27 martie 2017

Suberec de post cu soia

Retete Suberec De Post Cu Carne Vegetala


retete patiserie reteta suberek de casa cu soia,

Pentru iubitorii suberecului si al produselor de patiserie, o reteta de suberec preparat de post cu o umplutura de soia, ceapa si condimente. Reteta este foarte simpla si tare gustoasa, iar pentru 10 bucati de suberek avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-pentru aluat suberek: 2 cani faina (500g), ½ lingurita sare, ¾ cana apa. 
-pentru umplutura suberec: 5 linguri soia granule, 4 linguri ulei, 5 cepe, 1 lingurita sare, 1 lingurita piper macinat, 1 lingurita menta uscata, 1 lingurita cimbru macinat

Cum se face umplutura de post pentru suberec de casa. In primul rand se prepara umplutura, jumatate din ceapa taiata marunt se pune la calit intr-o tigaie cu ulei incins iar cand incepe sa sfaraie bine si devine aproape sticloasa se adauga soia granule bine hidratata inainte in apa si foarte bine scursa. 
retete umplutura de post la tigaie pentru suberek de casa,

Se adauga sare si se amesteca cateva minute, scopul fiind ca soia sa inghita toata grasimea si sa se evapore apa ramasa. Se opreste focul, se adauga restul de ceapa si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, cimbru, menta si se lasa sa se raceasca. 
retete umplutura de post pentru suberec de casa preparare,

retete umplutura suberek de post cu soia ceapa si condimente,

Cum se face aluatul de suberec. Aluatul de suberec se prepara la fel ca cel de suberec cu carne. Intr-un castron se pune faina, sare si apa calduta dupa care se amesteca bine si se framanta aluatul obtinut pana cand devine maleabil. Se lasa 10 minute intr-un castron sa se odihneasca si apoi se ruleaza sub forma unui sul si se taie in 10 bucati. Din fiecare bucata se face cate o bila care se intinde cu vergeaua sub forma unui cerc. Sau se poate intinde din intreaga coca o foaie subtire si cu un castronel se pot face forme rotunde. 
retete aluat de casa pentru suberek,

retete aluat suberec de casa,

Se asaza pe jumatatea cercului aproape de margine 2 lingurite unplutura de soia si apoi se inchide suberekul cu partea de aluat si se lipesc bine marginile. 
retete preparare suberec de casa cu umplutura de post,

Se procedeaza asemanator cu restul bilelor de aluat si apoi scuturate bine de surplusul de faina se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins pe ambele parti pana cand sunt frumos rumenite. Dupa ce s-au prajit se scot intr-o farfurie pe un servetel, iar cand sunt gata toate se pun intr-o cratita acoperita cu un capac sa se abureasca.
retete tigaie de suberec preparat acasa de post,

retete suberek de casa,

Se servesc fierbinti dar si dupa ce s-au racit. Suberek cu soia un preparat foarte bun si gustos cu un aluat moale si subtire si umplutura sanatoasa din soia pentru zilele de post cand ne e pofta de suberek dar nu din carne. 
Pofta Buna! 
retete suberek de casa preparat de post cu soia ceapa si condimente,

retete suberec de casa preparat de post cu soia ceapa si condimente,

25 martie 2017

Reteta coliva traditionala din arpacas

Cum Se Face Cea Mai Buna Coliva Reteta Pas Cu Pas


retete coliva din arpacas traditionala reteta prajitura desert pentru pomenirea mortilor,

Reteta traditionala de coliva. Un obicei religios din strabuni prin care ii pomenim pe cei dragi (pomenirea mortilor) plecati dintre noi este prepararea colivei, iar prin slujirea (sfintirea) la biserica de catre preoti a colivei sunt iertate pacatele lor savarsite de-a lungul vietii. Alaturi de colivă se duce la biserica obligatoriu si o sticla de vin rosu. 
Coliva adevarata se face doar din grau fiert, nuci si putin zahar, fara arome si esente, cu o cruce facuta deasupra din zahar sau biscuiti pisati. Dar omul i-a inbunatatit gustul de-a lungul anilor adaugand fel de fel de arome: rom, vanilie, lamaie, scortisoara, cruce din bomboane, cacao, ciocolata si jeleuri, devenind mai aspectuoasa, multi il servesc ca o prajitura si desert
reteta coliva traditionala romaneasca retete desert dulce,

Mod de preparare si cateva reguli si sfaturi ca sa reuseasca coliva

Ingredientele sunt pentru o coliva mare, 1kg de arpacas, urmeaza sfaturile mele si coliva o sa reuseasca sigur. 
-la o masura de arpacas se pun 3-4 masuri de apa. La arpacas alb se pun 3 masuri de apa, iar la arpacas negru se pun 4 masuri de apa;  
-se pune o lingurita de sare la fiert;
-secretul ca sa nu se lipeasca indiferent de vasul in care fierbe (ceaun, tuci) este sa nu se amestece deloc in ea pana cand scade apa. Se fierbe la foc foarte mic acoperita cu capac pana cand ramane ¼ din cantitatea de apa, se verifica introducand in mijlocul vasului o lingura si se misca usor urmarind cantitatea apei;   
-cand a scazut apa se pune 1kg de zahar si se mesteca usor pana se topeste tot zaharul, nu se amesteca cu putere ca sa nu se terciuiasca, arpacasul fiert trebuie sa ramana intreg; 
-cand s-a topit zaharul se mai da 1-2 clocote, se acopera si se lasa 3-4 ore fara sa se mai umble la ea, de preferat ar fi ca vasul sa fie invelit si sa stea cat mai mult timp cald si arpacasul sa se umfle in voie;  
-dupa acest timp se descopera, se amesteca si se lasa sa se raceasca, iar cand este calduta se adauga aromele amestecand usor: 1 plic scortisoara (15g), 3 pliculete  zahar vanilat, 1 esenta de rom (50ml), 1 borcan 800ml nuca tocata, coaja rasa de la 1 lamaie mare;  
-cand este coliva rece se asaza in forme, se pudreaza cu biscuiti macinati, apoi se orneaza cu zahar pudra, nuca de cocos, bomboane, etc

Coliva - un obicei religios delicios, o gustare pe care o mananci oricand cu placere si smerenie, un preparat de post foarte gustos si hranitor, ceva dulce, aromat, parfumat, ceva bun care iti ramane in amintire

Retete coliva de casa din arpacas reteta traditionala biserica pomenirea mortilor,

Retete coliva romaneasca biserica crestini ortodocsi sfintire pomenirea mortilor,

reteta coliva din arpacas de casa traditionala romaneasca,