Google+

4 aprilie 2013

Cum plantam si cum ingrijim capsunile Retete Si Diete Cu Capsuni

Cultivarea Capsunilor - Plantarea Capsunilor - Cum Plantam Si Ingrijim Capsunile


Capsuni de casa reteta,
Capsunile se cresc foarte usor, sunt frumoase si gustoase si le astepti cu nerabdare sa se coaca si sa le mananci, mai ales ca sunt primele fructe care apar primavera! Capsunile sunt minunile din gradina mea! 
Capsunile se planteaza in lunile septembrie-octombrie si martie-aprilie. Se alege un loc din gradina care sa fie bine insorit si cu putina panta, sa aiba scurgere si sa nu stea apa in cazul cand sunt ploi prea abundente. Pamantul trebuie sa fie negru, bun, fertil, caracteristicele solului vor influienta recolta de căpșuni, de altfel ca la orice alta recolta. Daca nu suntem multumiti de sol atunci il putem ingrasa cu gunoi de grajd, aplicam gunoi de grajd si il amestecam cu solul existent. Sapam pamantul, il greblam si afanam si inlaturam buruienile. Facem niste vaduri mici in linie(santuri), asemanatoare celor de rosii dar mult mai mici, o sa le udam mult mai usor asa. Sapam mici gropite pe malul sentuletului atata cat sa intre radacina plantei. Daca nu vrem sa le plantam in sentulete(vaduri) atunci le putem planta in cuiburi, tragem o linie pe sol si pe acea linie sapam mici gropite adanci cat sa intre radacina plantei. In linie se planteaza mult mai usor. Intre plante sa fie o distant de 20-25cm. Procuram niste plante sanatoase, le cumparam de la un magazin specializat sau de la o persoana care are si primavara le rareste. Ideal ar fi sa avem terenul pregatit si sa plantam capsunile dupa ce a plouat. 

Plantam capsunile, le udam bine si le acoperim radacinile cu pamant. Recolta o sa fie incepand cu jumatatea lunii mai si toata luna iunie. Capsunile se aduna cand sunt coapte si se consuma dupa preferinta. De cand incep sa se coaca vor fi recolte zilnice, mai putin in primul an. In fiecare primavara trebuiesc rarite deoarece se inmultesc foarte repede. Cu plantele rarite putem intinerii sau marii plantatia de capsuni. O planta produce aproximativ 6 ani. Sunt mai multe tipuri de capsuni, sunt capsuni care fac rod de doua ori pe an, dar cel mai avantajos este cel de capsuni clasice care rodesc doar o data pe an si dau o recolta mult mai mare. La noi se cultiva soiul: Premial, urmat de Redgauntlet, Dana si Elsanta. Mai sunt soiurile: Magic, Real, Coral, Senga Sengana, Marmolada, Elsinore si altele. 
Capsunile se aleg(se copilesc) de pui ca la rosii, astfel toata energia plantei este indreptata catre fruct. Se ingrijesc prin indepartarea buruienilor si prin sapare periodica a pamantului. 

Capsunile sunt fructe de sezon pe care le consuma cu placere nu numai copii cat si adultii si persoanele in varsta. Contin saruri de potasiu, fosfor, sodium, fier, calciu, vitamina A, B1, B2. Indicele glicemic este scazut, putand fi consumate cu moderatie si de catre bolnavii de diabet. Capsunile sunt niste fructe tonice, remineralizante, reechilibrate din punt de vedere nervos si endocrin, depurative. Primavara, se recomanda sa se faca cure de 1-1,5kg pe zi, timp de 7-14 zile. Capsunile contin flavonoide care au un rol esential in mentinerea elasticitatii vaselor de sange, pentru buna functionare a inimii si a circulatiei sangvine.
Capsunile sunt o sursa bogata de oxidanti, avand rolul de a mentine organismul tanar timp indelungat si de al feri de o multime de boli degenerative. Nu contin multe calorii si nici zahar prea mult, avand rolul de a mentine nivelul glicemiei in limite normale. Aceste fructe sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C.  
Din capsuni se pot prepara o multime de retete de prajituri, retete rapide si usoare de deserturi cum ar fi: prajitura cu capsuni, dulceata de capsunigem de capsunitarta cu capsuni, sirop de capsuni, inghetata de capsunitort de capsunigomboti cu capsunisalata cu capsunicompot de capsuni, etc.

Diete Si Retete Cu Capsuni - Capsunile Fructe Minunate Ale Sanatatii - Surse Naturale De Antioxidanti 

EFECTE TERAPEUTICE

·         REGLEAZA NIVELUL GLICEMIEI
Capsunile contin 90% apa si 5% zahar, avand un indice glicemic scazut. Cantitatea mica de zahar este eliberata lent in sange, neducand astfel la o crestere importanta a glicemiei. Din aceasta cauza, este recomandat consumul de capsuni si celor care sufera de diabet zaharat. Conform studiilor, consumul unei cesti de capsuni proaspete are rolul de a regla nivelul glucozei din sange, zaharul continut in capsuni va duce la o crestere mai mica a glicemiei decat in absenta acestor fructe.

·         EFECT ANTIINFLAMATOR
100g de capsuni proaspete contin 32 calorii si asigura organismului 98% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Atat vitamina C cat si polifenolii (antocionina) au un efect puternic antiinflamator si antioxidant. Datorita antocianinei, consumul a minim trei portii de capsuni pe saptamana va reduce inflamatia cronica, fiind recomandat persoanelor suferinde de artrita, astm (sa se tina cont ca pot provoca alergii, sa se evite in cazul astmului alergic), ateroscleroza, boli cardiovasculare, boli ale vaselor de sange asociate cu inflamatia.

·         MENTINEREA TINERETII TIMP INDELUNGAT
Efectul toxinelor si al radicalilor liberi produsi in urma proceselor metabolice este contracarat de toti polifenolii continuti de capsuni. In acest fel capsunile mentin tineretea timp indelungat si previn aparitia cancerului si anumitor boli degenerative. Capsunile contin o cantitate importanta de mangan, asigurand 19% din doza zilnica recomandata. Acest mineral asigura buna functionare a unei enzime cu rol important impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Aceasta enzima previne degradarea AND-ului si mentine tineretea pielii. Din aceasta cauza, capsunile au rol important in combaterea ridurilor, atat consumate intern cat si aplicate direct pe piele sub forma de masti.

·         PREVIN APARITIA TUMORILOR
Studiile facute au demonstrat ca, capsunile stopeaza evolutia leziunilor canceroase de la nivelul esofagului.

·         IMBUNATATIREA MEMORIEI
Capsunile ajuta la imbunatatirea memoriei si a procesului de invatare, deoarece polifenolii continuti stimuleaza functionarea neuronilor si ajuta la detoxifierea creierului.
Capsunile proaspete isi mentin la maximum nivelul nutrientilor timp de 48 de ore de cand au fost recoltate. Ele se deterioreaza foarte repede, chiar daca sunt tinute in frigider. Se recomanda pastrarea lor la o temperature scazuta de 2 grade, in frigider pe raftul cel mai apropiat de congelator intr-un vas inchis.
Atentie, persoanele alergice trebuie sa evite capsunile sub orice forma! 

Capsuni retete,

Capsuni reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu