6 februarie 2013

Muraturi

Cum Se Pun Muraturile Pentru Iarna Reteta Gogonele Murate


Muraturi reteta,

Ingrediente gogonele murate
  • gogonele
  • apa
  • sare mare pentru muraturi
  • hrean
  • telina
  • morcovi
  • marar uscat
  • foi de dafin
  • piper boabe

Mod de preparare gogonele in saramura
Se prepara o saramura, la un litru de apa se pune o lingura de sare. Se fierbe timp de cinci minute si se lasa putin la racit dupa care se adauga piperul boabe si foile de dafin. 
Gogonelele se spala bine sub jet de apa rece, telina se curata, se spala si se taie felii, hraeanul se curata, se spala si se taie in 2-3 bucati, morcovii se curata, se spala si se lasa intregi. 
Se asaza intr-n bidon (borcan) muraturile, morcovii, telina, hreanul, mararul uscat. Se toarna saramura deasupra si se acopera, se vantura zilnic timp de o saptamana, dupa care se depoziteaza intr-un spatiu racoros si se lasa sa se acreasca. 

Gogonele reteta,

Rosii verzi reteta,

Muraturi gogonele reteta,

Muraturi la borcan reteta,

Muraturi de casa reteta,

Ciusca murata

Cum Se Pune Ciusca Murata Pentru Iarna Reteta De Casa


Ciusca murata reteta,
Ingrediente ciusca murata
  • 800g ciusca proaspata (ardei iute) 
  • 2 cani otet 
  • 2 cani apa 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingura sare pentru muraturi 
  • foi de dafin (2 pentru fiecare borcan) 
  • piper boabe (1 lingurita pentru fiecare borcan) 

Mod de preparare ciusca murata pentru iarna
Ingredientele de mai sus sunt necesare pentru trei borcane inalte de 720g. Cantitatea de saramura pentru ciusca se prepara in functie de cata ciusca avem, important este sa se respecte dozajul ingredientelor asa cum le-am scris mai sus. Eu prepar o doza de saramura si daca mai este nevoie mai fac pe parcurs. Nu ai cum sa ghicesti cantitatea de saramura, totul depinde de cum asezi ciusca, daca asezi frumos ciusca una langa alta in sticle iti intra mai putina saramura, iar daca o pui neasezata iti incape mai multa saramura. 
Se amesteca intr-un vas otet alb de 9 grade, apa de la robinet, sare mare pentru muraturi, zahar tos si se fierbe 2-3 minute compozitia dupa care se lasa putin la racit. Cand saramura este calduta se adauga si piperul boabe si foile de dafin. 
Se aleg numai ciusti proaspete, sanatoase si de marime medie, sa nu fie uscate sau lemnoase. Ciusca proaspata se spala si se curata de codite. Se umple sticla sau borcanul cu ciusca, se asaza frumos ciusca una langa alta ca sa intre cat mai multe bucati. Se completeaza cu saramura calduta si se astupa sticla cu capac. In fiecare sticla sau borcan se pun in mod egal si boabe de piper si foi de dafin. Saramura ramasa nu se arunca, se pastreaza si se mai completeaza sticlele cu ciusca pe parcurs. In primele 3-5 zile se agita putin sticlele cu ciusca si se mai completeaza cu putina saramura atunci cand este cazul deoarece saramura o sa mai scada pe parcurs. 
Ciusca la saramura sau ciusca murata, o reteta de muraturi pentru iarna nelipsita din gospodariile romanilor, se prepara foarte simplu si este si foarte gustoasa. 

Ciusca reteta,

Ardei iute reteta,

Saramura pentru ciusca reteta,

Ciusca murata reteta,

Ciusca murata la borcan reteta,

Ciusca murata pentru iarna reteta,

Ciusca la saramura reteta,

Ciusca la saramura pentru iarna reteta,

Ciusca murata reteta,

Castraveti murati pentru iarna

Reteta Castraveti Murati Retete Muraturi Pentru Iarna


Castraveti murati pentru iarna reteta,

Ingrediente castraveti murati pentru iarna
  • castraveti cornison
  • morcovi
  • ceapa galbena
  • sare mare pentru muraturi
  • apa
  • otet alb de 9 grade
  • marar uscat (bete)
  • 1 ciusca iute pentru fiecare borcan
  • foi de dafin
  • piper boabe

Mod de preparare castraveti in otet pentru iarna
Cum se pun castravetii la murat pentru iarna. In primul rand se prepara o saramura pentru muraturi din 5 litri de apa si 6 linguri de sare, care se fierbe cateva minute si apoi se lasa putin la racit. Ceapa si morcovii se curata, se spala si se taie rondele. Castravetii se spala bine sub jet de apa rece. Se asaza fromos in borcane castravetii, printre castraveti se adauga bete de marar, foi de dafin, piper boabe, ciusca iute si rondele de ceapa si morcov. Se toarna in fiecare borcan cate 50ml otet, apoi saramura de muraturi calduta si se pun bine capacele. Se fierb borcanele cu castraveti la foc mic intr-o cratita cu apa timp de maxim cinci minute. Dupa ce au fiert borcanele se scot din apa, se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca. Castraveti murati pentru iarna, o reteta de muraturi usor de preparat, o reteta de castravei murati in otet foarte gustosi. Pofta Buna! 

Castraveti cornison reteta,

Castraveti in otet preparare retetz,

Castraveti murati pentru iarna reteta,

Castraveti in otet pentru iarna reteta,

Castraveti murati reteta,

Spata de porc la cuptor

Retete Culinare Friptura De Porc La Cuptor Reteta De Casa


Spata de porc la cuptor reteta,

Ingrediente friptura de porc la cuptor
  • 1,5-2kg spata de porc
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1 ligurita boia dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 capatana usturoi
  •  500ml vin alb demisec
  •  2-3 linguri ulei
  •  2 foi dafin
  •  1kg cartofi pentru garnitura
  •  3 carnaciori pentru garnitura

Mod de preparare spata de pors la cuptor
Carnea se spala, se freaca bine cu sare, piper, cimbru, boia, 2-3 catei de usturoi pisati, putin ulei si se introduce intr-o punca la rece pentru 30-60 minute. Se unge o tava cu ulei, carnea se scoate si se impaneaza cu usturoi, se asaza in tava, se pune o ceasca de apa, frunze de dafin, jumatate din cantitatea de vin si se introduce in cuptorul incins. 
Dupa 30 minute se intoarce carnea, se stropeste cu restul de vin, daca nu mai are zeama se mai pune o ceasca de apa si se introduce in cuptor. 
Cartofii se curata, se spala, se taie si se sareaza, se pot praji foarte putin inainte la tigaie pentru un gust mai bun. Dupa 30 minute se scoate tava din cuptor, carnea se intoarce, cartofii sunt frecati putin cu boia, piper si se asaza in jurul carnii, peste cartofi se pun carnaciorii intregi sau taiati in forma dorita. In aproximativ 20 minute friptura de porc este gata, se poate servi cu muraturi sau salate de sezon. Pofta Buna! 

Zacusca

Cum Se Face Zacusca De Casa Pentru Iarna


Zacusca reteta,

Ingrediente zacusca de casa
  • 6 kg vinete
  • 3 kg ardei kapia
  • 3 kg gogosari
  • 1,5 kg ceapa
  • 1 litru ulei
  • 3 litri suc de rosii
  • 6 lingurite sare mare pentru muraturi
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite piper boabe
  • 2 lingurite piper macinat
  • 4 lingurite boia de ardei iute
  • 3 ciusti iuti taiate in doua
  • 4 foi de dafin

Mod de preparare zacusca de casa pentru iarna
Cum se face zacusca de legume, toate legumele se spala si se sterg de apa sau se lasa sa se usuce. Vinetele se coc direct pe flacara, iar gogosarii si ardeii capia se coc pe o tabla. Cand sunt copti, ardeii se scot intr-o oala cu capac unde se vor aburii si se vor curata mai usor. Vinetele cand sunt gata, se curata si se lasa la scurs dupa care se taie bucatele. Ardeii si gogosarii se curata de coaja, de samburi si se taie bucati. Ceapa se taie solzi si se caleste putin in ulei.
Se amesteca intr-o oala mare vinetele, ardeii, gogosarii, ceapa, zaharul, sarea, piperul, foile de dafin, sucul de rosii si uleiul si se pune la fiert. Pe masura ce fierbe se mai adauga ciusca iute si se amesteca sa nu se lipeasca. Se fierbe pana se ajunge la consistenta si gustul dorit. Se asaza zacusca fierbinte in borcane, se inchid capacele si se fierb borcanele timp de 15 minute la foc mic. Dupa ce au fiert, se scot din apa, se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit zacusca de vinete se depoziteaza in camara, este o gustare si un aperitiv delicios pe timpul iernii si al postului. Pofta Buna!

Ardei capia reteta,

Vinete reteta,

Ardei kapia pentru zacusca reteta,

Ardei copti pentru zacusca reteta,

Vinete coapte pentru zacusca reteta,


Ardei pentru zacusca reteta,

Vinete pentru zacusca reteta,

Vinete pregatite pentru zacusca reteta,

Ardei pregatit pentru zacusca reteta,

Suc de rosii pentru zacusca reteta,

Ceapa calita pentru zacusca reteta,

Preparare zacusca reteta,

Zacusca de casa reteta,

Zacusca de legume reteta,

Zacusca de casa pentru iarna reteta,

Zacusca de legume pentru iarna reteta,

Zacusca de vinete reteta,

Zacusca de vinete pentru iarna reteta,

Zacusca pe paine reteta,

Negresa de post

Prajitura Negresa De Post Retete Dulciuri Prajituri Si Deserturi De Casa


Negresa de post reteta,

Ingrediente prajitura negresa
  • 2 cani faina
  • ½ cana ulei
  • 1 cana zahar
  • 400g gem de fructe
  • 3 linguri cacao
  • 1 cana apa
  • 1 lingurita bicarbonat
  • un praf de sare

Mod de preparare prajitura negresa de post
Faina se amesteca cu cacao si bicarbonatul se stinge in putin otet. Se dizolva zaharul in apa, se adauga sare, ulei, gem si bicarbonat, apoi se adauga treptat faina. Toate ingredientele se mixeaza pana se obtine o compozitie de consistenta unei smantani
Glazura pentru negresa se prepara pe foc din 8 linguri zahar, 2 linguri cacao, 2 linguri ulei si 4 linguri apa. Se fierbe la foc mic pana cand compozitia se leaga. 
Se unge o tava cu margarina si se tapeteaza cu faina, sau se tapeteaza dupa preferinta cu hartie de copt, se toarna compozitia in tava, se introduce in cuptorul incins la 200 grade celsius si se coace timp de jumatate de ora. Cand prajitura negresa este gata, se scoate din cuptor si se toarna deasupra glazura de ciocolata. Prajitura negresa este un desert delicios chiar si pe timpul postului, este o reteta de post care o sa-ti placa imediat. Pofta Buna!

Prajitura negresa de casa reteta,

Negresa de post reteta,

Negresa reteta,

Negresa de post cu frisca reteta,

Negresa de casa de post reteta,

Prajitura negresa de post reteta,

Supa de rosii

Cum Se Face Supa De Rosii Retete Mancaruri De Post Romanesti


Supa de rosii reteta,

Ingrediente supa de rosii
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei
  • ¼ telina radacina
  • 6 cartofi potriviti
  • 2 borcane mari suc de rosii 
  • o mana fidea 
  • 4 catei usturoi
  • 10 boabe piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare supa de rosii de post
Legumele se curata, se spala si se taie normal ca pentru o ciorba obisnuita, ceapa marunt, cartofii bucati nu prea mari, ardeii, morcovii si telina cubulete. Se incinge putin ulei intr-o oala, se adauga legumele si se calesc timp de un minut cu un strop de apa si putina sare, apoi se adauga apa cat sa le acopere si se fierb la foc mic aproximativ 20 minute, pana cand legumele sunt fierte. Cand sunt fierte se adauga sucul de rosii, fideaua, piperul si cateii de usturoi intreg. Se da in clocot iar dupa doua minute se potriveste gustul de sare, se pune verdeata si se opreste focul. Supa de rosii este foarte buna fierbinte dar si rece, se mananca vara fiind o mancare de post foarte gustoasa si racoroasa. Pofta Buna!

Legume pentru gatit reteta,

Suc de rosii pentru supa reteta,

Supa de rosii de post reteta,