1 mai 2016

Bors de miel Retete de Pasti

Reteta Ciorba De Miel Traditionala Cu Bors Si Leustean Retete Pentru Masa De Paști


Bors de miel reteta,

Cum facem un bors de miel traditional romanesc, reteta perfecta pentru masa de Paști. Borsul de miel se prepara foarte simplu, de la miel avem nevoie pentru traditionalul bors cu carne de miel doar de cap, gat, piept, coada si partea inferioara a picioarelor mielului. Daca ai cumparat un miel intreg si esti incepator citeste si aici inainte sa te apuci de gatit. 
Carne de miel pentru ciorba reteta,

Cum procedam, dupa ce am transat mielul si am repartizat bucatile pentru borsul de miel ne apucam de pregatirea lui. In primul rand verificam gatul mielului sa-i scoatem traheea si esofagul si sa-l spalam bine cu apa rece, apoi il taiem in bucati potrivite. Capul mielului de asemeni il crestam putin in dreptul maxilarului de o parte si de alta ca sa-i putem deschide bine gura si sa-l spalam sub jet de apa in interior pana ramane foarte curat. Capul de piept il spalam si il taiem in bucati potrivite. La fel spalam si coada si partile inferioare ale picioarelor. 
Dintre zarzavaturi avem nevoie doar de: 1 ceapa mare sau 2 mai mici, 1 morcov potrivit, 1 ardei capia rosu, 1 ardei gras galben si 1 legatura leustean verde. In ciorba de miel nu se pun cartofi, rosii sau suc de rosii. Mai avem nevoie de 3 litri bors acru de casa, 2 litri apa, 2 linguri orez, 2 oua si sare dupa gust. O sa avem nevoie de o oala mare de ciorba deoarece capul o sa ocupe mult loc, eu am folosit o oala de 8 litri iar dupa ce am scos capul oala a ramas pe jumatate plina. 

Bors de miel ingrediente reteta,

Bors de miel ingrediente reteta,

Punem oala pentru bors la fiert cu apa cat sa acopere bucatile de carne de miel, bucatile de carne le punem la fiert cand apa da in clocot ca sa nu iasa zeama tulbure din cauza spumei. Adaugam sare si spumam carnea, apoi adaugam zarzavatul taiat ca pentru orice ciorba clasica. Incercam carnea si cand este fiarta adaugam borsul care a fost intre timp fiert separat. 
Bors de miel preparare reteta,

Punem 2 linguri de orez si 2 maini de maruntaie din cele pentru drob fierte si taiate marunt. Gustam de sare si potrivim gustul borsului, apoi oprim focul si dregem ciorba cu oua batute obtinand o zeama alba si clara. Adaugam apoi leusteanul verde tocat marunt si acoperim oala cu un capac pentru a se pastra aroma leusteanului. 
Ciorba de miel preparare reteta,

Borsul de miel se serveste cald cu leustean proaspat tocat marunt si un ardei iute alaturi. Capul de miel se serveste separat la masa, se scoate pe un platou, se cresteaza craniul si fiecare serveste ce-i place, creierul este delicios! Sa nu uitam si de o tuica de calitate servita inainte de masa care stimuleaza digestia si creste apetitul. 
Bors de miel, o reteta delicioasa pentru masa de Paște, felul intai dintr-un intreg meniu cu multe alte preparate din miel gustoase gatite cu ocazia Invierii Domnului si a Sfintelor Pasti. 

Bucataria romaneasca iti rezerva multe surprize si o multime de retete cu miel care merita oricand incercate, dupa un bors de miel senzational nu trebuie sa lipseasca traditionala friptura de miel la cuptor sau un gratar, sa nu mai vorbim de un drob din maruntaie de miel preparat traditional in prapure, cozonac cu nuca sau pasca preparata cu ocazia Sarbatorilor Pascale.
Bors de miel de casa reteta,

Ciorba de miel reteta,

Cap cu creier de miel din ciorba reteta,

Bors de miel traditional romanesc reteta,

3 comentarii: