Google+

1 noiembrie 2017

Pastrama de porc

Pastrama de porc retete culinare,

Cum facem simplu si usor acasa o pastrama de porc gustoasa, aromata si suculenta, ideala pentru un gratar sau grill servit alaturi de familie si de cei dragi, prajita la tigaie sau preparata la cuptor sub forma de friptura sau fripta rapid la jar la gura sobei imbiindu-ne cu un miros si o aroma greu de rezistat. 
Asemanatoare cu alte preparate (ghiudemcarnati) pastrama sau pastrami cum spun americanii, este o carne uscata, o carne sarata cu un gust aparte imposibil sa nu-ti placa. 
Pastrama traditionala retete culinare,

Pastrama de porc se face din carnea de la piciorul din fata al porcului, adica din spata de porc. Carnea se subtiaza cu un cutit bine ascutit astfel incat s-o faci cat mai uniforma ca grosime. La 1,5 kg carne vom pune urmatoarele ingrediente: 
-2 linguri de sare grunjoasa 
-2 linguri de boia dulce 
-2 linguri boia iute 
-1 lingura de piper negru macinat 
-2 linguri cu varf de cimbru uscat macinat 
-3 capatani de usturoi normale 

Mod de preparare. Carnea o intindem pe o tava mai mare. Intai presaram sarea cu mana peste tot, urmeaza mujdeiul pe care-l facem gros din putina apa si sare, cu o lingura il presaram pe toata suprafata carnii. Punem imediat cimbrul presarat, apoi boiaua. Apucam de la un capat al carnii si o rulam cat mai strans ca o rulada cu toate condimentele in ea si vom obtine o gramajoara de carne pe care o punem asa stransa intr-un castron acoperit cu folie si capac. Punem deasupra restul de mujdei de usturoi daca ne-a mai ramas astfel incat carnea o sa stea in zeama de usturoi cu toate condimentele ca intr-un bait. 

Fara sa umblam la ea o tinem asa impachetata timp de 3 zile dupa care o desfacem si o intindem la aer curat pe o sarma, sfoara sau lemn timp de 3 zile. Locul trebuie aerisit si fara muste sau alte minuni. Dupa ce s-a uscat dupa preferinta fiecaruia este ideal s-o si afumam daca avem conditiile necesare. Daca nu avem conditii de afumat atunci o pastram la congelator in pungi de plastic. Spor la treaba!
Pastrama retete culinare,

Carne sarata condimentata afumata uscata retete culinare pastrama,

Cateva sfaturi. Daca folosesti alt fel de carne cu un miros mai puternic, cum ar fi oaie sau capra, atunci ar fi ideal ca in bait sa adaugi mai multe arome: busuioc, coriandru, dafin, ceapa, marar, vin, cuisoare, mustar, etc, cu scopul de a mai scapa de mirosul caracteristic carnii. 
Poti face pastrama din orice fel de carne iti place: porc, oaie, vaca, capra, pasare, iepure, peste, etc, dar carnea daca este proaspat taiata trebuie mai intai dezosata si lasata cateva ore intr-un loc racoros sa se scurga de sange si sa se linisteasca. 

Pastrama este un preparat puternic condimentat si conservat prin sarare, afumare si uscare, iar daca este uscata bine se poate consuma si cruda sau foarte usor incalzita doar cat sa se inmoaie putin. Daca este fripta la gratar atunci se tine dupa gust foarte putin altfel se intareste. Se pune pe gratar pe o parte iar dupa cateva minute se intoarce si pe cealalta parte doar o singura data, focul nu trebuie exagerat de tare. 
Ca orice preparat din carne merge servit cu mujdei, mamaliguta sau paine de casa. 
Retete cu pastrama: pastrama la gratar, pastrama la tigaie
Pastrama de casa retete culinare,


Retete pastrama romaneasca,

Un comentariu:

  1. Pastrama arata bine si doar parpalita putin pe un gril cred ca este grozava!O reteta usoara si nimerita pentru acest sezon.

    RăspundețiȘtergere