11 septembrie 2016

Mamaliga de casa

Reteta Mamaliga Romaneasca Traditionala


Mamaliga de casa reteta,

Cum sa faci o mamaliga buna care iti reuseste. Am citit multe retete de mamaliga, dar fiecare prepara mamaliga asa cum stie si cum a invatat acasa de la parinti sau bunici. Mamaliga taraneasca se prepara inainte din malai normal negrisat fiind mult mai gustoasa si mai hranitoare, dar in prezent mamaliga de oras (mamaliga moderna) se face cu malai grisat fiind mult mai usor de preparat si mult mai rapida dar se pierde din gustul si aroma originala a preparatului. 

Sa va spun cum fac eu mamaliga cu toate ca stiu ca multe gospodine o sa-si regaseasca metoda de preparare a mamaligii in reteta mea. 
In primul rand trebuie sa stim ca mamaliga se poate face mai moale sau mai vartoasa, reteta mea este de mamaliga vartoasa, daca o vrei mai moale atunci mai adaugi putina apa. Mamaliga rapida sau mamaliga din zilele noastre. Putina lume mai prepara o mamaliga traditionala originala dar cand esti in criza de timp merge si o mamaliga cu malai grisat facuta pe aragaz care este gata in doar 20 minute. 

Pentru preparare avem nevoie de 1 cana de malai bun, malai grisat de la magazin (eu folosesc malai Boromir), ½ lingurita sare si 3 cani de apa pentru a pregati o mamaliguta vartoasa pentru 4 persoane. Intr-un ceaun sau intr-o cratita cu fundul mai gros punem apa si sarea sa fiarba, iar cand apa clocoteste punem malaiul in ploaie si amestecam repede cu un facalet sau cu un tel. 
Preparare mamaliga reteta,

Mamaliga trebuie sa fiarba la foc incet timp de 15 minute, iar din cand in cand trebuie amestecata. Putem sa o acoperim cu un capac in timpul fierberii sau sa o lasam descoperita. Dupa ce mamaliga este fiarta vom observa cum se aduna usor de pe peretii vasului si atunci vom sti sigur ca este gata. 
Preparare mamaliga de casa reteta,

Pregatim o farfurie plata sau un fund de lemn si rasturnam mamaliga aburinda, dupa care o putem taia cu ata cum se obisnuia la tara, sau o putem lua cu lingura cand o servim. Mamaliga se serveste de obicei calda dar este foarte buna si rece. Mamaliga cand se raceste se mai intareste. 
Mamaliguta reteta,

Mamaliguta de casa reteta,

Mamaliga din batrani. Mamaliga taraneasca traditionala sau mamaliga romaneasca se face obligatoriu in ceaun de fonta sau aluminiu si se foloseste malai normal, nu malai grisat. Se pune apa la fiert cu sare dupa gust. Apa si malai punem in functie de cat de mare dorim sa fie mamaliga. La 1 litru de apa se pune aproximativ 500g malai. Cand fierbe apa turnam malaiul in mijloc si-l lasam sa fiarba la foc moderat aproximativ 30 de minute. Apa incepe sa scada, se formeaza un terci de mamaliga si atunci mamaliga se ia la mestecat cu un facalet din lemn sau cu o lingura de lemn. Se mesteca bine ea fiind pe foc si cand marginile mamaligii se aduna spre centru si se desprinde de pe fundul ceaunului mamaliga este gata si o rasturnam pe un platou sau pe un fund de lemn si o taiem cu ata asa cum procedau batranii nostri. 

Dupa ce am golit ceaunul sau craticioara de mamaligă, turnam o cana cu lapte si mai lasam vasul sa fiarba 1 minut pe foc. Coaja de mamaliga rumenita si lipita de peretii vasului se va desprinde. Preparatul se serveste cald fiind foarte gustos. Am intalnit acest preparat in zona Moldovei denumit "ras" fiind un deliciu mult asteptat de copii. 
Preparare ras de mamaliga reteta,

Ras de mamaliga reteta,

Mamaliga aburinda, galbena si vartoasa este un preparat traditional romanesc, nelipsit de pe mesele romanilor alaturi de bucate traditionale romanesti. Cu mamaliga se pot pregati diverse preparate ca de exemplu: balmos, urs de mamaliga, taci si inghite, etc. Iar cu mamaliga se pot servi diverse feluri de mancare: sarmale in foi de varza, varza calita, preparate din peste, fripturi, gratare, …o friptura de carne cu mujdei de usturoi merge cel mai bine servita cu mamaliga, sau o saramura de peste la fel. 

Dar cu mamaliga se pot servi si preparate mai usoare dar la fel de gustoase cum ar fi mamaliga cu branza, mamaliga cu lapte, mamaliga cu branza si iaurt, mamaliga cu branza si smantana, etc. Pofta Buna! 
Mamaliga reteta,

Taci si inghite reteta,

Urs de mamaliga reteta,

Mamaliga cu branza reteta,

Mamaliga cu branza si oua ochiuri reteta,

Balmos reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu