24 noiembrie 2014

Tuica de casa

Cum Se Face Tuica De Casa Reteta Fabricare Preparare Fermentare Si Distilare Alcool


Tuica de casa reteta alcool palinca rachiu de fructe si prastina prune caise corcoduse mere boasca struguri preparare fabricare distilare retete la cazan,

Ingrediente tuica de casa

  • 10 caldari fructe sau prastina
  • 20kg zahar (obtional)
  • ½ pachet mare drojdie de bere
  • 3 caldari apa

Mod de preparare țuică de casă

Din ingredientele de mai sus ies aproximativ 50 litri de tuica de 45-50 grade. Prepararea tuicii sau a rachiului de casa prin distilare se face cu ajutorul unui cazan de tuica. Pentru cei ce locuiesc la case este pacat sa nu aiba in curte un cazan de tuica cu care sa-si prepare pentru consumul propriu si cand au pofta de o tuica mult mai gustoasa si mai ieftina ca cea din comert, o tuica mai curata si mai sanatoasa.

Din ce se poate face tuica. Tuica de casa se poate prepara din fructe foarte bine coapte, din fiecare fruct in parte: caise, prune, corcoduse, gutui, mere, pere, portocale, banane, etc., dintr-un amestec de fructe sau din prastina sau tescovina (strugurii rezultati dupa stoarcerea mustului la presa). Normal, denumirea de tuica se da numai alcoolului rezultat din corcoduse si prune iar restul se numesc rachiuri. Fiecare fruct difera prin cantitatea si taria alcoolului rezultat prin distilare, din aceasta cauza omul inventiv a suplinit acest neajuns prin adaugarea unei cantitati de zahar la fructele mai slab cotate din acest punct de vedere. Aici fiecare procedeaza cum doreste si dupa posibilitati, cine are “fructe cu carul” n-o sa foloseasca zahar, iar cine are doar un pom fructifer in curte o sa iasa mai in avantaj daca adauga si zahar, castiga si la cantitate dar si la tarie.

Cum se face tuica. Cum se procedeaza la prepararea unui alcool de casa bun, tuica de fructe sau tuica de prastina. Atat la prepararea alcoolului din fructe cat si la cel din prastina, procedeul este asemanator. Fructele bine coapte se zdrobesc, se dau prin tocator (zdrobitor) sau se zdrobesc pur si simplu cu mana. Daca folosim mere sau gutui si nu avem tocator, atunci taiem fructele felii cat mai suptiri si le lasam 24 de ore sa se inmoaie putin fara alt adaos de apa sau zahar. Punem fructe zdrobite intr-un butoi, adaugam apa cat sa le acopere si drojdia de bere dizolvata care o sa porneasca procesul de fermentatie mai repede si amestecam bine compozitia. Daca suntem hotarati sa adaugam si zahar atunci zaharul il dizolvam foarte bine in apa inainte s-o adaugam peste fructe. Compozitia (decoct sau compost) pentru tuica trebuie sa nu aiba consistenta mai groasa ca a unui nectar, consistenta unui nectar este perfecta.

La fel se procedeaza si daca folosim prastina in loc de fructe, numai ca aici e bine sa se aleaga doar boabele de struguri iar ciorchinele se arunca. Butoiul cu boasca se acopera si se amesteca de 2-3 ori pe zi si nu se mai adauga nimic altceva in compozitie pe timpul fermentatiei. Compozitia se lasa sa fermenteze timp de 21 de zile, termenul este stas (din batrani). Eu din experienta las compozitia sa fermenteze pana cand a fermentat de tot si fructele se lasa la fundul butoiului iar zeama are aspectul vinului. Dupa ce compozitia a fermentat (a stat din fiert), se pregateste cazanul de tuica.

Si cazanul de tuica difera, poate sa fie un cazan de inox, de aluminiu sau de arama si mai poate sa fie un cazan electric, un cazan la gaz (cu arzator butelie) sau un cazan la lemne de foc. Cazanul si serpentina de aluminiu si arama trebuie foarte bine spalate cu otet inainte de folosire. Serpentina se umple cu otet si se lasa asa 30 de minute dupa care se spala cu apa. Cazanul se freaca in interior cu otet si se clateste bine cu apa sau se pune apa cu otet in interior si se fierbe 10-15 minute.

Fabricarea tuicii, o reteta de tuica de casa din batrani. Se umple vasul (butoiul, racitorul) in care este montata serpentina cu apa rece de la robinet. Se pune putina apa in cazanul de tuica (1-2 l de apa) ca sa nu se lipeasca si apoi se completeaza cu boasca bine amestecata inainte (decoct) aproximativ 75% din cazan. Se acopera cazanul, se monteaza serpentina (se uneste serpentina de cazan) si se fierbe la foc potrivit cu grija sa nu dea pe foc. Din miez de paine inmuiat in apa se prepara o pasta (o coca moale), cu ea se izoleaza complet spatiul din jurul capacului si al serpentinei pentru a nu permite aburului sa iasa prin acele zone. 
La inceput se da focul mai tare iar cand se apropie de fierbere se da focul mai incet. Alcoolul trebuie sa curga rece, limpede si nu prea tare (ca un robinet dat foarte incet). Apa din racitor se schimba cu una rece atunci cand este incalzita prea tare. La inceput o sa curga alcool foarte tare (70-80 de grade) iar spre final gradele scad pana la 0 grade. Atentie la primul alcool care curge care este alcool metilic sau spirt, se colecteaza separat si se foloseste la uz extern. Normal se continua fierberea pana incepe sa curga apa (apa aromata), iar tot alcoolul rezultat se masoara si se amesteca treptat pana la taria dorita. Samburii fructelor ramasi in butoi nu se pun in cazanul de tuica deoarece se vor lipi.

O tuica sau un rachiu foarte bun este atunci cand apa aromata care curge ultima nu este nici acra si nici nu are alt gust strain de lipit sau afumat. Cand alcoolul incepe sa curga se asaza la iesirea serpentinei din racitor un filtru format din vata pusa pe o strecuratoare, astfel alcoolul o sa curga cat mai curat in vasul in care este colectat. Borhotul rezultat dupa prepararea tuicii este un foarte bun ingrasemant, dupa ce s-a racit se intinde sau se ingroapa in pamant si se lasa sa putrezeasca. Alcoolul rezultat se poate pune din nou in cazanul de tuica foarte bine spalat si se poate distila inca o data. Rachiu de casa, tuica de casa, palinca, este o bautura spirtoasa preparata acasa, se pastreaza in vase de sticla si cu cat este mai veche cu atat este mai buna si mai aromata si mai de calitate.
Fructe coapte pentru tuica reteta cu prune caise mere gutui pere corcoduse retete alcool de casa,

Fructe zdrobite pentru tuica reteta cu prune caise mere gutui pere corcoduse retete alcool de casa,

Compozitie pentru fermentat reteta decoct compost fructe prastina prepararea tuicii de casa retete alcool,

Fabricarea tuicii de casa la cazan reteta alcool rachiu palinca retete bauturi spirtoase preparare distilare,

Filtrarea alcoolului de casa reteta tuica spirt palinca rachiu de fructe si prastina,

Tuica de casa reteta alcool palinca rachiu de fructe si prastina prune caise corcoduse mere boasca struguri preparare fabricare distilare retete la cazan spirt,

Tuica de casa reteta alcool palinca rachiu de fructe si prastina prune caise corcoduse mere boasca struguri preparare fabricare distilare retete la cazan spirt,

Tuica de casa reteta alcool palinca rachiu de fructe si prastina prune caise corcoduse mere boasca struguri preparare fabricare distilare retete la cazan spirt,

Tuica de casa reteta alcool palinca rachiu de fructe si prastina prune caise corcoduse mere boasca struguri preparare fabricare distilare retete la cazan spirt,

Atentie: Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii! 

