19 octombrie 2016

Gemuri si dulceturi pentru iarna

retete, compoturi, gemuri, dulceturi, retete de casa pentru iarna, preparate de casa pentru iarna,

     Printre alimentele absolut necesare omului, fructele sunt deosebit de importante atat pentru calitatile nutritive cat si pentru gustul lor. Consumul de fructe nu trebuie sa scada nici in perioada de iarna
In atentia unei gospodine chibzuite trebuie sa stea si aprovizionarea cu fructe atat in stare proaspata cat si conservata sub diferite forme. Sa folosim din plin sezonul fructelor proaspete pentru a pregati cat mai multe sortimente conservate pentru iarna
Intotdeauna fructele alese trebuie sa fie proaspete, coapte si sa nu fie stricate. Fructele pot fi conservate in diverse feluri. O metoda veche dar foarte eficienta si mai ales economica este uscarea fructelor la soareBunicile noastre practicau aceasta metoda cu succes. Dar este bine sa fim totdeauna receptivi la nou si sa stim ca ele se pot usca in afara de soare si in cuptoare sau in uscatorii speciale
Fructele se mai pot conserva sub forma de: gemuri, dulceturi, piureuri de fructe, sucuri, compoturi, marmelade, magiunuri, serbeturi de fructe. Dintre toate, dulceata de nuci verzi, cea din petale de trandafiri, cea din smochine, de pepene sau portocale sunt magice. 
Unele dintre fructe se folosesc intregi cum sunt: capsuni, zmeura, afine, coacaze, visine, cirese, struguri. Altele care sunt mai mari se taie in diferite forme si marimi: felii, rondele, cuburi, sau chiar date pe razatoare: mere, pere, prune, piersici sau gutui
Varietatea mare a fructelor pe care ni le ofera cu generozitate natura si multitudinea de retete ne permite sa nu pierdem nimic din belsugul gradinilor si al livezilorMetodele de conservare al fructelor se cunosc din vechime insa in timp ele au evoluat si s-au diversificat foarte mult. Daca cauti retete de gemuri, retete de compoturi si retete de dulceturi pentru iarna gasesti cateva si aici

Dulceata de capsuni 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din capsuni pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de nuci 
http://www.preparatedevis.ro/2013/02/dulceata-de-nuci-ingrediente-120-nuci-1.html
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din nuci verzi pentru iarna, dulciuri, deserturi, retete, conserve,

Dulceata de afine 
http://www.preparatedevis.ro/2013/08/dulceata-de-afine.html 
http://www.preparatedevis.ro/2016/07/dulceata-de-afine-de-padure.html
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din afine de padure pentru iarna, dulciuri, deserturi, conserve, retete,

Dulceata de dovleac 
http://www.preparatedevis.ro/2014/10/dulceata-de-dovleac.html
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din dovleac pentru iarna, dulciuri, deserturi, retete, conserve,

Dulceata de morcovi 
http://www.preparatedevis.ro/2014/10/dulceata-de-morcovi.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din morcovi pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de portocale 
http://www.preparatedevis.ro/2014/07/dulceata-de-portocale.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din portocale pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de soc 
http://www.preparatedevis.ro/2013/06/dulceata-de-soc.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din soc pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de caise 
http://www.preparatedevis.ro/2013/03/dulceata-de-caise-retete-dulceata-de.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din caise pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de visine 
http://www.preparatedevis.ro/2013/02/dulceata-de-visine-ingrediente-1.html
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din visine pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de trandafiri 
http://www.preparatedevis.ro/2013/06/dulceata-de-trandafiri.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din trandafiri pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Dulceata de ceapa 
http://www.preparatedevis.ro/2013/11/dulceata-de-ceapa.html 
dulceturi, dulceata, reteta dulceata de casa din ceapa pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Gem de capsuni 
http://www.preparatedevis.ro/2016/06/gem-de-capsuni.html 
gemuri, gem, reteta gem de casa din capsuni pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Gem de prune 
http://www.preparatedevis.ro/2013/03/gem-de-prune-retete-gem-de-prune.html
gemuri, gem, reteta gem de casa din prune pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Gem de prune si piersici 
http://www.preparatedevis.ro/2013/09/gem-de-prune-si-piersici.html
gemuri, gem, reteta gem de casa din prune si piersici pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Gem de caise 
http://www.preparatedevis.ro/2013/03/gem-de-caise-retete-gem-de-caise.html
gemuri, gem, reteta gem de casa din caise pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Magiun de prune 
http://www.preparatedevis.ro/2015/08/magiun-de-prune.html
magiunuri, magiun, gemuri, gem, reteta magiun de casa din prune pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve,

