20 decembrie 2017

Zile libere legale in anul 2018

Calendarul Zilelor Libere Legale In Anul 2018


Calendar zile libere legale 2018,

In anul 2018 vor fi 14 zile libere declarate prin lege, insa din 14 zile libere stabilite drept sarbatori legale doar 11 cad in cursul saptamanii, iar 3 sunt in weekend cand oricum nu se lucreaza. Care sunt zilele libere si sarbatorile legale in 2018

Sarbatorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: prima si a doua zi de Anul Nou; prima si a doua zi de Pasti; Ziua Internationala a Muncii; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; Sfantul Apostol Andrei; Ziua Unirii Principatelor Romane; Ziua Nationala a Romaniei; Ziua copilului; prima si a doua zi de Craciun; 

Luni - 01 Ianuarie - Anul Nou 
Marti - 02 Ianuarie - A doua zi de Anul Nou 
Miercuri - 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane 
Duminica - 08 Aprilie - Prima zi de Pasti 
Luni - 09 Aprilie - A doua zi de Pasti 
Marti - 01 Mai - Ziua Internationala a Muncii 
Duminuca - 27 Mai - Prima zi de Rusalii 
Luni - 28 Mai - A doua zi de Rusalii 
Vineri - 01 Iunie - Ziua Copilului
Miercuri - 15 August - Adormirea Maicii Domnului 
Vineri - 30 Noiembrie - Sfantul Andrei 
Sambata - 01 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei 
Marti - 25 Decembrie - Prima zi de Craciun 
Miercuri - 26 Decembrie - A doua zi de Craciun 

Data Pastelui pe perioada anilor 2015-2025 
2015 - 12 Aprilie 
2016 - 01 Mai 
2017 - 16 Aprilie 
2018 - 08 Aprilie 
2019 - 28 Aprilie 
2020 - 19 Aprilie 
2021 - 02 Mai 
2022 - 24 Aprilie 
2023 - 16 Aprilie 
2024 - 05 Mai 
2025 - 05 Mai 
Calendar 2018 Romanesc,

16 decembrie 2017

Macrou cu orez si ceapa caramelizata

Ingrediente
  • 2 pesti macrou mari 
  • 150g orez 
  • 500ml supa de legume 
  • 2 cepe mari 
  • 1 ardei gras mare 
  • 1 ardei gras rosu mare 
  • 4 linguri ulei de masline 
  • 2 lingurite zahar 
  • 1 felie de ghimbir 
  • 1 lingurita sare 
  • 2 linguri zeama de lamaie 
  • ½ lingurita piper boabe 
  • ½ lingurita piper macinat 
  • 2 catei de usturoi 
  • 5 linguri vin alb demisec 
Peste cu orez si ceapa caramelizata retete culinare,

Mod de preparare 
Pestele se curata de intestine, cap si coada, se spala si se taie pe jumatate eliminand sira spinarii sub forma de fileuri. Intr-un blender se mixeaza ghimbirul si usturoiul cu zeama de lamaie, 2 linguri de vin, 2 linguri de ulei, se mai pune putina sare si piper macinat dupa gust. Pestele se cresteaza foarte usor pe partea fara piele si se unge cu mixtura din blender, se asaza intr-un vas cu pielea in jos si se lasa la rece minim 30 minute sa intre aromele in el. 

Orezul se prajeste putin (1-2 minute) in 1-2 linguri de ulei incins amestecand continuu, apoi se adauga supa de legume potrivita dupa gust de sare si cateva boabe de piper negru. Se lasa sa fiarba 15-20 minute acoperit cu capac fara sa fie amestecat, cand zeama este aproape inghitita de orez se amesteca usor si se opreste focul, se lasa orezul sa se umfle inca 15 minute acoperit cu capac. 

Ceapa si ardeii se curata, se taie ceapa felii subtiri iar ardeii betisoare. Se prajeste intai ceapa la tigaie in putin ulei incins, se adauga un praf de sare si se stropeste periodic cu putin vin iar cand aceasta isi schimba culoarea se presara zaharul si se amesteca bine. Se continua prajirea inca 10 minute sau pana cand ceapa se rumeneste frumos, apoi se adauga si ardeii si se mai tin si ei timp de 5 minute sau pana cand ardeiul este facut, se opreste focul si se da tigaia deoparte. 

Intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei se asaza fiecare peste cu pielea in jos, se mai stropesc cu putin ulei si se dau la cuptorul preincalzit pentru 25 minute la 220 grade sau pana cand pestele este facut dupa gustul fiecaruia. Pestele la cuptor se serveste asezat pe un pat de orez, iar deasupra se pun legumele caramelizate
Pofta Buna! 
Preparate din peste,

Retete de peste,

Mancaruri cu peste retete culinare,