Ingrediente:
- 1 pachet de foi de placinta
- sau 3 foi placinta de casa
- 1 kg de mere
- scortisoara
- zahar pudra
- zahar tos dupa gust
- nuca dupa gust
- ulei
Mod de preparare:
Merele se spala bine si se rad pe
razatoarea mare intr-un castron. Nucile se curata de coaja si se maruntesc. Se
ia o foaie de placinta de casa, se stropeste cu putin ulei, se presara
deasupra putin zahar tos peste care se
adauga mar ras, scortisoara, nuci si din nou zahar. Reteta pentru foi de
placinta de casa este aici. Daca foile sunt de cumparat atunci se pun cate 4 foi de placinta stropite cu ulei unele peste altele dupa care se presara cu
zahar tos, se adauga mar ras, scortisoara, nuci si din nou zahar tos. Se
ruleaza foaia obtinuta de la un capat pana la jumatate si se continua la fel din
celalalt capat, obtinandu-se astfel un sul dublu de placinta. Se procedeaza la
fel si cu celelalte foi de placinta. Se pregateste o tava de cuptor si se asaza in ea
sulurile de placinta pana cand se umple tava. Se incinge bine cuptorul, se
introduce tava si se coace timp de 30 de minute. Dupa ce placinta cu mere este gata, se
presara zahar pudra deasupra si se taie in bucati. Placinta se serveste atat calda cat si
rece fiind la fel de gustoasa.
POFTA BUNA!
Cum Se Prepara Cornurile Cu Gem - Retete Si Preparate Culinare - Cum Facem Cornuri Cu Gem
Ingrediente:
- 700g faina alba
- 1 cana apa calduta
- gem de caise
- 35 g drojdie
- 1 lingurita zahar
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita sare
- mac/zahar pudra
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia cu putin zahar sau apa calduta.
Se pune faina intr-un vas, se face o gropita la mijloc si se aseaza drojdia in
ea. Se acopera cu putina faina si se lasa la crescut pana cand creste drojdia (maiaua).
Se adauga in faina sare, ulei si apa calduta, se amesteca bine si se framanta
pana cand se obtine un aluat elastic. Se asaza aluatul in vas, se acopera cu un
prosop si se lasa la caldura sa creasca 30 minute, pana cand isi mareste
volumul. Se imparte aluatul in bucati egale si se fac din acestea niste bile.
Se ia fiecare bila si se intinde pe masa presarata cu faina, obtinandu-se un
cerc mai mare care se taie cu un cutit special in 4-6 bucti(ca la cornulete).
In fiecare triunghi obtinut se asaza 1-2 lingurite gem de caise Gem de caise. sau de prune Gem de prune. se se ruleaza
de la capatul lat spre centru, pana cand se obtine un corn. Capetele cornului
se curbeaza putin, pentru a se obtine un corn cat mai frumos. Se asaza
cornurile intr-o tava unsa cu margarina(sau tapetata cu hartie de copt) si se
mai lasa 15 minute la caldura sa mai creasca. Se face un sirop din 2 linguri
zahar si o lingura de apa, dupa care se ung cornurile si se presara cu mac. Se
incinge bine cuptorul, se introduce tava in cuptor si se lasa sa se coaca la
foc potrivit timp de 30-40 minute. Cu 5 minute inainte de a fi gata, se scoate
tava, se ung cornurile cu putin ulei pentru a deveni lucioase si se introduce
din nou in cuptor. Cand sunt gata, se scot din tava si se servesc calde. Se mai
pot pudra si cu zahar pudra.
POFTA BUNA!