Compot de caise 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-caise.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din caise pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de gutui 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-gutui.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din gutui pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de fructe 
http://www.preparatedevis.ro/2013/07/compot-de-fructe.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din fructe pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de piersici 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-piersici.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din piersici pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de prune 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-prune.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din prune pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de struguri 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-struguri.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din struguri pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

Compot de visine 
http://www.preparatedevis.ro/2014/01/compot-de-visine.html
compoturi, compot, reteta compot de casa din visine pentru iarna, retete, dulciuri, deserturi, conserve, compot de fructe,

18 octombrie 2016

Cidru de mere

cidru de fructe, vin de mere, vin de fructe, bauturi, retete, reteta cidru, sanatate, bautura alcoolica, must de mere fermentata, cidrul,

Cum se face cidrul de mere. Reteta de cidru de mere si metoda de preparare a cidrului de mere este foarte simpla. Se aleg mere sanatoase si bine coapte, se spala foarte bine si se trec prin zdrobitor. Se lasa la macerat intr-un loc racoros timp de 12 ore si apoi compozitia se trece prin presa (teasc) obtinand astfel sucul de mere (mustul de mere). 
In compozitia ramasa (tescovina) se adauga apa, maxim 20% din cantitatea de must obtinut prin presare. Se amesteca periodic si se lasa 24 ore la macerat, dupa care se trece iar prin presa obtinand mana a doua a mustului
Fermentarea mustului de mere. Se amesteca cele 2 categorii de must (mana intai si mana a doua), se dizolva bine o cantitate de zahar in el si se lasa la fermentat 4-6 saptamani, dupa care se trage cu un furtun vinul limpede in sticle sau damigene si se pastreaza in locuri racoroase si fara lumina directa a soarelui. 
Procedeul este asemanator cu pregatirea si prepararea vinului din struguri. Apa si zahar se adauga dupa preferinta, zaharul creste valoarea alcoolului din vin. Merele cele mai bune sunt merele de toamna care sunt mai bogate in zaharuri, dar se pot folosi la fel de bine si mere de vara sau mere de primavara
Din 100kg mere ies aproximativ 70l suc natural (mana intai), iar aroma cidrului se poate inbunatati printr-un adaos de plante aromatice preferate adaugate in timpul fermentarii: busuioc, ghimbir, anason, scortisoara, etc. 
fructe, ionatane, mere romanesti, fructe romanesti, retete cu mere, preparate din mere, bauturi din mere, retete,

Prepararea cidrului intr-o gospodarie (la casa) este mult mai simpla deoarece exista spatiu suficient pentru lucru si pentru depozitare, dar cum facem cidru in bucatarie la bloc. Si intr-o bucatarie de bloc se poate face cidru, nu se fac cantitati mari dar suficiente pentru consumul propriu. Nu avem zdrobitor dar o sa-l inlocuim cu masina de tocat carne, blender, robot de bucatarie, iar presa o inlocuim cu o strecuratoare, tifon sau cu un storcator de fructe. Este mai mult de munca si mai migalos dar efortul merita pe deplin.
Pentru preparare vom folosi mere, zahar, lamai si apa. Zeama de lamaie o sa dea un gust bun cidrului, o sa impiedice inegrirea (oxidarea) merelor datorita antioxidantilor si binenteles o sa dea un plus de prospetime, vitamine si minerale bauturii. 

Pentru o reteta de cidru cat mai simpla vom folosi 10kg mere, 5l apa, 1 cub drojdie, 1kg zahar, 4 lamai, 1 baton scortisoara, 1 crenguta busuioc
Cateva precizari, vom folosi vase de plastic sau inox, din 10kg mere eu am umplut un vas de 5l cu mere pasate, iar din cantitatea de mere mixate ies 2l suc de mere fara stoarcere. Zahar se adauga in functie de calitatea merelor, daca folosesti mere dulci (bogate in zaharuri) atunci pui zahar mai putin, dar daca pui zahar mai putin pierzi din taria bauturii care trebuie sa fie intre 3-8 grade alcool
retete cu zahar lamaie si drojdie, preparate din zahar lamaie si drojdie, retete,

Cum se face cidru de mere. Cum procedam, o lamaie o taiem feliute, iar 3 lamai le stoarcem bine din care o sa folosim numai zeama lor. Spalm bine merele, le taiem felii si le mixam la blender. Eu la fiecare vas blender inainte de mixare am stropit merele cu 2 linguri zeama de lamaie
fructe la blender, retete la blender, preparare suc de mere la blender, retete cu fructe,

mere la blender, retete la blender, preparare sucuri si bauturi la blender, retete,

mere mixate, retete cu mere, preparate din mere, fructe la blender, mere la blender pentru prepararea cidrului, retete,

Merele mixate (pulpa si suc) le-am pus intr-un recipient de sticla incapator (borcan mare de 15kg) si am adaugat 5l de apa. Am lasat compozitia timp de 24 ore la macerat amestecand periodic deoarece merele se vor ridica deasupra. 
fermentarea merelor, prepararea cidrului de mere, retete cu mere, preparate din mere,

prepararea cidrului de fructe, prepararea bauturilor din fructe, fructe fermentate, retete,

prepararea cidrului de mere, fermentarea cidrului de mere, prepararea bauturilor din fructe fermentate, retete,

Dupa aceasta perioada am strecurat sucul printr-un tifon, am stors bine pulpa merelor sa nu mai ramana pic de zeama, am dizolvat bine zaharul si drojdia in cantitatea de must de mere rezultata, am adaugat feliile de lamaie, batonul de scortisoara si crenguta de busuioc si am lasat mustul sa fiarba linistit pana cand acesta s-a limpezit, 
retete cu mere, preparate din mere, preparare suc si must din mere, retete,

fermentarea vinului de mere, prepararea cidrului de mere, retete bauturi din fructe fermentate,

prepararea cidrului de mere de casa, preparare bauturi de casa din fructe fermentate, retete,

termenul standard este de 4-6 sapatamani dar in casa o sa fiarba mult mai repede. Am tras cu un furtun bautura limpede in sticle si le-am pastrat la frigider sau intr-un loc fara lumina. 

Cidru de mere, o bautura fermentata din fructe, un vin din fructe sanatos si foarte gustos, slab alcoolic si aromat care poate fi servit si ca aperitiv. Este o bautura usoara si benefica pentru sanatate, plina de antioxidanti si indragita in special de femei pentru multiplele calitati si beneficii aduse in nutritie, dieta, cura, slabire, etc. 
Daca cauti retete de bauturi de casa din fructe incearca aceasta reteta
Poate vrei sa vezi si o alta reteta de bautura medicament: socata de casa
cidru, cidru de mere, bauturi, reteta cidru de casa, retete, bauturi din fructe fermentate, cidru de fructe,

bauturi, cidru de mere, cidruri, retete, sanatate, slabit, cidru natural, must de mere fermentat, bautura din fructe fermentate,