Google+

24 martie 2016

Varza a la Cluj de post


Retete De Post – Varza Dulce Calita La Cuptor Fara Carne Gatita Dupa Metoda Clujana


varza, varza de post, varza calita, retete, varza la cuptor, varza a la cluj, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, food,
     Ce mai gatim in Postul Pastelui. In comparatie cu Postul Craciunului, in Postul Pastelui se mananca doar de doua ori peste (dezlegare la peste - Buna Vestire si Florii), este un post putin mai greu din acest punct de vedere. 
Ce mai mancam de post sau ce mai gatim de post, doua intrebari pe care orice gospodina si le pune.  
Mie mi-e pofta de varza à la Cluj varianta gatita fara carne. Normal varza a la Cluj se face cu varza murata (varza acra) dar eu am cumparat o varza proaspata atat de frumoasa incat o sa prepar mancarea cu ea. Glumind putin varza a la Cluj te duce putin cu gandul la o oala de sarmale amestecate, iar daca iti plac sarmalele n-are de ce sa nu-ti placa si varza calita la cuptor gatita dupa reteta clujeana, bucataria ardeleneasca avand multe retete si preparate culinare care merita incercate. Varianta de varza a la Cluj de post fara carne este la fel de simpla de preparat si gustoasa ca reteta “de dulce” cu carne, este o varza in straturi gatita la cuptor asemanatoare cu un tort de varza foarte bun de mancat, este o mancare din bucataria romaneasca satioasa pe care o mananci oricand cu placere, este atat de gustoasa ca n-ai zice ca-i de post!
Cum facem varza a la Cluj de post. Cum facem o reteta rapida si simpla de varza calita pentru 4 portii de mancare. Reteta este formata din 2 componente, varza si umplutura, dar sa le luam pe rand.
     Varza, pentru prepararea variantei cu varza dulce avem nevoie de 1,5 kg varza dulce, 1 ceapa mica, 1 ardei gras sau kapia, 5 linguri ulei, 1 ceasca de apa, 1 lingurita bulion, 1 lingurita sare, 1 lingurita boia de ardei dulce, ½ lingurita sare de lamaie, ½ lingurita piper macinat, ½ lingurita cimbru macinat, 1 frunza de dafin, 1 cutie mica rosii in bulion (400g), ½ legatura marar verde, ½ legatura patrunjel verde. Condimente, sare si verdeata se adauga dupa gust si preferinta, iar in loc de rosii decojite se poate la fel de bine folosi pasta de tomate. Eu n-am vrut sa fac o varza calita clasica rosie la culoare deoarece este umplutura destul de colorata, am intentionat sa am varza cat mai aproape de culoarea ei binenteles rumenita. Daca folosim varza murata se scurge bine de zeama si se intelege ca nu mai avem nevoie de sare de lamaie. Varza este buna grasa, deci dupa gustul fiecaruia pe langa 5 linguri de ulei mai merg inca 2.
Cum procedam, curatam si spalam toate legumele apoi taiem varza normal la cutit ca la orice mancare de varza, iar ceapa si ardeiul le taiem marunt, rosiile decojite le scoatem din sucul de rosii si le taiem cubulete, iar verdeata o tacam marunt. Varza o presaram cu putina sare, o framantam putin in maini si o lasam asa cat timp intr-o tigaie sau ceaun incingem ulei si calim la inceput ceapa si ardeiul, apoi adaugam varza iar dupa ce varza isi schimba putin culoarea si isi micsoreaza volumul punem rosiile tocate si putin bulion de gust. 
retete varza calita de post a la cluj cu soia si ciuperci, cum facem varza de post, retete de post preparare, mancare de post preparare, retete culinare, retete,

Punem putina apa, adaugam dupa gust sare, piper, cimbru, dafin, boia si sare de lamaie pana varza capata o tenta foarte putin acrisoara. Tinem varza pe foc pana cand zeama scade aproape in totalitate dupa care adaugam marar si patrunjel si oprim focul. 
retete varza calita de post a la cluj cu soia si ciuperci, cum facem varza de post, retete de post preparare, mancare de post preparare, retete culinare, retete,

     Umplutura, pentru a prepara umplutura de post avem nevoie de 50g soia granule, 50g orez, 3 ciuperci champignon, 2 linguri ulei, 1 morcov mic, 1 bucata telina mica (cat morcov), 1 ardei mic, 1 lingura cu varf de bulion, ½ lingurita sare, condimente dupa gust: cimbru, boia, piper macinat, ½ legatura marar verde. De curand am preparat sarmale de post iar umplutura pentru varza se face exact ca la sarmale, daca nu te descurci si vrei procedeul de preparare mai detaliat citeste si aici. Deci toate legumele taiate se calesc in ulei incins, apoi se adauga soia tinuta 15 minute in apa sa se hidrateze, orezul umflat in putina apa cu sare, bulion pana capata o culoare placut rosiatica, condimente si verdeata dupa gust, se amesteca bine compozitia si se opreste focul. 
retete umplutura din soia ciuperci orez ceapa morcovi telina bulion si verdeata pentru preparare varza a la cluj de post, retete de post preparare, mancare de post preparare, retete culinare, umplutura sarmale de post,

     Dupa ce am terminat si varza si umplutura de preparat, luam o tava de cuptor si o ungem cu ulei, impartim varza in doua parti egale si asezam un strat de varza calita in tava iar peste el intindem compozitia de post, deasupra asezam restul de varza, iar peste stratul de varza turnam sucul de rosii ramas in cutie. 
retete varza a la cluj de post, varza cu soia si ciuperci, mancare de post preparare, retete de post preparare, varza calita la cuptor preparare, retete culinare, retete de mancare,

In tava putem aseza varza si umplutura si in mai multe straturi. Coacem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 60 de minute, sau pana cand varza este frumos rumenita. Varza la cuptor, o mancare de post romaneasca gustoasa de te lingi pe degete. Servim varza calda cu o mamaliguta aburinda si un ardei iute alaturi. Daca nu tinem post o sevim si cu smantana deasupra.
Pofta Buna! 
varza, retete, varza de post, varza calita, varza la cuptor, varza a la cluj, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, food,

varza, varza de post, varza calita, retete, varza la cuptor, varza a la cluj de post, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, food,

varza a la cluj de post, varza, varza de post, retete, varza calita, varza la cuptor, varza a la cluj, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, food,

varza, retete, varza de post, varza calita, varza la cuptor, varza a la cluj, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, varza a la cluj de post, food,

varza calita la cuptor de post, retete, varza gatita, varza de post, varza calita, varza la cuptor, varza a la cluj, mancare de post, mancaruri de post, retete culinare, retete de post, varza in straturi, bucatarie ardeleneasca, bucatarie romaneasca, sarmale amestecate, preparate culinare, varza cu soia si ciuperci, varza fara carne, food,

Un comentariu: