24 aprilie 2013
Piure de cartofi cu soia Retete Culinare De Post
23 aprilie 2013
Bors Retete Bors De Casa
Bors De Casa - Bors - Reteta Bors Acru De Casa
Ingrediente:
- 10 litri de apa
- 2
galetuse de husti (tarate acrite)
- 3
cani de malai
- 4
cani de tarate de grau
- 2 crengute de visin (optional)
- 2 linguri de cimbru uscat sau o crenguta de cimbru
- 2 linguri de leustean uscat sau o legatura de leustean verde
- 2 felii de paine neagra sau paine cu tarate
- 2 felii de lamaie (fara coaja)
Mod de preparare:
Apa
se pune la fiert si se dau 2 clocote. Taratele de grau si malaiul se pun in vasul in care vom face borsul, se amesteca si se
inmoaie cu apa calduta. Se lasa asa timp de 15 minute sa se umfle bine. Se adauga 1-2 crengute de visin, cimbru, leustean verde sau uscat (uscat este mai bun), feliile de lamaie si de paine, vor da un miros si un gust deosebit borsului. Se toarna peste ele apa fiarta, se
amesteca bine si se acopera vasul cu un capac. Se lasa apa sa se raceasca dar nu de tot, ci
atat cat poti sa tii mana in apa si sa nu te friga. Acum se adauga si galetusele cu husti (tarate acrite). Se
amesteca bine compozitia, se acopera vasul cu un capac si se infasoara in paturi sa ramana cald cat mai mult timp. Se lasa asa 24-48 de ore, se amesteca de 2-3 ori pe zi si se gusta de acru dupa 24 de ore deoarece borsul ar trebui sa fie gata acrit.
Cand borsul de casa este acru dupa gustul nostru, se desface din paturi, se mai amesteca o data si se lasa sa se limpezeasca. Cand borsul s-a limpezit se strecoara si se pune in sticle. Peste continutul din vas se adauga din nou apa fiarta (10 litri). Se amesteca bine, se infasoara in paturi si se tine asa pana cand borsul se acreste din nou. Se scoate borsul in sticle si apoi se mai poate repeata inca o data operatiunea. Cele trei serii de bors de casa se pot amesteca ca sa fie tot borsul la fel de acru.
Borsul se pastreaza in sticle la rece. Dupa a treia serie de bors se opresc 2 galetuse de husti din tarate necesare pentru alta serie proaspata de bors acru de casa, restul de continut se arunca. Galetusele cu husti din tarate de grau oprite se pastreaza acoperite la rece si pot tine fara probleme si 1-2 luni. Din 10 litri de apa vor iesi 6-7 litri de bors. Reteta de bors natural se poate folosi (consuma) ca o bautura in dietele de slabit, cure de slabire, dar si la prepararea unor minunate ciorbe gustoase de casa.
Cand borsul de casa este acru dupa gustul nostru, se desface din paturi, se mai amesteca o data si se lasa sa se limpezeasca. Cand borsul s-a limpezit se strecoara si se pune in sticle. Peste continutul din vas se adauga din nou apa fiarta (10 litri). Se amesteca bine, se infasoara in paturi si se tine asa pana cand borsul se acreste din nou. Se scoate borsul in sticle si apoi se mai poate repeata inca o data operatiunea. Cele trei serii de bors de casa se pot amesteca ca sa fie tot borsul la fel de acru.
Borsul se pastreaza in sticle la rece. Dupa a treia serie de bors se opresc 2 galetuse de husti din tarate necesare pentru alta serie proaspata de bors acru de casa, restul de continut se arunca. Galetusele cu husti din tarate de grau oprite se pastreaza acoperite la rece si pot tine fara probleme si 1-2 luni. Din 10 litri de apa vor iesi 6-7 litri de bors. Reteta de bors natural se poate folosi (consuma) ca o bautura in dietele de slabit, cure de slabire, dar si la prepararea unor minunate ciorbe gustoase de casa.
11 aprilie 2013
Paine Retete Paine De Casa
Retete De Paine - Paine De Casa - Retete Colaci Impletiti
Ingrediente:
- 1 kg de faina alba +1 mana
- 0,5 l de apa calduta
- 60 g de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia de bere cu putin zahar si apa calduta.
Se pune faina intr-un vas, se face o gropita la mijloc si se aseaza drojdia topita in
ea. Se acopera cu putina faina si se lasa la crescut pana cand creste
drojdia (maiaua). Dupa ce drojdia a crescut, se adauga in faina sare si apa calduta, se amesteca bine si se
framanta pana cand se obtine un aluat elastic. Se scoate aluatul din vas si se framanta
si pe masa, se tranteste de cateva ori, se adauga faina pana cand coca nu se
mai lipeste de maini. Se pune in vas, se acopera si se lasa la crescut intr-un loc calduros.
Dupa ce coca a crescut, se ruleaza aluatul si se taie in doua bucati. Fiecare bucata se imparte in trei bucati si se impletesc intru-un spic formandu-se o paine impletita foarte frumoasa. Tapetam doua tavi de cozonac cu ulei si faina. Punem aluatul de paine in tavi si-l mai lasam sa creasca 15 minute. Se coc la cuptorul incins timp de 30 de minute. Se incearca cu un pai daca painile sunt coapte. Cand sunt gata se scot tavile cu paine din cuptor si se acopera cu un prosop sa se abureasca. Paine de casa, un produs de panificatie preparat in casa, o mancare hranitoare traditionala romaneasca nelipsita de la orice masa.
Dupa ce coca a crescut, se ruleaza aluatul si se taie in doua bucati. Fiecare bucata se imparte in trei bucati si se impletesc intru-un spic formandu-se o paine impletita foarte frumoasa. Tapetam doua tavi de cozonac cu ulei si faina. Punem aluatul de paine in tavi si-l mai lasam sa creasca 15 minute. Se coc la cuptorul incins timp de 30 de minute. Se incearca cu un pai daca painile sunt coapte. Cand sunt gata se scot tavile cu paine din cuptor si se acopera cu un prosop sa se abureasca. Paine de casa, un produs de panificatie preparat in casa, o mancare hranitoare traditionala romaneasca nelipsita de la orice masa.
POFTA BUNA!
Nalangate de post Retete Gogosi Dobrogene
Nalangate De Post Reteta Gogosi Dobrogene Cu Lingura Retete De Patiserie
Ingrediente nalangate de post
- 500g faina alba
- 300ml apa
- 50g drojdie
- zahar pudra pentru pudrat
- un praf de sare
- 1 pliculet de zahar vanilat
- coaja de lamaie rasa
- ulei pentru prajit
Mod de preparare gogosi de post
Se dizolva drojdia de bere cu putin zahar, se adauga
apa calduta, zaharul vanilat, un praf de sare si coaja de lamaie rasa. Se adauga faina si se amesteca bine pana se obtine o pasta putin mai
groasa ca smantana, apoi se lasa compozitia de gogosi la crescut. Intr-o tigaie mai adanca incingem ulei.
Pregatim un castron unde o sa scoatem nalangatele, un castron cu zahar pudra, o
cana cu apa si o lingura.
Inmuiem lingura in apa si o scuturam, luam o lingura
de aluat dospit si o turnam in tigaia cu ulei. Repetam la fel pana umplem tigaia cu gogosi.
Trebuie sa iasa diverse forme rotunde, nicio gogoasa nu seamana una cu alta. Uleiul nu trebuie sa fie prea
incins pentru ca gogosile se vor rumenii prea repede iar mijlocul o sa ramana crud. Daca
coca de nalangate este prea vartoasa atunci nalangatele vor iesi mai tari. Daca coca este prea moale
atunci nalangatele vor inghiti ulei mai mult si vor fi uleioase. Foarte important este reusita aluatului!
Se intorc gogosile pe toate partile pana se prajesc, se scurg bine de ulei si se pudreaza cu zahar pudra vanilat cat sunt calde. Nalangate sau gogosi dobrogene, se servesc si fierbinti dar sunt la fel de gustoase si reci. Se poate prepara si reteta de dulce cu iaurt, aici. Pofta Buna!
Se intorc gogosile pe toate partile pana se prajesc, se scurg bine de ulei si se pudreaza cu zahar pudra vanilat cat sunt calde. Nalangate sau gogosi dobrogene, se servesc si fierbinti dar sunt la fel de gustoase si reci. Se poate prepara si reteta de dulce cu iaurt, aici. Pofta Buna!
Nalangate Retete Gogosi Dobrogene
Reteta Nalangate Cu Iaurt Sau Gogosi Dobrogene Cu Lingura Retete Desert De Patiserie
Ingrediente gogosi dobrogene
- 400-500g faina alba cat cuprinde
- 1 borcan cu 800g iaurt
- 4 oua
- 50g drojdie de bere
- zahar pudra vanilat pentru pudrat gogosile
- un praf de sare
- 1 pliculet zahar vanilat
- coaja de la 1 lamaie rasa
- ulei pentru prajit gogosile
Mod de preparare nalangate cu oua si iaurt
Vom prepara o reteta de gogosi cu iaurt, oua si drojdie sau gogosi cu lingura, gogosi dobrogene. Se dizolva drojdia cu putin zahar. Se bat
ouale spuma si se amesteca bine cu drojdia, iaurtul, zaharul vanilat, un praf de
sare si coaja de lamaie rasa. Se incorporeaza faina si se amesteca bine pana se obtine
o pasta de aluat putin mai groasa ca smantana. Se lasa compozitia pentru gogosi la crescut 20 minute.
Intr-o tigaie mai
adanca incingem ulei. Pregatim un castron unde o sa scoatem nalangatele, un
castron cu zahar pudra, o cana cu apa si o lingura. Inmuiem lingura in apa, luam o lingura de aluat si o turnam in tigaia cu ulei incins. Repetam procedeul pana
umplem tigaia cu gogosi. Gogosile vor avea forme diferite. Uleiul
nu trebuie sa fie prea incins pentru ca se vor rumeni prea repede iar mijlocul
ramane crud.
Se intorc gogosile pe toate
partile pana devin aurii, se scurg bine de ulei si se pudreaza cat sunt calde cu zahar pudra vanilat. Gogoselele se
servesc calde sau reci. Este un desert delicios incredibil de bun, se pot prepara nalangate sau gogosi dobrogene si in timpul postului, reteta este aici si sunt la fel de gustoase, atat de bune ca n-ai zice ca-i o reteta de post, pofta buna!
Paste cu soia Retete Culinare De Post
Cum Facem Paste Cu Sos Si Soia
Ingrediente:
- 10 soia
snitele
- 500 g paste
fainoase
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita
cimbru
- ½ lingurita
piper
- ½ lingurita boia
- 1 foaie dafin
- 1-2 linguri
bulion
- 2 ceape
- 4 catei
usturoi
- 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Soia se fierbe 20-30 minute intr-o oala
cu suficienta apa. Se adauga sare si piper. Dupa preferinta se mai pot adauga: boia,
dafin, o ceapa taiata in patru, 2 catei usturoi taiat bucatele. Cand
sunt fierte se scot si se scurg bine de zeama prin presare.
Pastele se fieb in apa cu sare 8-10 minute, se clatesc cu apa rece si se scurg bine de apa. Intr-o craticioara incingem ulei, adaugam o ceapa taiata mic, 4-5 catei de usturoi taiati feliute, soia fiarta si scursa. Se calesc toate 5-10 minute. Se adauga bulionul si se amesteca. Adaugam apa si condimentam dupa gust cu piper, cimbru, sare.
Continuam fierberea pana sosul este legat. Se pot amesteca pastele cu sosul direct in craticioara, sau se pot servi intr-o farfurie paste cu sos si soia deasupra. Sosul se serveste fierbinte si este o reteta de post foarte gustoasa si simplu de preparat.
