6 februarie 2013

Ciusca murata

Cum Se Pune Ciusca Murata Pentru Iarna Reteta De Casa


Ciusca murata reteta,
Ingrediente ciusca murata
  • 800g ciusca proaspata (ardei iute) 
  • 2 cani otet 
  • 2 cani apa 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingura sare pentru muraturi 
  • foi de dafin (2 pentru fiecare borcan) 
  • piper boabe (1 lingurita pentru fiecare borcan) 

Mod de preparare ciusca murata pentru iarna
Ingredientele de mai sus sunt necesare pentru trei borcane inalte de 720g. Cantitatea de saramura pentru ciusca se prepara in functie de cata ciusca avem, important este sa se respecte dozajul ingredientelor asa cum le-am scris mai sus. Eu prepar o doza de saramura si daca mai este nevoie mai fac pe parcurs. Nu ai cum sa ghicesti cantitatea de saramura, totul depinde de cum asezi ciusca, daca asezi frumos ciusca una langa alta in sticle iti intra mai putina saramura, iar daca o pui neasezata iti incape mai multa saramura. 
Se amesteca intr-un vas otet alb de 9 grade, apa de la robinet, sare mare pentru muraturi, zahar tos si se fierbe 2-3 minute compozitia dupa care se lasa putin la racit. Cand saramura este calduta se adauga si piperul boabe si foile de dafin. 
Se aleg numai ciusti proaspete, sanatoase si de marime medie, sa nu fie uscate sau lemnoase. Ciusca proaspata se spala si se curata de codite. Se umple sticla sau borcanul cu ciusca, se asaza frumos ciusca una langa alta ca sa intre cat mai multe bucati. Se completeaza cu saramura calduta si se astupa sticla cu capac. In fiecare sticla sau borcan se pun in mod egal si boabe de piper si foi de dafin. Saramura ramasa nu se arunca, se pastreaza si se mai completeaza sticlele cu ciusca pe parcurs. In primele 3-5 zile se agita putin sticlele cu ciusca si se mai completeaza cu putina saramura atunci cand este cazul deoarece saramura o sa mai scada pe parcurs. 
Ciusca la saramura sau ciusca murata, o reteta de muraturi pentru iarna nelipsita din gospodariile romanilor, se prepara foarte simplu si este si foarte gustoasa. 

Ciusca reteta,

Ardei iute reteta,

Saramura pentru ciusca reteta,

Ciusca murata reteta,

Ciusca murata la borcan reteta,

Ciusca murata pentru iarna reteta,

Ciusca la saramura reteta,

Ciusca la saramura pentru iarna reteta,

Ciusca murata reteta,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu