19 decembrie 2013

Tochitura de post

Retete De Mancare - Mancaruri De Post - Retete De Post


retete de post, retete de mancare, mancaruri de post, tochitura

Ingrediente:

  • 200 g de soia cuburi
  • 2 cepe mari
  • 6 catei de usturoi
  • 1 cana de vin rosu sau alb
  • 1 lingurita cu varf de bulion
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper macinat
  • 1 lingurita de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • ½ lingurita de boia dulce
  • ½ lingurita de boia iute
  • ulei
  • apa

Mod de preparare:

     Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie marunt. Usturoiul se curata si se taie feliute. Bulionul se dizolva in cana cu vin.
     Soia cuburi se fierbe 20 de minute in apa cu sare. Pentru o aroma mai deosebita se mai adauga in apa in care fierbe soia: o ceapa taiata in patru, 2 catei de usturoi, piper, cimbru, dafin si putin vin. Dupa ce a fiert soia, se scurge de zeama si se scoate intr-o farfurie.
     Intr-un ceaun se caleste putin ceapa in ulei, sare si un strop de apa. Se adauga soia si se amesteca. Cand ceaunul sfaraie bine, se adauga vinul, jumatate de cana de apa si restul de condimente. Se lasa sa fiarba inabusit 15-20 de minute, pana cand ceapa se topeste si sosul se ingroase (este la consistenta dorita). Tochitura se serveste fierbinte alaturi de o mamaliguta calda si niste muraturi
POFTA BUNA! 









16 decembrie 2013

Cartofi copti

Retete Cu Cartofi - Retete De Mancare - Cartofi La Cuptor


 mancare de cartofi, cartofi la cuptor, retete cu cartofi

Ingrediente:

  • cartofi
  • ulei de masline
  • oregano sau rozmarin
  • cimbru
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

     Cartofii copti la cuptor in coaja se prepara astfel: se aleg cartofii de marime medie si cam de aceeasi dimensiune si se spala bine. Se cresteaza in felii subtiri fara a se taia complet, ca sa ramana cartoful intreg. Se ung cartofii cu ulei de masline, se ung si in exterior dar si in interior (printre taieturi). Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si oregano. Se aseaza cartofii intr-o tava de cuptor. Se introduce tava in cuptorul incins si se coc la foc potrivit 60-90 de minute. Cartofii copti sunt foarte sanatosi si este indicat consumul lor frecvent pentru prevenirea constipatiei si a bolilor de colon. Cartofii copti in coaja se pot servi simpli,  sau cu un sos crema de usturoi in zilele de post, sau garnitura alaturi de o friptura. 
POFTA BUNA!