Pastele se fieb in apa cu sare 8-10 minute, se clatesc cu apa rece si se scurg bine de apa. Intr-o craticioara incingem ulei, adaugam o ceapa taiata mic, 4-5 catei de usturoi taiati feliute, soia fiarta si scursa. Se calesc toate 5-10 minute. Se adauga bulionul si se amesteca. Adaugam apa si condimentam dupa gust cu piper, cimbru, sare.
Continuam fierberea pana sosul este legat. Se pot amesteca pastele cu sosul direct in craticioara, sau se pot servi intr-o farfurie paste cu sos si soia deasupra. Sosul se serveste fierbinte si este o reteta de post foarte gustoasa si simplu de preparat.
POFTA BUNA!
6 aprilie 2013
Placinta cu ceapa si ciuperci Retete Placinta De Ceapa
Retete Cu Ciuperci - Retete De Post - Placinta
Ingrediente:
- 1 pachet de foi de placinta
- sau 3 foi de placinta de casa
- 1 kg de ceapa
- 250 g de ciuperci
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de piper
- 5 linguri de ulei
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie
fideluta. Ciupercile se curata, se spala si se taie bucatele. Se caleste ceapa
intr-o tigaie cu ulei, putina apa si sare. Cand ceapa este calita se adauga
ciupercile, se amesteca de cateva ori, se potriveste de sare si piper, se
opreste si se raceste.
Se ia o foaie de placinta de casa, se presara deasupra compozitia de ceapa si ciuperci. Daca foile de placinta sunt de cumparat atunci se pun 4 foi de placinta stropite cu putin ulei unele peste altele, dupa care se presara compozitia de ceapa si ciuperci. Se ruleaza foaia de placinta de la un capat pana la jumatate si se continua la fel din celalalt capat, obtinandu-se astfel un sul dublu de placinta. Se procedeaza la fel si cu celelalte foi de placinta de post.
Se pregateste o tava de cuptor unsa cu ulei si se asaza in ea sulurile de placinta pana cand se umple tava de placinta. Se stropeste cu putin ulei pe deasupra. Se incinge bine cuptorul, se introduce tava cu placinta si se coace in cuptorul incins timp de 30 de minute. Dupa ce placinta de ceapa si ciuperci este gata, se scurge de surplusul de ulei, se acopera cu un prosop si se lasa 10 minute acoperita sa se abureasca inainte de a o taia in bucati. Placinta cu ciuperci si ceapa se serveste atat calda cat si rece fiind deosebit de gustoasa. Placinta cu ceapa si ciuperci este o reteta de post cu foi de placinta de post preparate in casa.
Se ia o foaie de placinta de casa, se presara deasupra compozitia de ceapa si ciuperci. Daca foile de placinta sunt de cumparat atunci se pun 4 foi de placinta stropite cu putin ulei unele peste altele, dupa care se presara compozitia de ceapa si ciuperci. Se ruleaza foaia de placinta de la un capat pana la jumatate si se continua la fel din celalalt capat, obtinandu-se astfel un sul dublu de placinta. Se procedeaza la fel si cu celelalte foi de placinta de post.
Se pregateste o tava de cuptor unsa cu ulei si se asaza in ea sulurile de placinta pana cand se umple tava de placinta. Se stropeste cu putin ulei pe deasupra. Se incinge bine cuptorul, se introduce tava cu placinta si se coace in cuptorul incins timp de 30 de minute. Dupa ce placinta de ceapa si ciuperci este gata, se scurge de surplusul de ulei, se acopera cu un prosop si se lasa 10 minute acoperita sa se abureasca inainte de a o taia in bucati. Placinta cu ciuperci si ceapa se serveste atat calda cat si rece fiind deosebit de gustoasa. Placinta cu ceapa si ciuperci este o reteta de post cu foi de placinta de post preparate in casa.
POFTA BUNA!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)