Ghiudem

Retete Culinare Ghiudem De Casa Din Carne De Vita Si Porc Reteta Traditionala


Ghiudem reteta,
Ingrediente ghiudem de casa
  • 2kg carne de vita (carne de manzat) 
  • 2kg carne de porc (pulpa de porc fara grasime) 
  • 1 capatana usturoi 
  • 4 lingurite sare 
  • 4 lingurite boia de ardei dulce 
  • 4 lingurite boia de ardei iute 
  • 5 lingurite piper negru macinat 
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 2 cesti apa 
  • 5m mate de porc sau mate de vita

Mod de preparare ghiudem de vita si porc
Un ghiudem bun (ghiuden, babic, sugiuc) se prepara de preferinta din carne de oaie, vita, capra sau cal, o carne rosie si mai atoasa decat carnea de porc. Daca se foloseste si carne de porc, atunci trebuie aleasa o carne de porc macra si fara grasime. Ca si condimente, de preferinta la ghiudem se foloseste doar piper negru macinat si boia de ardei dulce si iute. Se poate adauga si putin usturoi si cimbru, dar foarte putin altfel ghiudemul preparat o sa capete mai mult gust de carnati decat de ghiudem. Ghiudemul (ghiudenul) ce este pana la urma? Ghiudemul este un salam crud uscat sau un carnat uscat turtit (turtit prin presare) avand o forma specifica de potcoava. Pentru condimentarea ghiudemului se mai poate foslosi si ciusca iute (ardei iute).
Condimente ghiudem reteta,

Daca doriti puteti incerca reteta mea proprie de ghiudem pe care o prepar de ani de zile, foarte reusita dupa gustul meu care trebuie incercata cu incredere. Este o combinatie din carne de vita si carne de porc fara grasime. Ingredientele sunt pentru 15 bucati de ghiudem, depinde de marimea lor.
Cum se face ghiudemul de casa? Foarte simplu, se procedeaza aproape asemanator ca la prepararea carnatilor de casa (carnati de oaie, carnati de porc)In primul rand se curata usturoiul, se spala, se piseaza si se freaca cu sare. Cand usturoiul frecat capata aspectul si consistenta unei paste, se toarna peste el o ceasca de apa, se amesteca si se lasa asa timp de 60 minute sa intre gustul de usturoi bine in apa. Se va folosi numai zeama de la usturoi.
Usturoi pentru ghiudem reteta,

In acest timp se toaca carnea. Se va folosi carne de vita si porc in parti egale. Pulpa de porc se mai curata de putina grasime existenta. Carnea se toaca si se amesteca intr-un vas incapator. Se condimenteaza dupa gust cu piper macinat, cimbru macinat si boia de ardei iute si dulce, apoi se amesteca din nou bine compozitia. Normal ghiudemul trebuie sa aiba un gust mai sarat si mai condimentat, dar eu o sa pun sare mai putina pentru a simti mai bine gustul si aroma carnii crude si uscate. Sarea se dizolva intai intr-o ceasca de apa, apoi se adauga peste amestecul de carne tocata. Se strecoara usturoiul si se adauga numai zeama. Se amesteca bine compozitia si se lasa la rece 1-2 ore bune sa prinda gust.
Compozitie pentru ghiudem preparare reteta,

Se monteaza masina de tocat carne fara cutit si sita, doar cu dispozitivul special pentru carnati. Matele de porc se desfac din punga si se lasa intr-un castron cu apa calda timp de zece minute. Carnea tocata pentru ghiudem se amesteca bine din nou, se gusta si se mai potriveste de gust daca mai este nevoie. Pentru degustare se poate prepara rapid un hamburger delicios din carne de ghiuden. Este timp suficient cat stau matele la inmuiat in apa calda si carnea la rece in frigider.
Hamburger din carne de ghiudem reteta,

Se scoate cate un mat de porc, se sufla in el si se asaza cu grija pe forma de carnati. Se innoada capatul matului, se umple bine matul cu carne la lungimea dorita si la sfarsit se innoada matul si la celalalt capat. Capetele unui ghiudem crud se leaga intre ele dandu-le astfel forma unei potcoave si se atarna 1- 2 zile in balcon sa se zvinte putin. Apoi timp de 2-3 saptamani, de doua ori pe zi trebuie presati (turtiti) si agatati din nou in balcon la aer, pana cand ghiudemul este bine uscat.
Ghiudem preparare reteta,

