- 13 bucati Grinda
- 80 x 80 mm x 4m
- 8 bucati
Coltar Lemn Tip 4N - 105 x 105 x 90 x 3mm
- 70 bucati Suruburi Autoforante - 4,8 x 35 mm
- 2 bucati
Role Ondulate Din PVC Si Fibra pentru acoperis - 2 x 5 m
- 10 bucati
Suruburi Cu Piulita (cap rotund) - 16-20 cm lungime
- 16 bucati
Suruburi Cu Piulita (cap rotund) – 10 cm lungime
- 3 roabe
piatra pentru stalpi
- 2 saci
ciment pentru stalpi
- 4 roabe nisip
pentru stalpi
- 4 saci
ciment pentru placa
- 12 roabe nisip
pentru placa
- 8 roabe
piatra si pietris pentru placa
- Lambriuri din
lemn (aproximativ 16 m2) pentru ingradit foisorul
- 5 litri ulei
de in pentru lemn
- 2 litri lac
pentru lemn
Mai sus am enumerat materialele necesare
construirii foisorului. Un foisor cu
forma de patrat, avand latura de 3,6 m si
inaltimea de 2,5 m, cred ca ofera un spatiu generos si foarte suficient pentru
toate gusturile si pretentiile. Am ales forma patrata, folosirea suruburilor,
folosirea coltarelor, folosirea rulourilor din pvc si fibra de sticla frumos
colorate pentru acoperis, deoarece e mult mai simplu si mai usor de realizat,
iar aspectul este pe masura.
In primul rand masuram si taiem 4 grinzi
la dimensiunea de 3 m lungime pentru stalpii foisorului, 50 cm o sa intre in sol (pamant). Montam intai 2 pereti (2 laturi). Pentru un perete avem nevoie de:
·
2
stalpi (grinzi) de 3 m lungime
·
o grinda de
4 m lungime montata in partea de sus (lasam 20 cm pentru strasina la ambele
capete). Grinda se prinde de stalpi cu suruburi de 20 cm lungime si o montam
lasand 8 cm liberi la ambii stalpi. Peste ea se va monta cealalta latura.
·
o grinda de
3,44 m lungime care o sa fie montata la 1 m de la so l(deci la 1,5 m masurand de
jos in sus). Grinda se prinde in partea de interior a stalpilor cu 2 coltare folosind
4 suruburi de 10 cm lungime.
Masuram si sapam pentru stalpii foisorului
4 gropi cu adancimea de 50 cm, la distanta de 3,60 m una de alta, in forma de patrat. Ridicam unul
cate unul cei doi pereti, verificam sa fie drepti, intarim si consolidam cu
piatra mare si pietris. Umplem aproximativ 40 cm gropile cu piatra, o batem
bine pana cand stalpii foisorului sunt consolidati foarte bine si nu se mai
misca. Montam al treilea perete. Pentru al treilea perete folosim:
·
o grinda de
4 m lungime, care o asezam pe celelalte doua grinzi montate la primii doi
pereti. Grinda o prindem de stalpii foisorului folosind 2 suruburi de 20 cm
lungime.
·
o grinda de
3,44 m lungime (e bine sa masuram inainte sa nu cumva sa difere putin
dimensiunea din cauza gropilor). Grinda
se prinde in partea de interior a stalpilor cu 2 coltare folosind 4 suruburi de
10 cm lungime, se prinde in continuarea celorlalte doua.
Acum
montam acoperisul. Montam inainte in
partea de sus la al patrulea perete o grinda de 4 m lungime, care o asezam pe celelalte doua grinzi libere montate la primii doi pereti (acum o sa avem rama acoperisului in forma de patarat). Grinda o prindem de stalpii foisorului folosind 2
suruburi de 20 cm lungime. Tot acum mai montam o grinda de 4 m lungime pe
mijlocul foisorului (acoperis), asezata pe grinzi pe mijloc separand astfel acoperisul in doua. Grinda o montam folosind doua suruburi de 20 cm
lungime. De pe aceasta grinda o sa dam o scurgere in doua ape a acoperisului (fata-spate sau stanga-dreapta). Apoperim acoperisul cu scanduri prinse in cuie una langa alta sau cu spatiu intre ele, pe aceste scanduri o sa prindem rulourile din
pvc (acoperisul).
