3 august 2017

Retete galuste sau gomboti de post

Retete galuste sau gomboti de post,

Cum se face cel mai bun aluat de post pentru galuste sau gomboti urmareste reteta mea. Ceva dulce si un desert de vara delicios sunt gombotii sau galustele cu fructe, in cazul de fata prune, piersici si caise …dar poti folosi orice alt fruct iti place. Reteta se face foarte simplu iar ingredientele sunt pentru 25 gomboţi suficienti sa umpli un platou maricel. 
Gomboti cu prune de post reteta,

Galuste cu caise de post reteta,

Ingrediente aluat gomboti
  • 1kg cartofi albi
  • 80ml ulei
  • ½ lingurita sare
  • 200g faina
  • 5 linguri cu varf gris
  • 1 piersica mare
  • 7 prune
  • 7 caise
  • 1 praf de sare

Ingrediente pudrat
  • 300g pesmet
  • 50ml ulei
  • 3 linguri zahar tos
  • 2 lingurite scortisoara

Mod de preparare
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie felii, apoi se pun la fiert in apa cat sa-i acopere cu ½ lingurita sare. Fructele se spala si se lasa sa se usuce. 
Cat timp cartofii fierb se pregateste pesmetul care se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins si se amesteca repede sa nu se arda, se tine pe foc timp de 5 minute amestecand continuu, apoi se opreste focul. Pesmetul se lasa sa se raceasca, apoi se adauga scortisoara si zahar si se amesteca. 
Pesmet prajit la tigaie reteta,

Pesmet prajit cu zahar si scortisoara reteta,

Cum se face un aluat de gomboti reusit, cand cartofii sunt gata se scurg de zeama si se piseaza bine ca la piure, se adauga cantitatea de ulei si se amesteca bine pana devin ca o pasta. 
Cartofi pisati reteta,

In compozitia de cartofi se adauga un praf de sare si se incorporeaza treptat faina si grisul, compozitia finala trebuie sa fie bine legata dar nu foarte tare, maleabila si putin lipicioasa. 
Aluat galuste sau gomboti reteta,

Se pune o cratita intinsa cu apa suficienta si 1 lingurita de sare sa fiarba. Fructele se curata de samburi si se lasa intregi, piersica se taie bucati de marimea caiselor si a prunelor. 
Fructe retete,

Se ia din aluat cu mana o cantitate putin mai mare decat cea a fructelor si se imbraca fiecare fruct cu aluat, se trec palmele prin faina si se rotunjesc galuştile in palme si se pun apoi pe blatul de lucru presarat cu faina. 
Preparare galuste sau gomboti cu prune reteta,

Preparare galuste sau gomboti cu caise reteta,

Preparare galuste sau gomboti cu piersici reteta,

Cand apa fierbe se pun galunstele sa fiarba timp de 15 minute la foc mediu, ele se vor ridica deasupra apei singure, nu se pun inghesuite si nici nu se amesteca in timpul fierberii. 
Preparare gomboti sau galuste de post reteta,

Reteta galuste sau gomboti preparare,

Dupa acest timp se scot cu o spumiera direct in tigaia cu pesmet, se tavalesc si se pudreaza bine. Se servesc calde dar si reci sunt minunate, se pastreaza la rece deoarece se acresc foarte repede.  
Preparare galusti de post reteta,

Galusti cu prune, un desert de post minunat cu un miez moale si pufos in care se ascunde un fruct dulce si zemos, iar deasupra presarate din belsug cu un strat gros de pesmet crocant, dulce si aromat. 
Gomboti cu prune, caise si piersici un desert de casa de care te vei bucura mancand si nu te vei satura prea usor. 
Pofta Buna! 
Galuste cu fructe reteta,

Gomboti cu fructe reteta,

Gomboti cu caise de post reteta,

Galuste cu prune de post reteta,

Galuste cu piersici de post reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu