Retete Mancare De Fasole Cu Afumatura In Paine De Casa
O reteta de mancare delicioasa preparata
acasa este reteta de mancare de fasole servita in chifle sau paine de casa,
ciorba de fasole, fasole scazuta, iahnie de fasole sau fasole facaluita (fasole
batuta). Preparatul este foarte simplu de realizat si merge perfect servit de Ziua
Romaniei sau Ziua Unirii atunci cand de obicei se mananca fasole cu carnati.
Ingrediente painici
- 500g faina
- 200ml apa
- 25g drojdie
- 1 lingura ulei
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita zahar
Ingrediente fasole
- 500g fasole uscata
- 200g afumatura
- 3 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei
- 3 linguri ulei
- 3 linguri bulion
- 2l apa
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper boabe
- 1 lingurita cimbru macinat
- 1 foaie de dafin
- ½ legatura patrunjel verde
Mod de preparare
Mancarea de fasole se prepara ca
orice mancare de fasole cu afumatura clasica iar o reteta de fasole cu costita afumata este
si aici.
Cum se procedeaza, fasolea oparita si clatita bine se fierbe in apa
intr-o oala cu capac pana cand este bine fiarta. In apa in care fierbe fasolea
se adauga 1 lingura de ulei, 1 ceapa taiata marunt, 1 morcov si 1 ardei taiate
cubulete.
Cat timp fasolea fierbe se
prajesc feliutele de afumatura in putin ulei pana cand sunt frumos rumenite. In
grasimea cu gust de carne afumata se calesc 2 cepe taiate marunt, iar cand
ceapa devine sticloasa se adauga pasta de tomate si se amesteca bine.
Fasolea fiarta se imparte in doua,
o parte pentru felul intai si una pentru felul doi. Intr-o craticioara se pun
boabe de fasole mai multe pentru fasolea scazuta, se adauga jumatate din
prajeala de ceapa si afumatura prajita, se condimenteaza dupa gust, apoi se
fierbe pana cand mancarea este gata, la final se pune patrunjel proaspat tocat
marunt.
In alta craticioara se pun boabe
de fasole mai putine dar cu zeama mai multa pentru supa de fasole, se adauga
restul de prajeala de ceapa si afumatura, se potriveste gustul de sare si
culoare adaugand bulion, apoi se fierbe inca 15 minute.
Painicile se fac foarte simplu dintr-un aluat
de paine sau de scovergi, se pot face sub forma de chifle sau paine la conserva. Se amesteca intr-un lighenus drojdia topita cu zahar, apa calduta,
sare si ulei, apoi se incorporeaza faina pana cand se obtine un aluat elastic. Se
lasa aluatul sa creasca timp de 30 minute apoi se modeleaza sub forma de bile
care se asaza pe o tava si se coc la cuptor incins la 200 grade pana sunt frumos rumenite.
Fiecarei painici i se taie capacul
si i se scobeste miezul apoi se umple cu mancare de fasole, se acopera cu capac
si se servesc imediat sau se mai pot coace 10 minute la cuptor fiind si mai
bune. Se servesc calde cu jumari si muraturi alaturi, la inceput supa de fasole in paine si apoi mancare de
fasole in paine.
Mancare de fasole in paine, un preparat mai deosebit, foarte gustos si care arata minunat, cu o aroma apetisanta de care toti cei invitati la masa vor fi impresionati in mod placut si nu vor uita aceasta masa speciala.
Pofta Buna!