Google+

1 iulie 2016

Retete de peste si Preparate din peste

Pregatirea Pestelui Pentru Gatit – Cum Taiem Pestele Si Cum Il Pregatim


peste, meste mare cu carne alba, retete de peste, preparate din peste, retete culinare, mancaruri cu peste,


novac, peste novac, peste mare cu carnea alba, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,
  Un peste mare este intotdeauna un deliciu culinar, este un peste mai gras si mai gustos, are oasele mai mari si pot fi alese mult mai usor de catre pretentiosi.
Iubitorii de carne de peste pot prepara o multime de feluri de mancare din peste: bors, supa, supa crema, racitura, saramura, plachie, prajit la tigaie, chiftele, la gratar, la cuptor, la aburi, cu paste, fiert, uscat, afumat, marinat, salate, etc.
  Dar cum portionam pestele corect si cum il pregatim pentru diverse preparate din peste. In primul rand cred ca fiecare dintre noi stie ca pestele trebuie sa fie foarte proaspat atunci cand il procuram, trebuie curatat imediat si pus la rece.
Cum procedam, curatam pestele in primul rand de solzi, apoi de intestine si de branhii. Il spalam bine sub jet de apa, il presaram cu putina sare mare grunjoasa atat in interior (si in urechi) cat si la exterior si il pastram la rece fara grija ca se va strica. 


ciorba de peste, peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,
  Bors de peste. Pentru bors folosim de la un peste mare: capul, coada si burta care este foarte gustoasa (partea cu aripioara care atarna). Capul se poate pune intreg sau se portioneaza fiind mult mai gustos. 
Cum pregatim carnea de peste pentru ciorba. Taiem capul pestelui lasand si doua degete de gat, nu-l taiem imediat de langa urechi. Taiem coada si partea care atarna de la burta cu cele doua aripioare. Taiem aripioarele (inotatoarele) atat de la burta cat si de la cap nefiind estetice. Portionam capul in 6 bucati in felul urmator: partea de gat o taiem pana aproape de urechi si apoi o taiem in doua. Cele doua aripioare le taiem cu tot cu carnea din jur pana aproape de gura. Capul ramas il taiem in doua lasand creierul intr-o bucata. 
peste portionat, cap de peste, coada de peste, burta de peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

Cum facem borsul de peste. Taiem marunt 1 ceapa, 1 ardei, 1 morcov, 1 rosie si le punem sa fiarba in 500ml apa cu putina sare. Separat punem 2l de bors sa fiarba. Cand legumele sunt fierte adaugam borsul fiert si cand incepe sa fiarba punem bucatile de peste si 1 lingura de orez. Continuam fierberea maxim 10-15 minute ca pestele sa nu se farame. Apoi oprim focul, potrivim gustul de sare, adaugam 2 oua batute bine si leustean verde tocat marunt. Servim ciorba de peste calda cu un ardei iute alaturi. La borsul de peste daca avem sa punem mai multe feluri de peste la fiert el va fi mult mai gustos, dar capetele de crap si somn nu trebuie sa lipseasca de la un bors perfect. . 
ciorba de peste preparare, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete culinare,


cotlete de peste la tigaie, mancaruri cu peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,
  Peste la gratar si prajit. Pentru preparate din peste la gratar sau prajit la tigaie alegem de la un peste mare corpul pestelui pe care il taiem sub forma de cotlete de peste late de 2 cm. Cum procedam, punem pestele pe un fund de bucatarie si cu un cutit bine ascutit il taiem felii (rondele) de la un capat la altul, apoi le presaram cu putina sare si alte condimente dupa gust (piper, cimbru, boia, etc) si le frigem la gratar sau daca le prajim la tigaie le trecem inainte prin malai sau faina. Bucatile de cotlet de peste le servim calde cu mujdei de usturoi si o mamaliguta aburinda. Dar la fel de bine pestele il putem face si intreg neportionat. 
peste, cotlet de peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare, mancaruri cu peste, pregatirea pestelui pentru gatit,


peste, peste cu legume la gratar, retete de peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete culinare,
  Saramura de peste. Pentru a prepara o saramura gustoasa neaparat vom folosi un peste gras cum ar fi: scrumbia, somnul, crapul, fitofagul. Pestele se poate pune intreg pe gratar despicandu-l pe spate. Cand il punem pe gratar il tamponam cu un servetel sa nu fie umed si-l ungem cu putin ulei‚ altfel se va lipi si va avea un aspect neplacut. Saramura de crap, de somn sau scrumbie la gratar sunt cele mai renumite.
Cum facem saramura de peste. Simplu si usor o saramura de peste se prepara astfel: pestele se curata, se spala, se condimenteaza cu sare si piper, se unge cu putin ulei si se frige la gratar pe ambele parti pana cand este gata. Se coc pe gratar 2 ardei kapia, 4 rosii, 1 ardei iute, apoi se curata de coaja si se zdrobesc rosiile iar ardeii se taie fasii. In sosul obtinut se adauga 1 pahar de apa, cativa catei de usturoi zdrobiti, sare dupa gust si pestele la gratar. Se tine vasul cu saramura pe foc inca putin pana cand toate ingredientele dau aroma preparatului. Se serveste calda cu o mamaliguta fierbinte si un ardei iute. 


retete peste cu legume la cuptor, chefal, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,
  Peste la cuptor. La cuptor putem prepara pestele intreg asezat pe un pat de legume, umplut cu legume, in crusta de sare, in sos de rosii sau simplu cu felii de lamaie infasurat in hartie de copt sau folie de aluminiu. Un peste bun pentru cuptor este crapul, chefalul, stiuca, etc.
O reteta simpla de peste la cuptor. Curatam pestele, il spalam, il ungem cu ulei si il condimentam peste tot cu sare si piper, apoi il umplem cu legume taiate rondele (ceapa, rosii, ardei, morcov, etc). Il asezam intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei, sub el bagam cateva rondele de morcovi ca sa nu avem surpriza ca pestele sa se lipeasca, il stropim cu putin vin alb, punem 2 catei de usturoi, cateva felii de lamaie si putin patrunjel verde tocat marunt deasupra, acoperim tava cu hartie de copt in primele 30 minute, apoi il intoarcem si il lasam descoperit inca 30 minute. Se serveste cald cu un vin alb alaturi. 


retete salata de icre cu ceapa rosie, aperitive, retete de peste, preparate din peste, retete culinare, peste, aperitiv, salate,
  Salata de icre de peste. De la Crapul mai mare obligat vom folosi icrele dar icrele de stiuca le intrec cu mult, bobitele de icre de stiuca fiind mult mai mari si mai gustoase. Icrele se aleg usor din burta pestelui, se curata de camasa in care sunt invelite, se pun intr-un vas, se amesteca cu sare gunjoasa si apoi se depoziteaza in borcane.
Cum facem salata de icre. Intr-un bol inalt pentru blender punem icrele cu putina sare si le desfacem usor cu o lingura de apa. Turnam deasupra putin ulei si cu un mixer vertcal incepem sa mixam de jos pana cand icrele devin consistente, adaugand treptat ulei. Cand icrele au capatat consistenta dorita adaugam putina apa ca sa se albeasca si le acrim cu zeama de lamaie sau sare de lamaie. Mixam impreuna iar la sfarsit le amestecam cu ceapa tocata marunt. Salata de icre se serveste unsa pe feliute de paine prajite fiind foarte gustoase, nelipsite de la orice masa festiva


peste, paste, mancaruri cu peste, retete de paste, retete de peste, preparate din peste, preparate din paste, retete culinare,
  Mancaruri cu peste. Cel mai obisnuit si des peste folosit in pregatirea diferitelor preparate gustoase este Crapul, dar la fel de bine putem folosi: Somn, Fitofag, Novac, sau Caras mai mare care dupa parerea mea este cel mai dulce peste.
Din Crap putem prepara cu mult succes multe preparate cum ar fi: Bors de crap, Plachie de crap, Crap umplut la cuptor, Piftie de crap, Crap pe varza, Frigarui de crap.
Daca la borsul de peste nu trebuie sa lipseasca capul, coada sau partea cu grasime a burtii pestelui, la celelalte preparate vom folosi trunchiul pestelui pe care-l vom taia rondele. La reteta de crap umplut, la cel pe varza sau chiar la plachie nu trebuie sa lipseasca vinul pe care-l adaugam de obicei la sfarsit atunci cand pestele este aproape gata facut. 
Un peste la fel de gustos dar cu oase foarte multe este si Platica care are o carne gustoasa, foarte dulce care inainte de preparare trebuie obligatoriu crestat oblic la 1 cm distanta pentru anihilarea oaselor. Platica se poate prepara ca orice peste, prajit sau in diverse preparate de peste.
La fel de cautat este si pestele slab cum ar fi: Salau si Stiuca, recomandat celor cu regim alimentar si nu numai. Din acestia se pot prepara iarasi o serie de feluri de mancare cum ar fi: Stiuca umpluta, Stiuca rasol, Chiftelute din stiuca sau din Salau, ori Salau pane. Trebuie sa nu uitam ca la aceste preparate sa dezosam pestele si abia apoi sa-l pregatim. Ficateii de Stiuca sunt un deliciu culinar cand ii prajim usor si-i servim cu lamaie si marar verde. 
Cu peste mic cum ar fi sprot si hamsie, pe langa binecunoscuta reteta de hamsie pe scobitoare putem prepara si reteta delicioasa de peste pane simpla sau cu marar. 
peste, retete de peste, preparate din peste, macrou, gratar de peste, retete culinare,

peste, retete de peste, preparate din peste, peste pane, peste prajit, retete culinare,

peste, retete peste, ardei umpluti, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete de peste, retete culinare, retete de mancare,

peste, omleta, retete cu peste, preparate din peste, mancaruri cu peste, retete culinare, omleta preparatedevis,

peste, ciorba de perisoare, retete de peste, ciorbe, preparate din peste, retete culinare,

peste, chefal, retete de peste, preparate din peste, retete culinare, peste cu legume,

peste, bors de peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

peste, macrou marinat, retete de peste, preparate din peste, aperitive, retete culinare,

peste, mancaruri cu peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare, peste si legume la gratar,

peste, peste la gratar, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

peste, plachie, tocanita, mancare de peste, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

peste, peste cu legume, retete dietetice, peste fiert, retete de peste, preparate din peste, retete culinare,

peste, surimi, fructe de mare, salate, retete de peste, preparate din peste, aperitive, retete culinare,

peste, retete de peste, preparate din peste, retete de mancare, retete culinare, mancaruri cu peste, peste la cuptor, macrou la cuptor, peste gatit,

peste, retete de peste, preparate din peste, retete de mancare, mancaruri cu peste, retete culinare, gratar de peste, peste fript, peste gatit, macrou la gratar,


Link-uri utile, retete peste
Biban 

Caras
Crap 

Chefal

Ciorba - Bors 

Fitofag

Fructe de mare 

Guvizi

Hamsii

Macrou


Platica 


Sardina

Scrumbie

Un comentariu:

  1. Pestele este preferatul meu.Am ales sa prepar borsul de peste care arata grozav de apetisant si ma bucur ca mi-a reusit,este f.f.f.gustos.MULTUMESC PENTRU RETETA!

    RăspundețiȘtergere