53 de comentarii:

  1. Cam asa prepar si eu tuica de corcoduse. Articolul mi se pare foarte instructiv, concis si usor de aplicat. Consider ca este cel mai instructiv pentru "incepatori" - le urez succes si degustare placuta. Eu nu arunc/folosesc la frectii "fruntea" - o amestec cu ce rezulta ... Intrerup ("rup") cand curge acra sau slaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu, articolul am vrut sa fie strict pentru incepatori si ma bucur ca ai precizat! Am incercat sa scriu cat mai simplu (romaneste) si fara sa intru prea mult in "detalii tehnice sau filozofice" din care pana la urma nu mai intelegi nimic. Nici eu nu arunc fruntea ...cu toate ca se zice ca nu prea e sanatoasa! Nici o cantitate mare de samburi nu e buna...

      Ștergere
  2. fruntea cum o numiti este in fapt alcoolul metilic(spirt) care nu este comestibil........atentie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect domnul meu, alcoolul metilic este otrava! Poate fi si mortal. Poti pierde vederea dupa un consum repetat.

      Ștergere
  3. Va salut,
    Si va multumesc ca impartasiti astfel de informatii.
    Puteti sa-mi spuneti mai multe despre "fruntea"? Cum stim ca ceea ce rezulta este bun de colectat?

    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fruntea este de fapt "spirt" si daca nu se arunca se opreste pentru uz casnic. Nu este sanatoasa dar noi romanii o amestecam cu restul de alcool rezultat pentru a avea o cantitate sau o tarie mai mare. Normal din ce curge se imparte in trei: fruntea, mijlocul si coada ...alcoolul cel mai bun este "mijlocul". Fiecare face cum vrea, eu pun deoparte ce curge prima si prima oara, dar nu toata cantitatea ...primele 5 grade nu le folosesc. O zi buna!

      Ștergere
  4. Imi place sa pregatesc tuica in conditii de casa.Am inventat cite ceva pentru a capata un produs calitativ.Intre cazanul unde fierbe materialul de destilat si racitor eu am pus in circuit un asa zis sifon.E in realitate un vas folosit cindva pentru a tine apa gazoasa .Am facut o gaura mica putin mai sus de mijlocul vasului pentru a introduce teava care vine de la vasul unde fierbe materialul.In partea de sus a vasului pentru sifon am introdus teava care uneste cu racitorul.Dupa fiecare fierbere in vasul de sifon se acumuleaza un lichid tulbure la gust acriu care nu contine alcool.Sunt un fel de impuritati,pe care le folosim in dauna sanatatiiIncercati si veti obtine o tuica curata ca lacrima de fata mare.Asta v-o garantez eu,Sergiu Gatlan de la Soroca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte interesant , am să îcerc și eu .Mulțumesc .

      Ștergere
    2. Florin din Targoviste. Puteti trimite o foto cu “sifonul” montat? mancasila@yahoo.com sau whatsapp ‪+40 725 428 886‬

      Ștergere
  5. fruntea,de.la.tuica.este.cel.mai,bun.dezinfectant,pt.orice.rana.provocata.deteiere.sau,arsuri

    RăspundețiȘtergere
  6. Simplu de preparat si bine explicat, bravo!

    RăspundețiȘtergere
  7. FRUNTEA O FOLOSESC PENTRU FRECTIE SI DA RANDAMENT

    RăspundețiȘtergere
  8. care este capacitatea in litri a unei caldari, 70 litri?

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut!O intrebare pentry cei care se pricep,la boasca de mere se mai adauga zahar?Mentionez ca am doua butoaie de doua sute litri de mere pisate ,mai adaug zahar sau nu ?vreau sa fac tuica numai pentru mine si vreau sa fie cat mai naturala.Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Eu zic sa pui macar 2 kg de zahar impreuna cu drojdia la fiecare butoi, stimuleaza fermentatia si castigi si la tarie deoarece merele sunt slab cotate din acest punc de vedere!
      Sau poti sa nu pui, depinde de tine ...oricum tuica o sa iasa naturala! Bafta! Sa ne spui cata tuica a iesit la cantitatea ta de mere, cu zahar sau fara!

