28 octombrie 2013

Tort de sarlota

Tort De Sarlota - Retete De Prajituri - Retete De Torturi



Ingrediente pentru blat:

  • 2 linguri de faina
  • 3 oua
  • 2 linguri de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de praf de copt

Ingrediente pentru sarlota:

  • 8 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 4 plicuri de gelatina granule
  • 1 litru de lapte
  • 4 linguri de faina (cu varf)
  • 500 g de frisca
  • 3-4 linguri de cacao
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom


Mod de preparare blat:

Blatul pentru tort se prepara exact ca aici. 









Mod de preparare sarlota:

     Laptele se fierbe si se raceste. Ouale se separa de galbenusuri si albusuri. Se bat intr-un castron galbenusurile cu 8 linguri de zahar si zahar vanilat pana cand se topeste zaharul, apoi se adauga faina si se amesteca bine pana cand se incorporeaza complet. Intr-o cratita se pune laptele pe foc, se lasa putin sa se incalzeasca, dupa care se toarna deasupra compozitia anterioara, amestecand continuu la foc mic pana cand se omogenizeaza cu laptele. Se tine pe foc amestecand cu grija sa nu se lipeasca si sa nu se formeze cocoloase pana cand da in cocot de vreo doua ori. Nu se tine mai mult timp pe foc sa fiarba pentru a nu se taia ouale. Se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca.
     In acest timp inmuiem gelatina. Punem gelatina intr-un castron si turnam deasupra ei apa de vreo doua degete si o lasam asa 10 minute sa se inmoaie, dupa care o punem la bain-marine si o incalzim putin. Turnam gelatina calda peste compozitia pregatita anterior, care s-a racit putin si amestecam bine, dupa care lasam compozitia sa se raceasca de tot.
     Albusurile le batem bine spuma apoi adaugam si restul de zahar. Frisca daca nu o cumparam gata facuta, atunci o preparam. Eu am batut 500 g de smantana proaspata cu mixerul la viteza mare si am obtinut o frisca bine legata si gustoasa. In compozitia racita amestecam albusurile spuma si frisca. Le amestecam bine, obtinand astfel sarlota.
     Separam sarlota obtinuta in doua parti egale, in prima punem esenta de vanilie si vom obtine sarlota de vanilie, iar in cealalta punem cacao si esenta de rom si vom obtine sarlota de cacao. Luam o cratita mai inalta, o tapetam cu folie alimentara pe fundul si pe peretii ei, dupa care turnam sarlota de cacao si o lasam la frigider timp de 30 minute sa se intareasca putin. Dupa acest timp turnam deasupra sarlota de vanilie si o lasam la frigider pana a doua zi sa se intareasca bine. A doua zi punem peste sarlota de vanilie (in cratita) blatul insiropat putin iar deasupra punem platoul in care vom servi tortul si rasturnam sarlota in el (inainte sa punem blatul, putem aseza un strat de fructe cum ar fi: caise sau piersici). Vom obtine tortul de sarlota in doua straturi de cacao si vanilie, pe un blat subtire. Ornam deasupra tortul dupa preferinta, cu frisca si ciocolata rasa. Prajitura sarlota sau tortul de sarlota este un desert deosebit de gustos si aspectuos.
POFTA BUNA! 





























Un comentariu: