Google+

11 aprilie 2015

Cozonac pufos


cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,
Ingrediente pentru aluat: 

  • 1 kg de faina 
  • 300 g de zahar 
  • 2 oua (intregi) 
  • 2 galbenusuri 
  • 100 ml de ulei 
  • 400 ml de lapte 
  • 4 cubulete de drojdie de bere (100 g) 
  • coaja rasa de la 1 lamaie 
  • 2 pliculete de zahar vanilat 
  • ½ sticluta esenta de rom 
  • 1 lingura de unt 
  • 1 lingurita de sare 

Ingrediente pentru umplutura: 

  • 300 g miez de nuca macinata 
  • 4 linguri de zahar 
  • 50 g de cacao 
  • 2 albusuri de ou 
  • 1 cescuta de lapte 
  • 1 lingura de scortisoara 
  • 1 lingurita esenta de rom 
  • 1 lingurita de ulei 

Ingrediente pentru uns deasupra: 

  • 1 ou 
  • 1 lingura seminte de mac 
  • 1 lingura de zahar tos 

Mod de preparare:

     Pentru reusita unui cozonac bun trebuie sa avem o temperatura mai ridicata in bucatarie, in jur de 22- 24 grade, pentru ca astfel cozonacii vor creste foarte repede si foarte frumos. 
     Intr-un vas mai mare cernem faina si facem o gropita in mijlocul ei unde vom pune drojdia la crescut (dospit) numita si maia. Maiaua se formeaza din drojdie, zahar si lapte. Faramitam drojdia in mijlocul fainii, adaugam o lingura de zahar si cand drojdia incepe sa se topeasca turnam lapte caldut peste ea, amestecand usor pana cand drojdia este complet dizolvata. Acoperim maiaua cu putina faina, acoperim vasul cu un prosop si o lasam sa creasca timp de 5 minute. Maiaua va creste foarte repede si se va umfla deasupra ca o ciuperca
drojdie la crescut sau maia, maia, drojdie, aluaturi si cocaturi, coca de cozonac, aluat de cozonac, aluat de casa, retete culinare, aluat de paine, aluat de scovergi, cum se face aluatul de cozonac, cum facem cozonac, preparare cozonac,

     Incalzim laptele, dupa care adaugam zaharul si il amestecam bine pana cand se dizolva complet. Separat batem bine ouale si galbenusurile impreuna cu sarea. Radem deasupra coaja de lamaie si adaugam zaharul vanilat si esenta de rom, iar dupa ce toate ingredientele s-au amestecat le adaugam peste laptele caldut si le amestecam impreuna. Turnam laptele caldut in lighean si incepam sa amestecam bine, pana cand se incorporeaza toata faina. 
aluat de cozonac, coca de cozonac, aluat de casa, aluat de paine, aluat, coca, cum se face aluatul de cozonac, preparare aluat de cozonac, aluaturi si cocaturi, retete culinare, preparate culinare,

     Incalzim putin uleiul si apoi turnam putin cate putin peste aluat, continuand sa framantam bine. Dupa ce am pus tot uleiul si aluatul de cozonac incepe sa arate din ce in ce mai bine, adaugam untul moale la temperatura camerei, putin cate putin, pana cand il incorporam pe tot. Framantam bine aluatul timp de 30 de minute, pentru a obtine un cozonac moale si pufos. Dupa ce am framantat aluatul il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca la caldura aproximativ o ora, timp in care acesta va creste frumos pana la marginea superioara a vasului. 
aluat de cozonac, coca de cozonac, aluat de casa, aluat de paine, aluat, coca, cum se face aluatul de cozonac, preparare aluat de cozonac, aluaturi si cocaturi, retete culinare, preparate culinare,

     Intre timp pregatim umplutura din nuca si cacaopentru cozonac. Punem intr-un castron zaharul, cacaoa si scortisoara, le amestecam bine dupa care turnam deasupra laptele fierbinte si le amestecam. Adaugam deasupra miezul de nuca, uleiul si albusurile batute putin si amestecam bine compozitia obtinand astfel o umplutura destul de consistenta cu multa nuca, frumos aromata pentru cozonaci. 
umplutura pentru cozonac cu nuca si cacao, cum se face cozonacul umplut cu multa nuca si cacao, retete culinare, dulciuri,

     Ungem masa si mainile cu mult ulei, scoatem aluatul crescut din castron, il mai framantam putin si il impartim in 4 bucati aproximativ egale. Fiecare cozonac va fi format din 2 bucati de aluat. Luam 2 bucati si le intindem pe fiecare cu mainile pe masa pana cand sunt aproape cat tava. 
aluat de cozonac, coca de cozonac, aluat de casa, aluat de paine, aluat, coca, cum se face aluatul de cozonac, preparare aluat de cozonac, aluaturi si cocaturi, retete culinare, preparate culinare,

     Asezam peste fiecare cate 2- 3 linguri de umplutura si intindem uniform pana aproape de marginea aluatului, dupa care incepem sa rulam de la un capat pana cand obtinem o rulada. 
cozonac impletit preparare, cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta de cozonac, retete cozonac,

     Procedam asemanator si cu celalalt aluat, dupa care incepem sa-I impletim unul peste altul, apoi cu grija ii punem in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt. Procedam la fel si cu celalalt cozonac. Dupa ce am pus cozonacii in tava ii ungem cu ou batut si ii presaram cu seminte de mac si ii mai lasam 30 de minute sa mai creasca in tava. Dupa ce cozonacii au crescut in tava, ii introducem in cuptorul preincalzit la foc potrivit si ii lasam sa se coaca aproximativ 40- 50 minute. 
cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,

     Cand s-au rumenit frumos, dar nu prea tare, ii incercam cu o scobitoare daca sunt gata si nu mai ramane aluat pe ea, dupa care ii scoatem din cuptor, ii ungem cu ou batut si ii presaram repede cu zahar tos. Punem o coala alba de hartie deasupra si ii acoperim cu un prosop mai gros. Ii lasam asa acoperiti pana a doua zi cand ii scoatem din tava si ii putem servi. 
     Cozonac de casa, moale si pufos, cu umplutura de nuca si aroma de scortisoara si rom, un preparat deosebit de bun si gustos, nelipsit de pe mesele noastre de Paste sau de Craciun sau de la diverse evenimente importante. Cozonac de casa cu nuca si cacao, un preparat traditional romanesc, cel mai des intalnit de la mesele romanilor. 
POFTA BUNA! 
cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,

cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,

cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,

cozonac, cozonaci, dulciuri, deserturi, prajituri, cozonac pufos, cozonac cu nuca, cozonac de casa, cozonac impletit, retete culinare, preparate culinare, retete de craciun, retete de paste, reteta cozonac, retete cozonac, retete traditionale, retete de pasti, dulciuri de paste,

Un comentariu: