Fabricarea Tuicii - Cum Se Face Tuica - Retete Tuica - Preparare Tuica - Fermentare Si Distilare
Ingrediente:
- 10 caldari de fructe sau prastina
- 20 kg de zahar (obtional)
- ½ pachet mare de drojdie de bere
- 3 caldari de apa
Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus ies aproximativ 50 litri de tuica de 45-50 grade. Prepararea tuicii de casa sau a rachiului de casa prin distilare se face cu ajutorul unui cazan de tuica. Pentru cei ce locuiesc la case este pacat sa nu aiba in curte un cazan de tuica cu care sa-si prepare pentru consumul propriu si cand au pofta de o tuica mult mai gustoasa si mai ieftina ca cea din comert, o tuica mai curata si mai sanatoasa.
Din ce se poate face tuica. Tuica de casa se poate prepara din fructe foarte bine coapte, din fiecare fruct in parte: caise, prune, corcoduse, gutui, mere, pere, portocale, etc., dintr-un amestec de fructe sau din prastina sau tescovina (strugurii rezultati dupa stoarcerea mustului la presa). Normal, denumirea de tuica se da numai alcoolului rezultat din corcoduse si prune iar restul se numesc rachiuri. Fiecare fruct difera prin cantitatea si taria alcoolului rezultat prin distilare, din aceasta cauza omul inventiv a suplinit acest neajuns prin adaugarea unei cantitati de zahar la fructele mai slab cotate din acest punct de vedere. Aici fiecare procedeaza cum doreste si dupa posibilitati, cine are “fructe cu carul” n-o sa foloseasca zahar, iar cine are doar un pom fructifer in curte o sa iasa mai in avantaj daca adauga si zahar si mai castiga si la tarie.
Cum se face tuica. Cum se procedeaza la prepararea unui alcool de casa bun, tuica de fructe sau tuica de prastina. Atat la prepararea alcoolului din fructe cat si la cel din prastina, procedeul este asemanator. Fructele bine coapte se zdrobesc, se dau prin tocator (zdrobitor) sau se zdrobesc pur si simplu cu mana. Daca folosim mere sau gutui si nu avem tocator, atunci taiem fructele felii cat mai suptiri si le lasam 24 de ore sa se inmoaie putin fara alt adaos de apa sau zahar. Punem fructe zdrobite intr-un butoi, adaugam apa cat sa le acopere si drojdia de bere dizolvata care o sa porneasca procesul de fermentatie mai repede si amestecam bine compozitia. Daca suntem hotarati sa adaugam si zahar atunci zaharul il dizolvam foarte bine in apa inainte s-o adaugam peste fructe. Compozitia (decoct sau compost) pentru tuica trebuie sa nu aiba consistenta mai groasa ca a unui nectar, consistenta unui nectar este perfecta.
La fel se procedeaza si daca folosim prastina in loc de fructe, numai ca aici e bine sa se aleaga doar boabele de struguri iar ciorchinele se arunca. Butoiul cu boasca se acopera si se amesteca de 2-3 ori pe zi si nu se mai adauga nimic altceva in compozitie pe timpul fermentatiei. Compozitia se lasa sa fermenteze timp de 21 de zile, termenul este stas (din batrani). Eu din experienta, las compozitia sa fermenteze pana cand a fermentat de tot si fructele se lasa la fundul butoiului iar zeama are aspectul vinului. Dupa ce compozitia a fermentat (a stat din fiert), se pregateste cazanul de tuica.
Si cazanul de tuica difera, poate sa fie un cazan de inox, un cazan de aluminiu sau de arama si mai poate sa fie un cazan electric, un cazan la gaz (cu arzator butelie) sau un cazan la lemne de foc. Cazanul si serpentina de aluminiu si arama trebuie foarte bine spalate cu otet inainte de folosire. Serpentina se umple cu otet si se lasa asa 30 de minute dupa care se spala cu apa. Cazanul se freaca in interior cu otet si se clateste bine cu apa sau se pune apa cu otet in interior si se fierbe 10-15 minute.
La fel se procedeaza si daca folosim prastina in loc de fructe, numai ca aici e bine sa se aleaga doar boabele de struguri iar ciorchinele se arunca. Butoiul cu boasca se acopera si se amesteca de 2-3 ori pe zi si nu se mai adauga nimic altceva in compozitie pe timpul fermentatiei. Compozitia se lasa sa fermenteze timp de 21 de zile, termenul este stas (din batrani). Eu din experienta, las compozitia sa fermenteze pana cand a fermentat de tot si fructele se lasa la fundul butoiului iar zeama are aspectul vinului. Dupa ce compozitia a fermentat (a stat din fiert), se pregateste cazanul de tuica.
Si cazanul de tuica difera, poate sa fie un cazan de inox, un cazan de aluminiu sau de arama si mai poate sa fie un cazan electric, un cazan la gaz (cu arzator butelie) sau un cazan la lemne de foc. Cazanul si serpentina de aluminiu si arama trebuie foarte bine spalate cu otet inainte de folosire. Serpentina se umple cu otet si se lasa asa 30 de minute dupa care se spala cu apa. Cazanul se freaca in interior cu otet si se clateste bine cu apa sau se pune apa cu otet in interior si se fierbe 10-15 minute.
Fabricarea tuicii, o reteta de tuica de casa din batrani. Se umple vasul (butoiul, racitorul) in care este montata serpentina cu apa rece de la robinet. Se pune putina apa in cazanul de tuica (1-2 l de apa) ca sa nu se lipeasca si apoi se completeaza cu boasca bine amestecata inainte (decoct) aproximativ 75% din cazan. Se acopera cazanul, se monteaza serpentina (se uneste serpentina de cazan) si se fierbe la foc potrivit cu grija sa nu dea pe foc. Din miez de paine inmuiat in apa se prepara o pasta (o coca moale), cu ea se izoleaza complet spatiul din jurul capacului si al serpentinei pentru a nu permite aburului sa iasa prin acele zone.
La inceput se da focul mai tare iar cand se apropie de fierbere se da focul mai incet. Alcoolul trebuie sa curga rece, limpede si nu prea tare (ca un robinet dat foarte incet). Apa din racitor se schimba cu una rece atunci cand este incalzita prea tare. La inceput o sa curga alcool foarte tare (70-80 de grade) iar spre final gradele scad pana la 0 grade. Normal se continua fierberea pana incepe sa curga apa (apa aromata), iar tot alcoolul rezultat se masoara si se amesteca treptat pana la taria dorita. Samburii fructelor ramasi in butoi nu se pun in cazanul de tuica deoarece se vor lipi si nu sunt nici buni in cantitate mare.
O tuica sau un rachiu foarte bun este atunci cand apa aromata care curge ultima nu este nici acra si nici nu are alt gust strain de lipit sau afumat. Cand alcoolul incepe sa curga se asaza la iesirea serpentinei din racitor un filtru format din vata pusa pe o strecuratoare, astfel alcoolul o sa curga cat mai curat in vasul in care este colectat. Borhotul rezultat dupa prepararea tuicii este un foarte bun ingrasemant, dupa ce s-a racit se intinde sau se ingroapa in pamant si se lasa sa putrezeasca. Alcoolul rezultat se poate pune din nou in cazanul de tuica foarte bine spalat si se poate distila inca o data.
Rachiu de casa, tuica de casa, palinca, este o bautura spirtoasa preparata acasa, se pastreaza in vase de sticla si cu cat este mai veche cu atat este mai buna si mai aromata si mai de calitate.
Rachiu de casa, tuica de casa, palinca, este o bautura spirtoasa preparata acasa, se pastreaza in vase de sticla si cu cat este mai veche cu atat este mai buna si mai aromata si mai de calitate.
Atentie: Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii!
Cam asa prepar si eu tuica de corcoduse. Articolul mi se pare foarte instructiv, concis si usor de aplicat. Consider ca este cel mai instructiv pentru "incepatori" - le urez succes si degustare placuta. Eu nu arunc/folosesc la frectii "fruntea" - o amestec cu ce rezulta ... Intrerup ("rup") cand curge acra sau slaba.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru comentariu, articolul am vrut sa fie strict pentru incepatori si ma bucur ca ai precizat! Am incercat sa scriu cat mai simplu (romaneste) si fara sa intru prea mult in "detalii tehnice sau filozofice" din care pana la urma nu mai intelegi nimic. Nici eu nu arunc fruntea ...cu toate ca se zice ca nu prea e sanatoasa! Nici o cantitate mare de samburi nu e buna...
Ștergerefruntea cum o numiti este in fapt alcoolul metilic(spirt) care nu este comestibil........atentie
RăspundețiȘtergereVa salut,
RăspundețiȘtergereSi va multumesc ca impartasiti astfel de informatii.
