9 octombrie 2017

Gazpacho clasic

Gazpacho clasic retete culinare,

Ce fresh-uri de vara sau ce fresh-uri la blender mai facem. O supa rece frumos colorata, parfumata si aromata, plina de viata si sanatate este reteta de gazpacho. Pentru aceasta mancare vom folosi numai legume de tara naturale, rosiile sa fie bine coapte, castravetele fraged, ardeiul si ceapa proaspete. Dupa ce procurati legume taranesti incercati reteta mea. 
Supa crema gazpacho retete culinare,

Ingrediente
  • 1 kg rosii romanesti 
  • 1 ceapa rosie 
  • 1 castravete 
  • 1 ardei capia rosu 
  • 3 catei de usturoi 
  • 3 linguri ulei de masline 
  • 1 lingura otet de vin 
  • ½ lingurita zahar brun 
  • ½ lingurita sare de mare 
  • 1 felie de paine cu tarate   
  • crutoane pentru servit 
  • ceapa, castravete si ardei pentru servit 

Mod de preparare 
Rosiile se spala si se curata de cotor. Jumatate din cantitatea de rosii se mixeaza la blender si se fierb 5 minute obtinand un suc de rosii proaspat. Celelalte rosii se taie felii si se pun intr-un blender. 
Legume la blender pentru gazpacho retete culinare,

Alaturi de rosii se mai pun: 1 castravete curatat de coaja si taiat rondele, 1 ardei kapia curatat de samburi si cotor si taiat fasii, 1 ceapa rosie curatata de coaja si taiata in sferturi, 3 catei de usturoi fara coaja, 1 felie de paine rupta bucatele, ½ lingurita de sare si zahar, 3 linguri ulei de masline extravirgin si 1 lingura otet de vin, iar la final sucul de rosii. 
Preparare gazpacho la blender retete culinare,

Se mixeaza totul timp de 1-2 minute la viteza maxima, apoi se pastreaza la rece timp de 3 ore. Servim supa crema cu crutoane, feliute de ceapa, castraveti, ardei gras, sau ardei iute. 
Pofta Buna! 
Retete mancare gazpacho retete culinare,

Gazpacho retete culinare,

8 octombrie 2017

Gogosari cu hrean

Gogosari cu hrean retete culinare,

O reteta de gogosari murati pentru iarna este urmatoarea reteta foarte simpla si usor de preparat de gogosari in otet cu hrean care nu necesita fierbere sau alt adaos de conservanti ca sa tina. Ingredientele sunt pentru 7 borcane mari de 800g. 

Ingrediente
  • 4 kg gogosari 
  • 800g zahar 
  • 800ml otet alb regal 9 grade 
  • 250g hrean radacina 
  • 2 linguri sare mare neiodata 
  • 7 lingurite piper boabe 
  • 7-14 foi de dafin 
Gogosari pentru murat retete culinare,

Mod de preparare
Cum se pun gogosari la murat. Zaharul si sarea se dizolva bine in cantitatea de otet, hreanul se curata de coaja si se taie fasii pe lung, gogosarii se spala si se taie sferturi (felii) si se curata de cotor si seminte. Intr-un lighean incapator se pun gogosarii si deasupra lor se toarna otetul si se acopera vasul cu un stergar. Gogosarii se amesteca periodic timp de 24 ore foarte usor cu o spumiera astfel incat fiecare felie de gogosar sa i-a contact cu zeama care o sa se formeze in lighean. 
Preparare gogosari pentru iarna retete culinare,

Se pregatesc cateva borcane mari care se sterilizeaza bine apoi se pune in fiecare borcan: 1-2 foi de dafin, 1 lingurita de piper boabe si 1 fasie de hrean taiata bucatele, apoi se umplu borcanele cu felii de gogosar pana sus. Gogosarul nu se pune prea inghesuit deoarece zeama trebuie sa circule printre ei, mie in fiecare borcan mi-au incaput in jur de 13-15 felii de gogosari. 
Se asaza deasupra cate 2 fasii de hrean in forma de cruce astfel incat sa nu permita gogosarilor sa se ridice deasupra lichidului, se completeaza cu zeama din lighean pana se umplu borcanele apoi se acopera bine cu capace. 

Se pastreaza in camara sau intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui. Borcanele tin foarte bine asa dar dupa preferinta se pot si fierbe 2-3 minute intr-o cratita larga cu apa dar este pierdere de timp, insa eu am incercat ambele variante si sunt ok.  
Gogosar cu hrean retete culinare,

Gogosari in otet retete culinare,