Google+

5 februarie 2015

Ghiudem

Retete Ghiudem De Casa Din Carne De Vita Si Porc 


ghiudem turcesc si tataresc preparat acasa din carne de vita si porc retete culinare de mancare,
Ingrediente: 

  • 2 kg carne de vita (carne de manzat
  • 2 kg carne de porc (pulpa de porc fara grasime
  • 1 capatana de usturoi 
  • 4 lingurite de sare 
  • 4 lingurite de boia de ardei dulce 
  • 4 lingurite de boia de ardei iute 
  • 5 lingurite de piper macinat 
  • 1 lingurita de cimbru macinat 
  • 2 cesti de apa 
  • 5 m mate de porc sau mate de vita 


Mod de preparare: 

     Un ghiudem bun (ghiuden, babic, sugiuc) se prepara de preferinta din carne de oaie, vita, capra sau cal, o carne rosie si mai atoasa decat carnea de porc. Daca se foloseste si carne de porc, atunci trebuie aleasa o carne de porc macra si fara grasime. Ca si condiment, de preferinta la ghiudem se foloseste doar piper negru macinat si boia de ardei dulce si iute. Se poate adauga si putin usturoi si cimbru, dar foarte putin altfel ghiudemul preparat o sa capete mai mult gust de carnati decat de ghiudem. Ghiudemul (ghiudenul) ce este pana la urma? Ghiudemul este un salam crud uscat sau un carnat uscat turtit (turtit prin presare) avand o forma specifica de potcoava. Pentru condimentarea ghiudemului se mai poate foslosi si ciusca iute (ardei iute). 
retete si preparate culinare din condimente pentru ghiudem de casa preparare,

     Daca doriti puteti incerca reteta mea proprie de ghiudem pe care o prepar de ani de zile, foarte reusita dupa gustul meu care trebuie incercata cu incredere. Este o combinatie din carne de vita si carne de porc fara grasime. Ingredientele sunt pentru 15 bucati de ghiudem, depinde de marimea lor. Cum se face ghiudemul de casa? Foarte simplu, se procedeaza aproape asemanator ca la prepararea carnatilor de casa (carnati de oaie, carnati de porc)
     In primul rand se curata usturoiul, se spala, se piseaza si se freaca cu sare. Cand usturoiul frecat capata aspectul si consistenta unei paste, se toarna peste el o ceasca de apa, se amesteca si se lasa asa timp de 60 de minute sa intre gustul de usturoi bine in apa. Se va folosi numai zeama de la usturoi. 
retete si preparate culinare din condimente si mujdei de usturoi pentru prepararea ghiudemului de casa,

     In acest timp se toaca carnea. Se va folosi carne de vita si porc in parti egale. Pulpa de porc se mai curata de putina grasime existenta. Carnea se toaca si se amesteca intr-un vas incapator. Se condimenteaza dupa gust cu piper macinat, cimbru macinat si boia de ardei iute si dulce, apoi se amesteca din nou bine compozitia. Normal ghiudemul trebuie sa aiba un gust mai sarat si mai condimentat, dar eu o sa pun sare mai putina pentru a simti mai bine gustul si aroma carnii crude si uscate. Sarea se dizolva intai intr-o ceasca de apa, apoi se adauga peste amestecul de carne tocata. Se strecoara usturoiul si se adauga numai zeama. Se amesteca bine compozitia si se lasa la rece 1- 2 ore bune sa prinda gust. 
retete si preparate culinare de mancare din amestec de carne tocata de porc si vita pentru ghiudem preparare,

     Se monteaza masina de tocat fara cutit si sita, cu dispozitivul special pentru carnati. Matele de porc se spala bine si se lasa intr-un castron cu apa calda timp de 30 de minute. Carnea tocata pentru ghiudem se amesteca bine din nou, se gusta si se mai potriveste de gust daca mai este nevoie. Pentru degustare se poate prepara un hamburger delicios. Este timp suficient cat stau matele la inmuiat in apa calda si carnea la rece in frigider. 
hamburgeri, grill, gril, hamburger din carne de vita si porc, reteta hamburger, retete de mancare, retete culinare, preparate culinare, hamburger de casa, retete hamburger, friptura la gratar,