Puteti sa-mi spuneti mai multe despre "fruntea"? Cum stim ca ceea ce rezulta este bun de colectat?
Cu stima.
Fruntea este de fapt "spirt" si daca nu se arunca se opreste pentru uz casnic. Nu este sanatoasa dar noi romanii o amestecam cu restul de alcool rezultat pentru a avea o cantitate sau o tarie mai mare. Normal din ce curge se imparte in trei: fruntea, mijlocul si coada ...alcoolul cel mai bun este "mijlocul". Fiecare face cum vrea, eu pun deoparte ce curge prima si prima oara, dar nu toata cantitatea ...primele 5 grade nu le folosesc. O zi buna!
ȘtergereImi place sa pregatesc tuica in conditii de casa.Am inventat cite ceva pentru a capata un produs calitativ.Intre cazanul unde fierbe materialul de destilat si racitor eu am pus in circuit un asa zis sifon.E in realitate un vas folosit cindva pentru a tine apa gazoasa .Am facut o gaura mica putin mai sus de mijlocul vasului pentru a introduce teava care vine de la vasul unde fierbe materialul.In partea de sus a vasului pentru sifon am introdus teava care uneste cu racitorul.Dupa fiecare fierbere in vasul de sifon se acumuleaza un lichid tulbure la gust acriu care nu contine alcool.Sunt un fel de impuritati,pe care le folosim in dauna sanatatiiIncercati si veti obtine o tuica curata ca lacrima de fata mare.Asta v-o garantez eu,Sergiu Gatlan de la Soroca.
RăspundețiȘtergerefoarte interesant , am să îcerc și eu .Mulțumesc .
Ștergerefruntea,de.la.tuica.este.cel.mai,bun.dezinfectant,pt.orice.rana.provocata.deteiere.sau,arsuri
RăspundețiȘtergereSimplu de preparat si bine explicat, bravo!
RăspundețiȘtergereFRUNTEA O FOLOSESC PENTRU FRECTIE SI DA RANDAMENT
RăspundețiȘtergerecare este capacitatea in litri a unei caldari, 70 litri?
RăspundețiȘtergere10 litri
ȘtergereSalut!O intrebare pentry cei care se pricep,la boasca de mere se mai adauga zahar?Mentionez ca am doua butoaie de doua sute litri de mere pisate ,mai adaug zahar sau nu ?vreau sa fac tuica numai pentru mine si vreau sa fie cat mai naturala.Multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereSalut! Eu zic sa pui macar 2 kg de zahar impreuna cu drojdia la fiecare butoi, stimuleaza fermentatia si castigi si la tarie deoarece merele sunt slab cotate din acest punc de vedere!
ȘtergereSau poti sa nu pui, depinde de tine ...oricum tuica o sa iasa naturala! Bafta! Sa ne spui cata tuica a iesit la cantitatea ta de mere, cu zahar sau fara!
Mulțumesc pentru sfat!
ȘtergereAm și eu o nelămurire, timp de 21 de zile de mesteca in fiecare zi? Sau doar in prima zi și apoi nu se mai umbla deloc? Mulțumesc anticipat
RăspundețiȘtergereSe amesteca periodic deoarece fructele sau strugurii se ridica deasupra lichidului in timpul fierberii. Cand se opreste din fiert se vede cu ochiul liber, lichidul este deasupra, atunci se acopera bine si nu se mai umbla pana in timpul prepararii. Numai bine!
ȘtergereDaca se pune si zahar, DROJDIA trebuie sa fie de DROJDIE DE VIN. Cel putin in 2 locuri pe net(1 in lb eng, SUA) se spunea ca zahar+drojdie de bere=durere de cap dupa consum de astfel de tuica. Pe ... verificate!
RăspundețiȘtergereAs dori sa stiu din ce se mai poate face tuica? Vreau sa fac pentru vanzare si deocamdata nu este sezonul fructelor.Am facut din flori de salcam dar si ele sau trecut.Mai aveti alte idei?
RăspundețiȘtergereDaca nu pun drojdie deloc, in schimb zahar diluat in apa exact ca in reteta ( 20kg zahar in 30 litrii de apa ) se intampla ceva?
RăspundețiȘtergereDrojdia porneste fermentatia si e pacat sa nu pui, nu e daunatoarea ...ba chiar e buna. N-am incercat fara drojdie, cred ca pierzi o saptamana din timp pana incepe sa fermenteze :)
Ștergere