Ingrediente:
- 1
litru lapte de casa
- 200-250g
taitei de casa
- 2
linguri cu varf zahar
- 1
pliculet zahar vanilat
- coaja
de lamaie rasa
- un
varf lingurita sare
Mod de preparare:
Laptele
de casa se fierbe. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga un varf de
lingurita de sare si doua linguri cu varf de zahar si se amesteca. Dupa ce s-a topit
zaharul se adauga taitei de casa (doua maini pline) si se fierb la foc mic timp de 15 minute. Cand taiteii incep sa se inmoaie si sa se umfle se adauga
zaharul vanilat si coaja de lamaie rasa. Se servesc fierbinti dar sunt foarte buni si reci. Daca taiteii sug tot laptele se mai adauga putin lapte. Taitei cu lapte, un desert gustos indragit de toti copii si nu numai.
POFTA BUNA!
Ingrediente:
- 5
rosii mari coapte bine
- 3
ardei grasi rosii
- 3
catei de usturoi
- 4
linguri cu ulei de masline
- 1-2
cepe
- 5
linguri de vin alb
- 1
lingura de bulion
- ½
lingurita de sare
- ½
lingurita de piper
- 50 g de branza sau cascaval
- 1-2
lingurite de sos tabasco
- 4 oua de gaina
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt.
Ardeii se spala, se curata de cotor si de samburi si se taie fideluta. Rosiile
se spala, se curata de coaja si se taie cubulete. Usturoiul se curata si se
taie marunt. Branza sau cascavalul se da prin razatoarea mica.
Intr-o tigaie calim
ceapa in uleiul de masline, dupa cateva minute adaugam ardeiul si amestecam.
Cand ardeiul este aproape patruns adaugam si rosiile. Condimentam dupa gust cu sare si
piper, adaugam bulionul, usturoiul si vinul si amestecam. Dupa 15 minute adaugam dupa gust sos Tabasco. Sosul trebuie sa iasa picant.
Cand sosul s-a ingrosat adaugam ouale, facem cu lingura cate un loc printre ardei si rosii si adaugam fiecare ou, unul cate unul. Ca sa ne fie mai usor, spargem cate un
ou intr-o ceasca si il rasturnam in locul (cuibul) format. Mai continuam fierberea pana
cand albusul oului se intareste, dar galbenusul trebuie sa ramana moale. Peste
oua presaram branza sau cascaval ras. Saksuka reteta israeliana este foarte gustoasa fierbinte
dar si rece. Se serveste dupa preferinta si cu lipie libaneza.
POFTA BUNA!