     Se scoate cate un mat de porc, se sufla in el si se aseaza cu grija pe forma de carnati. Se innoada capatul matului, se umple bine matul cu carne la lungimea dorita si la sfarsit se innoada matul si la celalalt capat. Capetele unui ghiudem crud se leaga intre ele dandu-le forma unei potcoave si se atarna 1- 2 zile in balcon sa se zvinte putin. Apoi timp de 2- 3 saptamani, de doua ori pe zi trebuie presati (turtiti) si agatati din nou in balcon la aer, pana cand ghiudemul este bine uscat
retete si preparate culinare de mancare din ghiudem crud de casa din carne de vita si porc pus la uscat preparare,

     Cum se modeleaza ghiudemul? Foarte simplu, se aseaza cate o bucata pe un fund de bucatarie si cu o vergea (sucitor) se preseaza usor si cu grija ca matul sa nu plesneasca, schimbandu-le putin cate putin forma rotunda in forma plata. 
ghiudem, ghiuden, preparare ghiudem de casa, presare ghiudem de casa, modelare ghiudem de casa, retete culinare de mancare ghiudem de casa din carne de vita si porc,

     Ghiudemul este gata atunci cand se usuca, se poate consuma crud sau foarte putin incalzit. Dintr-o potcoava de ghiudem se taie feliute subtiri la fel ca la salam si se pot servi asa cum sunt crude fiind foarte bune. Sau se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc bucatile de ghiudem foarte putin (1 minut), daca se tine mai mult de 1 minut ghiudemul se intareste. Ghiudemul se mai poate consuma si incalzit la jar pe gratar. 
     Ghiudem, un preparat traditional turcesc si tataresc, cu un gust si o aroma deosebita. Ghiudem de casa din carne de vita si porc, un aperitiv foarte apreciat cu diverse ocazii fiind un preparat mai special. Merge foarte bine alaturi de branzeturi traditionale romanesti, iar daca este incalzit merge alaturi si de o mamaliguta calda. 
POFTA BUNA! 
ghiuden, carnati, carnati uscati, salam uscat, ghiudem, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, ghiudem turcesc, ghiudem de vita, reteta ghiudem, retete ghiudem,

ghiudem de casa din carne de vita si porc, ghiuden, ghiudem, ghiudem turcesc, babic, sugiuc, salam crud uscat, carnat uscat, retete culinare, retete de mancare, ghiudemuri, ghiudenuri, ghiudem tataresc, retete ghiudem, reteta ghiudem, preparate culinare,

ghiudem de casa din carne de vita si porc, ghiuden, ghiudem, ghiudem turcesc, babic, sugiuc, salam crud uscat, carnat uscat, retete culinare, retete de mancare, ghiudemuri, ghiudenuri, ghiudem tataresc, retete ghiudem, reteta ghiudem, preparate culinare,

ghiudem de casa din carne de vita si porc, ghiuden, ghiudem, ghiudem turcesc, babic, sugiuc, salam crud uscat, carnat uscat, retete culinare, retete de mancare, ghiudemuri, ghiudenuri, ghiudem tataresc, retete ghiudem, reteta ghiudem, preparate culinare,

ghiudem de casa din carne de vita si porc, ghiuden, ghiudem, ghiudem turcesc, babic, sugiuc, salam crud uscat, carnat uscat, retete culinare, retete de mancare, ghiudemuri, ghiudenuri, ghiudem tataresc, retete ghiudem, reteta ghiudem, preparate culinare,

ghiudem turcesc si tataresc preparat acasa din carne de vita si porc retete culinare de mancare,

ghiudem turcesc si tataresc preparat acasa din carne de vita si porc retete culinare de mancare,

ghiudem, ghiuden, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, carnati, salam, carnat uscat, salam uscat, ghiudem turcesc, ghiudem de casa, ghiudem cu carne de vita si porc,

6 comentarii:

  1. No hay nada como preparar embutido casero. El sabor es inmejorable. Besitos.

    RăspundețiȘtergere
  2. There is nothing better that the home-made bravo it is very successful

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Se poate si afuma dar nu este obligatoriu, fiecare preparat are gustul lui, mie imi place cel neafumat si consider ca este mai bun! Tot gustul este de la condimente si nu de la fum.. :)

      Ștergere