Varza dulce calita cu afumatura

Cum Se Prepara Varza Dulce Calita Cu Afumatura - Cum Preparam Varza Calita




Ingrediente:

  • 2-3 verze proaspete
  • 4-5 linguri ulei
  • 3-4 linguri bulion
  • 1 lingurita sare de lamaie
  • ½ lingurita piper
  • ½ lingurita cimbru
  • ½ lingurita boia
  • 2  foi dafin
  • afumatura/sunculita
  • 1 legatura marar verde


Mod de preparare:

     Varza se curata, se spala, se toaca fideluta. Afumatura/sunculita se taie la dimensiunea dorita. Incingem ulei intr-un ceaun, prajim 5 minute afumatura pentru gust si miros si o scoatem intr-o farfurioara, adaugam varza si amestecam cateva minute. Adaugam bullion, cimbru, piper, boia, o ceasca cu apa daca este cazul si continuam fierberea 20 minute amestecand din cand in cand. Adaugam afumatura/sunculita si continuam fierberea pentru inca 10 minute. Mararul se spala si se taie marunt. Cand varza este gata, adaugam mararul si amestecam.
POFTA BUNA!








Socul

Recoltarea Si Uscarea Socului - Slabeste Sanatos Cu Soc


Soc inflorit,
Socul sau SAMBUCUS este un arbust ce poate atinge inaltimea de maxim 8-10 m. Trunchiul si ramurile batrane sunt acoperite de o scoarta de culoare cenusie sau brun-cenusie, cu aspect fisurat (crapat). Ramurile tinere sunt de culoare verde. Tulpina are maduva multa, aproximativ 70% din tulpina. Frunzele socului au un miros neplacut in comparative cu florile care sunt parfumate. Florile socului sunt mici, de culoare alba sau alb-galbui, grupate in inflorescente. Inflorescenta ca marime difera de la soc la soc, pot fi de 15cm pana la 30cm. Socul se inmulteste prin seminte. Fructele socului se prezinta sub forma unor ciorchini cu bobite de culoare negru violet. Din fructele socului se poate prepara o gustoasa dulceata de soc iar din florile socului populara bautura socata.

Socul creste la tara, pe langa case si garduri, prin padurile de deal si campie, la marginea padurilor, in luminisuri. Infloreste in lunile iulie, august, sau mai timpuriu. Florile de soc se recolteaza de la inceputul infloririi. Recoltarea se face taind cu foarfeca intreaga floare imediat de sub locul de ramificatie. Dupa recoltare, acestea se pun la uscat pe coli de hartie intr-un singur strat. Florile de soc au un miros puternic parfumat, placut aromat, iar gustul este la inceput dulceag, apoi iute amarui. Mirosul florilor de soc puse la uscat devine mai putin placut dupa o zi, dar dispare dupa aproximativ 4-5 zile cand floarea este complet uscata. Floarile de soc se pastreaza in pungi de hartie si se depoziteaza in camari.

Socul are actiune sudorifica, ajutand la scaderea febrei. Florile de soc au proprietati diuretice si laxative. Socul, aplicat extern are proprietati antiseptice. Socul se foloseste in tratarea recelilor, gripelor, bronsitelor, contra tusei si a bolilor aparatului respirator. Se recomanda in tratarea reumatismului, a bolilor de rinichi. Ceaiul de soc se foloseste si in tratarea obezitatii si constipatiei datorita proprietatilor sale laxative, ajutand astfel la eliminarea apei din organism.
Extern, sub forma de bai sau cataplasme sunt folosite in tratarea furunculilor, a abceselor, arsurilor, avand rolul de a fluidiza puroiul si de a alina durerile si de a desumfla rana. Sub forma de bai fierbinti se utilizeaza in tratarea reumatismului.
Ceaiul de soc este recomandat in curele de slabire datorita proprietatilor sudorifice si diuretice. Fructele socului sunt bogate in vitamine.

Socul diete cure si retete,

Soc diete cure si retete,

Flori de soc retete,

Fructul socului reteta,

Fructele socului reteta,

Fructe de soc reteta,

Fructe de soc coapte retete,

Fructe de soc coapte reteta,

Fructele socului reteta,

Floare de soc reteta,

Floare de soc recoltata reteta,

Floarea socului recoltata retete,