22 decembrie 2016

Sarmale traditionale romanesti

Retete Sarmale De Porc In Foi De Varza Murata Reteta De Casa Traditionala Pentru Craciun


Sarmale traditionale romanesti reteta,

O mancare traditionala romaneasca este reteta de sarmale de porc in foi de varza acra (murata) sau proaspata (dulce), frunze de vita de vie, stevie sau hrean. Sarmaua este un preparat culinar romanesc des intalnit in special pe mesele romanilor de Craciun si Revelion dar si cu alte ocazii, preparata din carne tocata, orez, bulion si condimente (piper, cimbru). Cel mai des intalnita este din carne de porc, dar se prepara si cu carne de vita, oaie, pasare (pui, curcan), peste, etc. 
Sarmalele se prepara din timp si este prima mancare gatita facuta pentru Craciun dupa taierea porcului, pentru o aroma si o savoare deosebita ele se servesc dupa 3-4 zile de la preparare. Din aceasta cauza sarmalele nu se fierb de tot de prima data, ele de cate ori se servesc se fierb 5-10 minute la foc mic si astfel devin si mai bune. Este o mancare din bucataria romaneasca si se serveste dupa preferinta cu mamaliga, ardei iute si smantana.

Cum se face reteta de sarmale. Cum facem niste sarmale gustoase, sarmalute ca la mama acasa! Ingredientele sunt pentru 100 sarmale mici, iar condimentele se pun dupa gustul fiecaruia.

Ingrediente sarmale traditionale romanesti
-1,5kg carne tocata de porc slaba (pulpa)
-100g afumatura feliata (bacon, kaizer, gusa)
-2-3 verze normale (murate) 
-5 linguri ulei
-3 cepe mari
-3 linguri orez
-3 linguri pasta de tomate de calitate buna
-200ml vin alb demisec
-100ml vin rosu de butuc
-200ml zeama de varza
-500ml apa
-1 lingurita sare
-1 lingurita cimbru macinat
-1 frunza de dafin
-½ lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita piper macinat

Mod de preparare sarmale de porc in foi de varza murata
Cum se fac sarmalele de casa. Cum facem simplu si usor niste sarmale de casa reusite. Cum procedam, in primul rand ne ocupam de varza murata pe care o gustam si o punem in apa rece daca este prea acra sau sarata, apoi o desfacem si alegem foile de varza pentru sarmale care trebuie sa fie cat mai subtiri si fara nervuri pe care le inlaturam cu un cutit. Bucatile de varza nefolosite (foi de varza si nervurile subtiri) le tocam marunt ca la orice mancarea de varza. Dupa ce avem foile de varza acre pentru sarmale pregatite ne ocupam de umplutura din carne de porc tocata.

Cum se face umplutura pentru sarmale. Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt, apoi o calim in ulei incins pana devine sticloasa. Adaugam sare dupa gust, trebuie sa tinem cont ca atat varza cat si zeama de varza este sarata, iar cand ceapa este calita punem intai pentru 2-3 minute orezul, apoi carnea tocata pana se albeste, la final adaugam bulion si condimente dupa gust. Amestecam bine compozitia de sarmale pe foc, picuram putina apa ca sa se lege si sa se poata amesteca mai bine. Tinem umplutura 5-10 minute la foc mediu amestecand continuu pana cand carnea isi lasa grasime si orezul incepe sa se umfle putin, apoi oprim focul si lasam compozitia de sarmale sa se raceasca.

Cand compozitia este calduta ne apucam sa infasuram sarmalele care sunt de fapt niste rulouri din varza acra si carne tocata. Luam cate o frunza de varza murata, punem o lingura de umplutura si rulam cat mai strans frunza introducand capetele in interior rezultand o sarma. Continuam pana terminam toata umplutura.
Sarmale reteta,

Cum asezam sarmalele, sarmale in straturi. Luam o oala incapatoare si asezam pe fundul ei un strat de varza tocata, de jur imprejur lipite de peretii vasului punem felii de afumatura, apoi asezam sarmalele in straturi cat mai apropiate unele de altele, deasupra punem o foaie de dafin, o crenguta de cimbru si acoperim totul cu varza tocata.
Sarmalute de porc preparare reteta,

Sarmale cu afumatura preparare reteta,

Punem dupa gust zeama de varza, vin rosu si alb, completam cu apa pana cand apa depaseste foarte putin ultimul strat de sarmale, apoi fierbem la foc mic timp de 30 minute. Sarmalele de porc se pastreaza la frigider iar de cate ori se incalzesc se picura putina apa daca este cazul si se fierb 5-10 minute inabusit la foc mic inainte de a fi servite.
Sarmale de casa cu afumatura reteta,

Sarmale in foi de varza preparare reteta,

Sarmale de porc preparare reteta,

Sarmale in foi de varza murata reteta,

Sarmale, un preparat traditional romanesc nelipsit de pe mesele romanilor mai ales de Craciun dar si de la orice masa festiva, o mancare romaneasca foarte gustoasa, apetisanta cu o aroma imbietoare care merge foarte bine cu o mamaliguta calda, un ardei iute si bineinteles un pahar de vin bun de casa. Daca vrei retete de mancare, retete de Craciun si preparate de Craciun, atunci incearca aceasta reteta usoara. Pofta Buna!
Oala cu sarmale reteta,

Sarmalute de porc reteta,

Sarmale cu mamaliga reteta,

Sarmale de porc reteta,

Sarmale in foi de varza reteta,

Platou cu sarmale reteta,

4 comentarii:

  1. Faina reteta, delicioasa!
    Sarbatori fericite si un An Nou mai bun! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristi!
      Sfintele Sarbatori de Craciun sa va umple casa de lumina, bunatate si fericire!

      Ștergere
  2. O reteta cu adevarat traditionala,am reusit sa fac niste sarmale exact cum se spune ca la mama acasa.Multamesc pentru reteta si sarbatori fericite in continuare!

    RăspundețiȘtergere