      Ștergere
  10. Am și eu o nelămurire, timp de 21 de zile de mesteca in fiecare zi? Sau doar in prima zi și apoi nu se mai umbla deloc? Mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se amesteca periodic deoarece fructele sau strugurii se ridica deasupra lichidului in timpul fierberii. Cand se opreste din fiert se vede cu ochiul liber, lichidul este deasupra, atunci se acopera bine si nu se mai umbla pana in timpul prepararii. Numai bine!

      Ștergere
  11. Daca se pune si zahar, DROJDIA trebuie sa fie de DROJDIE DE VIN. Cel putin in 2 locuri pe net(1 in lb eng, SUA) se spunea ca zahar+drojdie de bere=durere de cap dupa consum de astfel de tuica. Pe ... verificate!

    RăspundețiȘtergere
  12. As dori sa stiu din ce se mai poate face tuica? Vreau sa fac pentru vanzare si deocamdata nu este sezonul fructelor.Am facut din flori de salcam dar si ele sau trecut.Mai aveti alte idei?

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca nu pun drojdie deloc, in schimb zahar diluat in apa exact ca in reteta ( 20kg zahar in 30 litrii de apa ) se intampla ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdia porneste fermentatia si e pacat sa nu pui, nu e daunatoarea ...ba chiar e buna. N-am incercat fara drojdie, cred ca pierzi o saptamana din timp pana incepe sa fermenteze :)

      Ștergere
  14. Este prima dată când fac țuică de mere. Doresc detalii. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  15. La țuică de fructe se pune apa și zahăr și cât.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pui apa cat sa acopere fructele si sa le poti amesteca usor, iar zahar pui cat vrei ...nu este nimic stas, poti incerca ingredientele folosite de mine pana iti dai seama despre ce este vorba, spor!

      Ștergere
  16. Cand se pune zaharul la borhotul de mere

    RăspundețiȘtergere
  17. In sfîrșit am gasit pe cineva care da sfaturi cinstite.Va rog frumos sa ma sfătuiți la următoarele aspecte:
    Am 1 butoi de 220l cu amestec de mere,pere gutui si prune...am inteles ca se pune 2 kg.de zahar apă cât sa acopere compoziția,drojdie 1 pachet ? corect ?
    In luna noiembrie am avut o tentativă de a face tuica,eșuată...am împrumutat un cazan care era aproape de fundul sobei...mi s-a afumat toata smecheria...mai pot face ceva cu ea...e spre maronie
    Am rezolvat cu soba...si mi-am luat de la ucraineni un arzător...intrebarea e ...pun cazanul direct pe arzător sau fac o ridicatura din bolyai...si daca da la ce înălțime față de cazan.
    Cel de la care l-am împrumutat punea decoctul într-un sac dublu de rafie...sau trebuie să pun apă până la grătarul cu picioruse aflat pe fundul cazanului.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea inteleg cum este cazanul, dar sa le luam pe rand!
      -zahar se pune doar cat sa porneasca fermentatia, la fel si drojdia, deci nu conteaza cat ai pus. Tuica se face si fara zahar dar si cu zahar, dar cea mai buna este tuica fara zahar dar cum suntem noi gospodari ne bucuram mai mult la cantitate decat la calitate, iar cu cat pui zahar mai mult rezulta mai multa tuica,
      -eu am pus cazanul direct pe arzator,
      -am auzit si eu de pusul compozitiei intr-un sac dar n-am incercat,
      -pune apa curata la inceput in cazan, apoi pui boasca si daca ai posibilitatea o amesteci odata inainte sa dea in fiert,
      -eu pun o caldare de apa si 5-6 caldari de boasca,
      -am patit si eu sa mi se afume sau sa mi se lipeasca, dar am observat ca doar atunci cand aveam compozitia prea fina sau cand aveam samburi de fructe in compozitie,
      Succes!

      Ștergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Bunã ziua. Astãzi am citit atât comentariile cât şi metoda dv.de preparare a țuicii de casã.Am şi eu o nelãmurire, privind perioada de fermentare. Cele 21 de zile sunt valabile şi în perioadele caniculare? Deci aici sunt confuzã, deoarece sunt persoane ce zic cã sunt suficiente şi 5 zile, când zeama acestei compoziții este acrişoarã. Vã mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, pe o vreme caniculara cum este acum 21 de zile sunt prea multe dar si 5 zile sunt prea putine, conteaza foarte mult cantitatea care este la fermentat si cat zahar are. Am prezizat ca termenul de 21 zile este stas din batrani. Fiecare isi da seama cand a stat din fermentat si se si vede cu ochiul liber, dupa cum am spus in momentul opririi din fermentatie fructele se lasa la fundul butoiului... Dar poti face tuica si cu o compozitie nefermentata de tot, dar de ce!

      Ștergere
    2. Mar interesa si pe mine mai multe raspunsuri legate pentru procesul de fernentare

      Ștergere
  20. Eu fac țuică de mere, astfel : zdrobesc merele prin zdrobitor cu manivela, ies mărunt tocat, umplu un butoi de plastic de 200 L dar nu plin cam 65%. Apoi fac un amestec de apa cu zahar pe care o torn peste mere, deoarece la merele tocate le trebuie multa apa. Eu pun la un butoi de 200 L 6-8 kg zahar. Apa pun pana se ridica merele tocate, dar las loc pentru fermentare deoarece se mai ridica. Le las afara la umbra 3 săptămâni apoi fac țuică. În cazan când pun borhodul dacă este prea gros pun și apa, compoziția sa nu fie groasa deoarece se lipește și se afuma. Eu o încerc punând un bat în centru cazanului iar dacă bățul pică într-o parte este ok compoziția. Pun capacul, izolez bine capacul cu pâine moale umeda.... si foc.. ssmd

    RăspundețiȘtergere
  21. Am vin aproximativ 30 l, pentru distilare într-un cazan de 60l se mai completează cu apa sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  22. Bună ziua știe cineva o rețetă de răchie din smokine?

    RăspundețiȘtergere
  23. Daca am niste vin acrit pot sa fac țuică din el? Odată 😂 nu se poate sa las toată țuică să curgă și să se amestece apoi sa pun apa peste ea ? Că sa anuleze din tarie?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua as dori daca stie cineva sa explice mai exat din o suta litri intoarsa cata frunte se ia in litri va rog daca stiti multumess

    RăspundețiȘtergere
  25. E greu de spus in litri dar, este usor de observat. Fruntea (alcoolul metilic) are temperatura de evaporare mai joasa decat alcoolul etilic. De aceea, cand se termina alcoolul metilic (fruntea) ve-ti observa ca se opreste din curs pentru o scurta perioada de timp. Atunci este momentul sa schimbati vasul in care colectati caci tot ce urmeaza este alcool etilic si deci safe pentru consumul uman.

    RăspundețiȘtergere
  26. Salut! Pot adăuga fructe în butoiul de macerare mai multe zile (am mai mulți caisi si piersici, iar fructele se coc pe rând)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, aduna fructele in butoi si apoi pui apa, drojdie si zahar! Daca le adaugi pe rand iti dai seama ca o sa stea din fiert si nici nu mai fermenteaza toate odata!

      Ștergere
    2. Mar interesa mai multe detali dedpre prepararea borhotului de prune

      Ștergere
  27. Buna ziua!
    Am o intrebare:dupa ce fierb a 2-a tura tuica de caise o opresc la 65° si dupa ce o diluez cu apa pana la 51de grade mi se tulbura!
    Ma ajutati ce sa fac?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Temperatura apei pe care urmeaza sa o adaugati,trebuie sa fie egala cu temperatura tuicii pe care urmeaza sa o diluati...asfel nu se va tulbura niciodata tuica la diluare!!!!(din carte si experienta!)

      Ștergere
  28. Buna ziua.. O intrebare..cand e frig afara .gen toamna tarziu si toci merele .cat se lasa la fermentat??ai nostrii cei bãtráni le lasau pana dadea floarea de mãr..abia atunci coceau la cazan.chestia cu musculitele pica ,pentru ca fiind frig afara nu mai sunt musculite.

    RăspundețiȘtergere
  29. Bună ziua as dori sa știu cum se procedează la sfecla

    RăspundețiȘtergere