigi opariti, covrigi simigerie, retete culinare, covrig, preparare covrigi, covrigi de post, covrigi pretzels, retete pentru copii,

reteta covrigi, retete covrigi, retete de covrigi, covrigi fierti, covrigi brasoveni, covrigi pretzel, covrigi de casa, covrigi opariti, covrigi simigerie, retete culinare, covrig, preparare covrigi, covrigi de post, covrigi pretzels, retete pentru copii,

11 comentarii:

  1. Buna! In lista de ingrediente apare ULEI. In modul de preparare nu. Unde il adaugam>?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ulei se adauga impreuna cu apa calda, cand se framanta aluatul ...multumesc ca mi-ai atras atentia, o sa corectez! Te sfatuiesc sa oparesti covrigii in apa cu putin zahar ars, sunt mult mai gustosi.

      Ștergere
  2. Ce inseamna o cana de apa? 200 ml, 250 ml? E important. Eu folosesc o faina alba mai tare, speciala pentru paine dar de foarte buna calitate. Framant la masina de paine pe program de pizza. Cum se pregateste zaharul ars in oala de fiert sau separat? Multumesc frumoz!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O cana de apa de 250ml ...cand faci un aluat manual nu ai cum sa sti cantitatile exacte, conteaza foarte mult faina, din aceasta cauza o sa intalnesti multe retete cu expresia "pui faina cat cuprinde!".
      Zaharul ars il pregatesti cel mai simplu in oala de fiert. Multumesc si eu!

      Ștergere
    2. Sarut mana si Multumesc Frumos! Am pus apa chiar asa cat cuprinde. Adica am adaugat la 600 g de faina la inceput 250 ml de apa calda in care am dizolvat drojdia uscata (14 g si o lingura de zahar brun). Dupa ce apa calda cu a facut spuma am adaugat-o peste faina in masina de paine. Am mai pastrat putina apa sa "spal" farfuria de drojdia ramasa pe fundul acesteia. Am mai adaugat pana la vreo 50 ml de apa pentru ca era cam tare aluatul. E bine cred sa adaugati apa cat mai la inceputul framantatului daca faceti la masina. Deci undeva la 300 ml apa calda cred ca este ok pentru 600 g faina. Daca mergeti pe 500 g atunci probabil 250 ml si sigur ca da depinde de faina. Am folosit zahar ars in oala de fiert la care am adaugat conform indicatiilor din reteta si o lingura de bicarbonat. Aluatul a crescut foarte bine si a ramas usor dupa 45 de minute tinut undeva caldut. Am modelat lasand putin la crescut inainte de a-i pune la undit in apa fiarta cu zahar ars si bicarbonat. Am lasat la scurs pe o farfurie inainte de a-i pune in tava pentru copy data cu putin ulei sa nu se prinda covrigii. Au iesit nemaipomenit de buni dupa 20 minute la 190 grade. Sfatul meu este sa nu fie foarte rumeniti pentru ca se ard. Ca sa ramana mai mult timp moi ar fi bine sa-i bagati fierbinti intr-o punga speciala de paine cu gaurele (punches in engleza) ca sa poata respira totusi. Cei mai buni covrigi dintre toate retetele facute de mine pana acum. Revin cu date suplimentare daca mai descopar ceva dupa ce mai fac inca o data. Cred ca drojdia face totul, zaharul ars si toata procedura descrisa foarte bine in reteta. Va Multumesc Frumos! Radu

      Ștergere
    3. Ok, ma bucur ca ti-au reusit, sunt bune indicatiile pentru aluatul preparat la masina! Daca aluatul este facut manual atunci se pune apa cu drojdia amestecate si faina cat cuprinde :) Faina si drojdia conteaza cel mai mult.
      Nu am incercat cu amestecul de zahar si bicarbonat la fierbere, eu am facut separat ...o sa incerc si eu!
      Orice reteta merge inbunatatita, accept cu placere orice sfat sau sugestie.

      Ștergere