Acum montam al patrulea perete unde o sa fie intrarea foisorului. Lasam pentru intrare un
spatiu de 1 m stanga sau dreapta. Sapam o groapa de 50 cm adancime unde
introducem si consolidam un stalp de 1,5 m lungime. De acest stalp o sa montam
o grinda de aproximativ 2,44 m lungime (se masoara inainte). Grinda se prinde in
partea de interior a stalpilor cu 2 coltare folosind 4 suruburi de 10 cm
lungime, se prinde in continuarea celorlalte.
Acum putem monta acoperisul. Desfacem
rulourile din pvc si le prindem de scanduri. Rulourile le prindem cu ajutorul suruburilor autoforante. Pe grinda din mijloc rulourile se vor suprapune
si se vor prinde una peste alta. La capete (strasina) putem rula capetele rulourilor si le
putem prinde de partea de sub stalpi. Prindem rulourile cu suruburi la 15 cm unul de altul.
Acum ne ocupam de partea de jos si turnam o placa. La fiecare stalp vom face cate un cofrag
de jur imprejur de 15 cm si inalt de 10 cm si vom turna beton. Pentru
confectionarea betonului vom folosi 2 cantitati de nisip si una de ciment. Betonul
il vom face putin mai moale ca sa intre printre pietre. Dupa indepartarea
cofragelor, vom turna o placa jos de beton inalta de 10 cm. Pentru placa vom folosi 3 roabe de nisip la un sac de ciment. Inainte de turnarea placii intindem pietris si il batem bine pentru consolidarea solului.
Montam un gardulet de jur imprejurul
foisorului, din scandura sau sipca. Vopsim toata structura foisorului pentru a
rezista conditiilor meteo. In interiorul foisorului asezam mese, scaune,
bancute. Acum ne putem bucura de o bautura rece impreuna cu familia, dar sa nu
uitam de un gratar pentru gradina care este indispensabil in preajma foisorului.
Ingrediente:
- 1
foaie pizza
- kechup sau suc de rosii
- 2
cepe mari
- 3-4
ardei
- 2-3
rosii
- 500
g de ciuperci
- 100
g de masline
- 1-2
linguri de bulion
- 2-3 linguri de ulei
- 2 linguri de ulei de masline
- 1/2
lingurita de sare
- 1/2
lingurita de piper
- 1/2
lingurita de cimbru
Mod de preparare:
Prepararea blatului de pizza o gasiti aici: Blat de pizza de casa. Prepararea kechup-ului o gasiti aici: Ketchup de casa. Ceapa se curata, se spala si se taie
solzi. Ardeii si rosiile se spala, se curata si se taie feliute subtiri.
Ciupercile se curata, se spala foarte bine in apa si se taie feliute. Se pune o
tigaie pe foc, se adauga ulei, se caleste putin ceapa (dar nu de tot), se adauga
sare, se pun deasupra si ardeii, se amesteca bine si se mai lasa sa se caleasca
impreuna 5 minute. La sfarsit se adauga si ciupercile si se calesc si ele inca
5 minute.
Maslinele se curata de samburi si se taie bucatele. Se intinde blatul
de pizza si se asaza intr-o tava unsa cu putina margarina. Se inteapa aluatul
cu o furculita si se unge cu o lingura de bulion sau kechup, se condimenteaza
cu piper si cimbru dupa gust. Se aseaza toate ingredientele pe toata suprafata
blatului de pizza, se mai condimenteaza putin dupa gust si se mai stropeste cu putin ulei de masline deasupra. Se coace tava in cuptorul incins timp de 30 de minute. Se serveste
fierbinte adaugand kechup sau suc de rosii (Suc de rosii de casa.) deasupra.
POFTA BUNA!