4 mai 2013

Cozonac cu nuca

Retete Cozonac Pufos Cu Nuca Si Cacao Reteta De Casa Pentru Craciun Si Paști


Cozonac reteta,

Ingrediente aluat pentru doi cozonaci

-1kg faina alba (si o mana daca este tava mare)
-4 oua (2 intregi si 2 galbenusuri)
-300g zahar tos
-400ml lapte
-3 cuburi drojdie
-4 linguri smantana
-unt cat o nuca
-100ml ulei caldut
-1 lingurita sare
-coaja de lamaie rasa
-½ sticluta esenta de rom
-1 pliculet zahar vanilat

Ingrediente umplutura cu nuca si cacao

-300g nuca macinata
-2 linguri cacao
-300g zahar tos
-2 albusuri de ou
-1 lingurita ulei
-1 praf de sare
-2 linguri scortisoara
-½ cana lapte fierbinte
-1 ou pentru uns cozonacii


    Mod de preparare cozonac pufos cu nuca

     Cand preparam coznacii trebuie sa avem grija sa fie cald in bucatarie, pentru ca altfel cozonacii vor creste mai greu. Cernem faina si o punem intr-un vas incapator. Adaugam sarea si in mijlocul fainii facem o gropita in care punem drojdia topita cu putin zahar si dizolvata cu lapte cald. Acoperim drojdia cu faina si introducem vasul intr-o punga de plastic pentru a creste mai repede. Punem laptele pe foc si cand este fierbinte adaugam zaharul si amestecam bine pana cand zaharul se dizolva complet, apoi il lasam sa se raceasca putin. Separam ouale si le batem bine cu putina sare, dupa care le adaugam in laptele caldut impreuna cu coaja de la o lamaie rasa si amestecam bine. Pregatim uleiul (care trebuie sa fie caldut), untul moale si smantana. 

Dupa ce a crescut drojdia, adaugam esenta de rom, esenta de vanilie, laptele caldut si amestecam totul pana se incorporeaza toate ingredientele. Framantam putin si adaugam smantana, untul topit, uleiul caldut putin cate putin. Se framanta totul bine aproximativ 30 de minute pana cand devine un aluat elastic si potrivit de moale. Se tranteste aluatul de 2 ori si se mai framanta putin. Cand aluatul este gata, se pune vasul intr-o punga de plastic sa creasca mai repede si mai bine.
Cat timp creste aluatul de cozonac pregatim umplutura. Intr-un castron punem zahar si cacao si le amestecam. Incalzim foarte bine laptele si il turnam fierbinte peste zahar si cacao, amestecam bine pana cand se dizolva complet. Nucile le macinam si le adaugam peste amestecul obtinut anterior impreuna cu esenta de rom, scortisoara si putin ulei. Batem bine albusurile spuma si le adaugam peste continutul care s-a racit camplet, amestecand pana cand se omogenizeaza bine totul si se obtine o crema consistenta.

Dupa ce a crescut aluatul, se unge blatul de lucru cu ulei si se imparte aluatul in 4 parti egale, cate 2 pentru fiecare cozonac. Intindem o bucata de aluat potrivit de mare (de dimensiunea tavii de copt, dar mai lata) si intindem ¼ din umplutura pe toata suprafata aluatului. Continuam la fel si cu a doua bucata de aluat, dupa care le rulam, obtinand astfel 2 rulade pe care le vom impleti una peste cealalta, formand astlel un cozonac impletit. Continuam la fel si cu cel de-al doilea, dupa care ii asezam in tavi tapetate cu hartie de copt unse cu unt. Se lasa cozonacii in tavi sa mai creasca inca 15 minute. Inainte de a-i introduce in cuptorul incins se ung cu putin ou batut si se presara, dupa preferinta cu mac sau susan. Se introduc in cuptorul incins si se coc la foc potrivit aproximativ 50 de minute, pana cand trec testul scobitosii. Cand cozonacii sunt gata, se scot din cuptor si se ung imediat cu ou batut si se presara cu zahar tos, apoi se acopera si se lasa sa se raceasca. Pofta Buna!
Drojdie crescuta reteta,

Aluat de cozonac reteta,

Umplutura pentru cozonac reteta,

Aluat de cozonac reteta,

Cozonac preparare reteta,

Cozonac impletit preparare reteta,

Cozonac preparare reteta,

Cozonaci de casa reteta,

Cozonac de casa reteta,

Cozonac cu nuca reteta,

Cozonac de casa reteta,

Cozonaci reteta,

Cozonac cu nuca reteta,

Cozonac pufos reteta,

Cozonac cu nuca si cacao reteta,

Cozonac reteta,

Cozonac de Craciun reteta,

Cozonac de Pasti reteta,

3 comentarii: