4 mai 2017

Sos gratar

Retete Sosuri Pentru Gratare De Carne Si Legume


Retete sos din iaurt marar si usturoi reteta sos alb racoros pentru gratare,

Pentru un gratar perfect primul pas este marinarea carnii dar gustul final este completat de sosul servit langa preparat. Eu o sa incep cu 3 sosuri albe racoroase care sunt preferatele mele si un sos rosu foarte aromat si placut picant care se prepara mixat la blender sau nemixat sub forma de saramura. Le prepar in special vara si le servesc reci, merg de minune la gratare de carne si legume, la un gratar de pui, porc, vita, peste, frigarui, etc. 
Sosuri pentru gratare sau dressinguri

Sos de iaurt cu usturoi 
Pentru 400g sos suficient pentru 2 portii avem nevoie de 400g iaurt de minim 3,5g grasime, 5 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline extravirgin, ½ lingurita sare grunjoasa, ½ legatura marar proaspat. 
Cum se prepara. Usturoiul se curata si se zdrobeste, apoi se freaca foarte bine cu sare grunjoasa intr-un mojar, iar cand acesta a devenit pasta se adauga treptat ulei de masline. Intr-un castron se amesteca iaurtul cu crema de usturoi preparata anterior si mararul proaspat tocat marunt, se potriveste gustul de sare si se pastreaza la rece. Pentru un gust desavarsit, sosul se prepara cu o zi inainte de gratar. Daca adaugi si castraveti rasi ai realizat un delicios sos grecesc tzatziki
reteta si mod de preparare sos gratare si fripturi cu iaurt,

Retete sosuri gratare reteta sos alb racoros din iaurt marar si usturoi,


Sos de iaurt cu menta 
Pentru preparare avem nevoie de 400g iaurt gras, 2 linguri ulei de masline extravirgin, ½ lingurita sare, 1 varf lingurita piper macinat, 10 fire menta proaspata, 2 catei de usturoi. Usturoiul se curata si se zdrobeste, se freaca cu sare grunjoasa si ulei de masline. Eu n-am gasit usturoi romanesc si am folosit usturoi verde care este la fel de bun. De la menta se aleg doar frunzele care se spala si se toaca marunt, apoi se amesteca foarte bine intr-un vas cu iaurt, usturoi si piper, se potriveste gustul de sare si se pastreaza la rece. Se serveste rece dupa minim 30 minute de la preparare. 
reteta si mod de preparare sos gratare si fripturi cu iaurt,

Retete sosuri gratare reteta sos alb din iaurt si menta,


Sos de iaurt cu ghimbir 
Avem nevoie de 400g iaurt gras, ghimbir cat o nuca, 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita cimbru macinat, ½ lingurita sare grunjoasa. Sosul se prepara foarte simplu, usturoiul se curata si se zdrobeste, apoi se freaca cu sarea grunjoasa, iar la final cu uleiul de masline extravirgin. Ghimbirul se curata si se da pe razatoarea fina, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un castron, se potriveste gustul de sare si se pastreaza la rece. Reteta cu poze este aici. Se serveste rece dupa minim 30 minute de la preparare. 
Retete sosuri gratare reteta sos alb din iaurt si ghimbir placut picant si aromat,


Sos rosu picant si aromat 
Este un sos din legume coapte perfect pentru carne de pasare si peste la gratar. Avem nevoie de 6 rosii de gradina bine coapte, 4 ardei capia, 1 ardei iute, ½ capatana de usturoi romanesc, 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita sare, 1 varf lingurita piper macinat, 200ml apa. 
Legumele se frig pe gratar iar cand sunt bine coapte se aburesc presarate cu putina sare grunjoasa intr-un vas cu capac. Dupa 10 minute legumele se curata de coaja si de cotor, ciusca iute se lasa intreaga, usturoiul se curata de coaja (si de mijlocul verde daca usturoiul nu este romanesc). Se pun toate intr-un blender si se mizeaza adaugand apa pana cand se obtine un sos de consistenta unei smantani care curge, se adauga sare si piper dupa gust si se pastreaza la rece. Se serveste dupa gust cald sau rece. Reteta cu poze este aici, iar reteta cu legume nemixate preparate sub forma de saramura este aici
Retete sosuri gratare reteta sos picant si aromat din rosii si ardei copti,

Retete sosuri gratare reteta sos picant si aromat de rosii si ardei copti,

3 mai 2017

Marinata gratar

Reteta Bait Picant Si Aromat Pentru Carne Si Legume La Gratar


reteta marinata pentru carne la gratar sau grill retete bait picant si aromat,

O reteta usoara si rapida pentru gratare si fripturi, o metoda simpla pentru a da un gust deosebit in special frigaruilor, legumelor si carnii fripte la gratar sau grill, este urmatoarea reteta de marinata picanta si aromata. Ai musafiri neasteptati si carnea nu mai are timp suficient sa stea la marinat? Atunci prepara acest bait gustos pentru carne si legume fripte la gratar.

Ingrediente
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu iute
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita piper negru macinat
  • 1 lingurita cimbru macinat


Mod de preparare
Usturoiul si ciusca iute se toaca marunt si se zdrobesc bine cu lama cutitului pe fundul de bucatarie, apoi se pun intr-un castron si se freaca cu putina sare, se adauga treptat ulei ca la prepararea mujdeiului de usturoi, iar la final se adauga piper si cimbru macinat. Marinata este placut aromata si condimentata, iar bucatile de carne vor fi unse cu ajutorul unei pensule cu 1-2 minute inainte de preparare. 
retete ardei iute si usturoi reteta marinata picanta pentru gratar sau grill,

reteta si mod de preparare marinata grill sau gratar de carne si legume,

reteta bait pentru carne la gratar si grill retete marinata picanta si aromata,


Cate ceva despre marinarea carniiMarinada sau baitul pentru carnea de friptura si gratar este secretul unui preparat reusit, ea da tot gustul carnii si o fragezeste in procesul de marinare inaintea gatirii, care poate dura de la minim 30 minute pana la 48 ore sau mai mult. 
La marinat se pot pune toate tipurile de carne cat si legume, se poate marina carne de pasare, porc, vita, miel, peste, carne de vanat, iar durata de marinare este in functie de tipul carnii si a marimii ei. 
Pentru marinare se poate folosi vin alb si rosu, otet balsamic, zeama de lamaie si limeta, bere neagra sau blonda, ulei de masline, condimente si multe plante aromate. 
Carnea se tine in marinada la rece in frigider, iar cel mai simplu mod de marinare este acela de pe o zi pe alta, toate tipurile de carne se tin la marinat pana la 24 ore in afara de cel de vanat care se tine si 48 ore.