Cum se modeleaza ghiudemul? Foarte simplu, se asaza cate o bucata pe un fund de bucatarie si cu o vergea (sucitor) se preseaza usor si cu grija ca matul sa nu plesneasca, schimbandu-le putin cate putin forma rotunda in forma plata, forma traditionala de ghiuden.
Ghiudem modelare reteta,

Ghiudemul este gata atunci cand se usuca, se poate consuma crud sau foarte putin incalzit. Dintr-o potcoava de ghiudem se taie feliute subtiri la fel ca la salam si se poate servi asa cum este crud fiind foarte bun. Sau se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc bucatile de ghiudem foarte putin (maxim 1 minut), daca se tine mai mult ghiudemul se intareste. Ghiudemul se mai poate consuma si incalzit la jar pe gratar.
Ghiudem, un preparat traditional turcesc si tataresc, cu un gust si o aroma deosebita. Ghiudem de casa din carne de vita si porc, un aperitiv foarte apreciat cu diverse ocazii fiind un preparat mai special. Merge foarte bine alaturi de branzeturi uscate traditionale romanesti, iar daca este incalzit merge servit alaturi de o mamaliguta calda. Alte retete traditionale, retete de carnati aici, retete de ghiudem aici, retete din bucataria internationala aici, retete de Craciun aici, pofta buna!
Ghiudem uscare reteta,

Ghiudem de casa reteta,

Ghiudem turcesc reteta,

Ghiuden reteta,

Ghiudem reteta,

Ghiuden retete,

Ghiudem de vita si porc reteta,

Ghiudem retete culinare,

Ciuperci pane

Reteta Ciuperci Pane - Retete Ciuperci Prajite In Aluat Pane 


retete cu ciuperci, preparate din ciuperci, retete culinare, retete de mancare, ciuperci prajite in aluat pane, ciuperci, preparate culinare, ciuperci prajite, ciuperci gatite, garnituri, retete de garnituri,
Ingrediente: 

  • 10 ciuperci mari 
  • ½ lingurita de sare 
  • ½ lingurita de piper (dupa gust) 
  • ulei pentru prajit 


Mod de preparare: 

     Ciuperci pane, o reteta de mancare foarte simplu de preparat si tare gustoasa, un preparat din ciuperci proaspete foarte sanatos si dietetic. Pentru preparare se aleg niste ciuperci proaspete mai mari. Ciupercile se curata de coaja, se inlatura coditele, se spala cu apa rece si se lasa pe un prosop la scurs. Apoi se presara putina sare in fiecare palarioara si se lasa 10 minute sa se sareze. 
     Pentru pane se foloseste aceeasi reteta ca si la snitele panepeste pane, conopida pane, cu diferenta ca se va face compozitia de pane putin mai subtire, ca snitelele de ciuperci sa nu iasa la fel de groase si crocante ca cele de carne. Se incinge ulei intr-o tigaie, se trec ciupercile prin aluat pane si se prajesc intorcandu-le pe ambele parti pana sunt gata, rumene si frumoase. Cand ciupercile sunt gata se scot intr-o farfurie pe un servetel, pentru a absorbi surplusul de ulei. Se servesc calde sau reci fiind la fel de bune. 
retete ciuperci in aluat pane prajite la tigaie preparare, retete culinare, retete cu ciuperci, retete de ciuperci, preparate din ciuperci, retete culinare, cum facem ciuperci pane,

     Ciuperci pane, o garnitura perfecta, sanatoasa si foarte gustoasa care merge de minune cu un sos de smantana cu marar si usturoi si o friptura din carne de pui sau de porc. 
POFTA BUNA! 
retete cu ciuperci, preparate din ciuperci, retete culinare, retete de mancare, ciuperci prajite in aluat pane, ciuperci, preparate culinare, ciuperci prajite, ciuperci gatite, garnituri, retete garnituri,

retete cu ciuperci, preparate din ciuperci, retete culinare, retete de mancare, ciuperci prajite in aluat pane, ciuperci, preparate culinare, ciuperci prajite, ciuperci gatite, garnituri, reteta garnitura,