Google+

4 mai 2013

Cozonac cu nuca

Cozonac - Cozonac Pufos - Cozonac De Casa


cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

Ingrediente aluat (pentru doi cozonaci):

·         1 kg de faina alba (si o mana daca este tava mare)
·         4 oua (2 intregi si 2 galbenusuri)
·         300 g de zahar (se poate depasi putin)
·         400 ml de lapte
·         3 cuburi de drojdie
·         4 linguri de smantana
·         unt cat o nuca 
·         100 ml de ulei caldut
·         1 lingurita de sare
·         coaja de lamaie rasa (cam 1/2 de la o lamaie mare)
·         esenta de rom (1/2 sticluta mica)
·         zahar vanilat - 1 plic sau 2


Ingrediente umplutura:

·        300 g de nuca macinata prin masina
·        2 linguri de cacao
·        300 g de zahar
·        2 albusuri de ou
·        un pic de ulei
·        sare
·        esenta de rom si scortisoara
·       lapte (1/2 cana  fierbinte)

Pentru uns: 1 ou


Mod de preparare cozonac:

          Cand preparam coznacii trebuie sa avem grija sa fie cald in bucatarie, pentru ca altfel cozonacii vor creste mai greu. Cernem faina si o punem intr-un vas incapator. Adaugam sarea si in mijlocul fainii facem o gropita in care punem drojdia topita cu putin zahar si dizolvata cu lapte fierbinte. Acoperim drojdia cu faina si introducem vasul intr-o punga de plastic pentru a creste mai repede. Punem laptele pe foc si cand este fierbinte adaugam zaharul si amestecam bine pana cand zaharul se dizolva complet. Il lasam sa se raceasca putin. Separam ouale si le batem bine cu putina sare, dupa care le adaugam in laptele caldut impreuna cu coaja de la o lamaie rasa si amestecam bine. Pregatim uleiul (care trebuie sa fie caldut), untul moale si smantana. 
          Dupa ce a crescut drojdia, adaugam esenta de rom, esenta de vanilie, laptele caldut si amestecam totul pana se incorporeaza toate ingredientele. Framantam putin si adaugam smantana, untul topit, uleiul caldut putin cate putin. Se framanta totul bine aproximativ 30 de minute pana cand devine un aluat elastic, potrivit de moale. Se tranteste aluatul de 2 ori si se mai framanta putin. Cand aluatul este gata, se pune vasul intr-o punga de plastic sa creasca mai repede si mai bine.
            Cat timp creste aluatul de cozonac pregatim umplutura pentru cozonac. Intr-un castron punem zahar si cacao si le amestecam. Incalzim foarte bine laptele si il turnam fierbinte peste zahar si cacao, amestecam bine pana cand se dizolva complet. Nucile le macinam si le adaugam peste amestecul obtinut anterior impreuna cu esenta de rom, scortisoara si putin ulei. Batem bine albusurile spuma si le adaugam peste continutul care s-a racit camplet, amestecand pana cand se omogenizeaza bine totul si se obtine o crema consistenta.
            Dupa ce a crescut aluatul, se unge blatul de lucru cu ulei (din belsug) si se imparte aluatul in 4 parti egale, cate 2 pentru fiecare cozonac. Intindem o bucata de aluat potrivit de mare (de dimensiunea tavii de copt, dar mai lata) si intindem ¼ din umplutura pe toata suprafata aluatului. Continuam la fel si cu ce-a de-a doua bucata de aluat, dupa care le rulam (ca pe rulada), obtinand astfel 2 rulade pe care le vom impleti una peste cealalta, formand astlel un cozonac impletit. Continuam la fel si cu cel de-al doilea, dupa care ii asezam in tavi tapetate cu hartie de copt unse cu unt. Se lasa cozonacii in tavi sa mai creasca inca 15 minute. Inainte de a-i introduce in cuptorul incins se ung cu putin ou batut si se presara, dupa preferinta cu mac sau susan. Se introduc in cuptorul incins si se coc la foc potrivit aproximativ 50 de minute, pana cand trec testul cu paiul. Cand cozonacii sunt gata, se scot din cuptor si se ung imediat cu ou batut si se presara cu zahar. Se acopera si se lasa sa se raceasca. POFTA BUNA!

cozonac, aluat de cozonac, preparare cozonac, retete cozonac, cum se face cozonacul, cum se prepara cozonacul, reteta cozonac, coca de cozonac,

aluat de cozonac, aluat cozonac, aluat pentru cozonac, cozonac, cozonac pufos, cozonac cu nuca, dulciuri, prajituri, aluaturi, retete culinare, preparate culinare, retete de paste, retete de craciun, retete cozonac,

umplutura pentru cozonac, cozonac, preparare cozonac, retete cozonac, cum se face cozonacul, cum se prepara cozonacul, reteta cozonac, umplutura de nuca si cacao pentru cozonac,

cozonac, aluat de cozonac, preparare cozonac, retete cozonac, cum se face cozonacul, cum se prepara cozonacul, reteta cozonac, coca de cozonac,

cozonac, aluat de cozonac, preparare cozonac, retete cozonac, cum se face cozonacul, cum se prepara cozonacul, reteta cozonac, coca de cozonac,

cozonac, aluat de cozonac, preparare cozonac, retete cozonac, cum se face cozonacul, cum se prepara cozonacul, reteta cozonac, coca de cozonac, cozonac impletit,

aluat de cozonac, aluat cozonac, aluat pentru cozonac, cozonac, cozonac pufos, cozonac cu nuca, dulciuri, prajituri, aluaturi, retete culinare, preparate culinare, retete de paste, retete de craciun, retete cozonac,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

 cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

cozonac, cozonac pufos, cozonac de casa, retete culinare, preparate culinare, retete cozonac, reteta cozonac, retete de paste, retete de craciun, dulciuri, prajituri, cozonac cu rahat, cozonac cu nuca, cozonaci, cozonaci de casa, cozonac retete, cozonac reteta,

3 comentarii: