15 iunie 2018

Tort Sacher

Retete Torturi Prajituri Si Deserturi Cu Ciocolata



Tort Sacher retete culinare,

Tortul Sacher este un tort de ciocolata a carui reteta dateaza din 1832, fiind creeata de un tanar ucenic pe nume Sacher de unde si denumirea tortului care-i poarta numele si in ziua de azi. Tortul Sacher are un blat umed asemanator cu cel de negresa dar fara praf de copt si fara sa fie insiropat, cu un strat considerabil de gem de caise si o glazura de ciocolata consistenta fiind considerat un tort clasic, delicios si elegant. Cum se face tortul sacher urmareste reteta mea. 

Pentru prepararea blatului avem nevoie de: 
-7 oua 
-120 g faina 
-120 g zahar pudra 
-120 g zahar tos 
-120 g unt (80% grasime) 
-1 pliculet zahar vanilat 
-150 g ciocolata amaruie (70% cacao)  
Prajitura Sacher retete culinare,

Pentru prepararea blatului topim mai intai ciocolata la aburi si o lasam putin sa se raceasca, timp in care mixam untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Separam ouale si apoi adaugam pe rand galbenusurile in compozitia de unt si mixam dupa fiecare in parte, apoi turnam si ciocolata usor racita si o incorporam. 
Albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul tos pana cand se obtine o bezea consistenta si lucioasa. Turnam bezeaua si amestecam usor cu o furculita iar la sfarsit cernem faina si o incorporam treptat pana cand se obtine compozitia pentru blatul tortului. 
Preparare compozitie blat tort retete culinare,

Compozitie blat tort cu ciocolata retete culinare,

Luam o forma de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 20cm, o tapetam cu hartie de copt pe care o ungem bine cu unt si apoi turnam in ea compozitia blatului si o nivelam. Coacem in cuptorul preincalzit la 170-180 grade timp de 50-60 minute pana cand trece testul cu scobitoarea, dar tinand cont totusi ca acest blat este unul umed si nu pufos. 

Preparare blat cu ciocolata retete culinare,

Preparare blat de ciocolata retete culinare,

Dupa ce am scos blatul din cuptor si l-am lasat 20 minute sa se raceasca, il scoatem din forma si il asezam cu partea de jos deasupra deoarece este mai dreapta, apoi il taiem in doua. Pentru a-l umple avem nevoie de 1 borcan cu gem de caise pe care-l mixam la blender ca sa fie cat mai fin si sa nu se mai simta deloc caisele, apoi intindem un strat generos peste prima foaie de blat, asezam deasupra ce-a de-a doua foaie de blat si il ungem deasupra si pe lateral cu restul de gemul de caise. 
Blat de ciocolata retete culinare,

Tort cu gem de caise retete culinare,

Acum preparam glazura, pentru glazura avem nevoie de: 
-125 ml lapte sau apa 
-200 g zahar tos 
-150 g ciocolata amaruie 

Glazura va fi o glazura clasica de ciocolata si nu un ganache. Intr-un ibric se pune zaharul, laptele si ciocolata in aceasta ordine apoi se pune la foc mediu si cand a inceput sa fiarba se lasa 5-10 minute apoi se da deoparte si se lasa sa se raceasca putin amestecand usor ca sa nu faca pelicula deasupra. Cand glazura a ajuns la o temperatura suportabila se toarna deasupra tortului lasand-o sa curga pana imbraca si marginile tortului, apoi se lasa sa se intareasca la temperatura camerei si pana in momentul servirii. Se mai poate orna foarte discret deasupra cu putina ciocolata rasa si apoi se poate servi alaturi de putina inghetata de vanilie. 

Tortul Sacher se poate pastra la temperatura camerei fiind foarte bun si gustos, un desert si o prajitura cu multa ciocolata foarte apreciata in special de copii, ceva dulce care se face foarte simplu si usor si la noi acasa in bucatarie. Alte retete de prajituri si aici, sau retete de torturi aici
Pofta Buna! 
Tort de ciocolata retete culinare,

Tort Sacher de casa retete culinare,

Prajitura cu ciocolata retete culinare,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu