Ce este creme
brulee (crème
brûlée), este o crema de zahar ars mai pufoasa si mai cremoasa decat
crema de zahar ars pe care o stim noi din copilarie, este un desert frantuzesc
si englezesc la mare voga printre dulcegarii, mai stilat si mai elegant care te
mangaie si te alinta cu gustul lui delicat si rafinat, te inveseleste si iti reda
buna dispozitie ori de cate ori il mananci.
Din ce este
facut creme brulee, este un desert perfect preparat doar din galbenusuri de ou fara
albusuri, cu un lapte mai gras (smantana pentru frisca), aromat cu vanilie si ornat
cu o crusta de zahar ars crocanta. Desertul este foarte simplu de realizat, se
coace intr-un vas cu apa (bain marine) la cuptor si se serveste rece in niste vase
micute termorezistente (ramekin), crema de vanilie in mijloc trebuie sa fie
moale tremuranda ca o gelatina, iar crusta de zahar ars se face cu un arzator.
Cum facem creme brulee reteta de crema de
zahar ars frantuzeasca, pentru prepararea a 4 portii avem nevoie de 4
galbenusuri de ou mari galbene de tara, 400ml smantana dulce pentru frisca
(frisca lichida), 2 pliculete de zahar vanilat (esenta de vanilie), 50g zahar
tos, 4 linguri de zahar pentru ars, un praf de sare.
Daca nu avem vase ramekin atunci
putem folosi forme de briose, savarine sau orice forme dorim, sau putem folosi
un singur vas mai mare, iar daca nu avem arzator special pentru ars zahar putem
folosi o torta cu gaz sau un cuptor electric pornit doar cu rezistenta de sus,
sau topim zaharul intr-un vas si il turnam deasupra.
Cum procedam, galbenusurile cu jumatate
din cantitatea de zahar le mixam foarte bine pana devin cremoase si zaharul
este dizolvat complet, pana cand obtinem o crema de galbenusuri delicioasa.
Smantana
pentru frisca o turnam intr-un vas si o incalzim foarte putin pe foc, adaugam
restul de zahar, zaharul vanilat si amestecam pana cand zaharul este complet
topit. Turnam peste crema de galbenusuri putin cate putin din smantana incalzita
si amestecam continuu pana cand incorporam toata smantana si obtinem compozitia
pentru creme brulee foarte cremoasa si frumos colorata de la
galbenusuri.
Turnam compozitia in forme, iar formele le asezam intr-o tava de
cuptor unde am asezat un servet subtire si apoi am completat cu apa fierbinte cam 60% din
inaltimea vaselor (formelor) puse. Coacem la cuptor 30-40 de minute la foc
mediu 150 de grade, apoi scoatem formele din apa si le lasam sa se raceasca
dupa care le tinem la frigider minim o ora.
Dupa ce s-au racit bine le punem
cate o lingura de zahar deasupra si cu ajutorul unei flacari topim zaharul si
le putem servi. Se servesc reci de la frigider, se pot orna cu ce ne place, putem pune frisca sau in loc de zahar putem pune ciocolata sau caramel. Perfect cremee brulee recipe, daca vrei sa faci si o crema de zahar ars reusita, reteta romaneasca citeste aici.
Pofta Buna!
Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu