8 octombrie 2017

Gogosari cu hrean

Gogosari cu hrean retete culinare,

O reteta de gogosari murati pentru iarna este urmatoarea reteta foarte simpla si usor de preparat de gogosari in otet cu hrean care nu necesita fierbere sau alt adaos de conservanti ca sa tina. Ingredientele sunt pentru 7 borcane mari de 800g. 

Ingrediente
  • 4 kg gogosari 
  • 800g zahar 
  • 800ml otet alb regal 9 grade 
  • 250g hrean radacina 
  • 2 linguri sare mare neiodata 
  • 7 lingurite piper boabe 
  • 7-14 foi de dafin 
Gogosari pentru murat retete culinare,

Mod de preparare
Cum se pun gogosari la murat. Zaharul si sarea se dizolva bine in cantitatea de otet, hreanul se curata de coaja si se taie fasii pe lung, gogosarii se spala si se taie sferturi (felii) si se curata de cotor si seminte. Intr-un lighean incapator se pun gogosarii si deasupra lor se toarna otetul si se acopera vasul cu un stergar. Gogosarii se amesteca periodic timp de 24 ore foarte usor cu o spumiera astfel incat fiecare felie de gogosar sa i-a contact cu zeama care o sa se formeze in lighean. 
Preparare gogosari pentru iarna retete culinare,

Se pregatesc cateva borcane mari care se sterilizeaza bine apoi se pune in fiecare borcan: 1-2 foi de dafin, 1 lingurita de piper boabe si 1 fasie de hrean taiata bucatele, apoi se umplu borcanele cu felii de gogosar pana sus. Gogosarul nu se pune prea inghesuit deoarece zeama trebuie sa circule printre ei, mie in fiecare borcan mi-au incaput in jur de 13-15 felii de gogosari. 
Se asaza deasupra cate 2 fasii de hrean in forma de cruce astfel incat sa nu permita gogosarilor sa se ridice deasupra lichidului, se completeaza cu zeama din lighean pana se umplu borcanele apoi se acopera bine cu capace. 

Se pastreaza in camara sau intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui. Borcanele tin foarte bine asa dar dupa preferinta se pot si fierbe 2-3 minute intr-o cratita larga cu apa dar este pierdere de timp, insa eu am incercat ambele variante si sunt ok.  
Gogosar cu hrean retete culinare,

Gogosari in otet retete culinare,

7 octombrie 2017

Limba de manzat cu praz si masline

Limba de manzat cu praz si masline retete culinare,

O mancare de casa gatita foarte usor dar cu un gust delicios este urmatoarea reteta de mancare de praz cu masline si limba de vita. Un preparat gustos din gastronomia romaneasca de al carui gust te vei indragosti imediat, nu rata aceasta reteta cu carne de vita delicioasa. 
Mancare de praz retete culinare,

Ingrediente
  • 1kg limba de manzat (vita, porc)
  • 5 cepe mari
  • 3 bucati de praz
  • 2 morcovi
  • ¼ telina radacina
  • 50ml vin alb demisec
  • 100g masline negre usor sarate
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri bulion
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita piper boabe
  • ½ lingurita piper macinat
  • ½ lingurita boia de ardei
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 500ml supa de carne sau apa
Limba de vita retete culinare,

Mod de preparare
Cum se prepara limba de vita si cum se curata mai usor
-pune limba sa fiarba in apa cat s-o acopere, o fierbi timp de 5 minute dupa care arunci apa si pui alta apa proaspata, 
Limba de manzat oparita retete culinare,

-alaturi de limbă mai pui 2 morcovi intregi, 1 ceapa intreaga, ¼ radacina de telina, fierbi limba aproximativ 90 de minute sau pana cand intra furculita in ea, 
Limba de vita preparare reteta,

-scoti limba pe un fund de bucatarie si o tai felii de 1 cm grosime, cand s-a mai racit o cureti de pielita alba cu ajutorul unui cutit, 
-supa de vita se pastreaza, o parte se foloseste la prepararea mancarii iar restul merge servita ca o supa de limba de manzat, se mai adauga in supa putina carne de vita, cartofi si se mai fierbe cateva minute apoi se serveste cu crutoane, o reteta este si aici
Supa de limba de vita retete culinare,

Cum se face mancare de praz cu limba de vita
-taie ceapa julien si prazul rondele, 
-caleste cateva minute ceapa in uleiul incins pana devine sticloasa, in ceapa pui 1 lingurita de sare si 1 lingurita de zahar, cand ceapa este calita stropeste cu vin si amesteca 2 minute, 
Ceapa calita retete culinare,

-adauga rondelele de praz si le calesti timp de 5 minute amestecand periodic, 
Praz calit retete culinare,

-pune pasta de tomate, foile de dafin, piperul boabe si macinat si boia de ardei dulce, 
Preparare mancare de praz retete culinare,

-adauga supa de vita si bucatile de limba si fierbe mancarea timp de 15 minute pana cand prazul este aproape gata, 
Preparare mancare de praz cu limba retete culinare,

-la final se adauga si maslinele si dupa 5 minute se opreste focul, 
Preparare limba cu praz retete culinare,

Preparare mancare de praz cu masline retete culinare,

-se lasa mancarea 10 minute apoi se serveste calda dar la fel de buna este si rece. 
Pofta Buna! 
Limba cu masline retete culinare,

Limba cu praz retete culinare,

Mancare de praz cu limba de vita retete culinare,