12 noiembrie 2013

Tort cu crema de ciocolata si nuci

Retete Tort Cu Crema - Retete Culinare De Torturi Si Prajituri



Ingrediente pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri de faina
  • 5 linguri de zahar
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • ½ plic praf de copt

Ingrediente pentru crema de ciocolata: 
  • 4 oua
  • 300 g de zahar pudra
  • 200 g ciocolata (Africana)
  • 200-300 g de unt
  • 2 linguri de cacao

Ingrediente pentru glazura:
  • 1 ciocolata (Africana)
  • 1 lingurita de unt

  • 200 g de nuci maruntite (puse putin la cuptor) pentru ornat

Mod de preparare crema de cicolata:
     Pentru prepararea cremei pentru tort vom folosi o cratita cu peretii mai grosi, pentru a nu se lipi crema in timpul fieberii. Intr-un castron punem ouale intregi, presaram un praf de sare si le batem putin cu mixerul. Dupa ce am batut ouale adaugam deasupra 200g zahar pudra si le batem impreuna pana cand se omogenizeaza, dupa care le transferam in cratita si le punem sa fiarba la foc mic. Fierbem crema pe foc 15-20 minute amestecand incontinuu pana cand se ingroasa, avand grija sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a ingrosat crema suficient, o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca. Intre timp pregatim crema de unt pe care o vom amesteca cu crema de ciocolata racita. Intr-un bol punem untul taiat bucatele(la temperatura camerei) si il mixam bine pana cand devine crema, adaugam si restul de zahar pudra si cacaoa continuand sa amestecam pana cand toate ingredientele s-au omogenizat frumos. Incorporam in crema de unt cate o lingura din crema de ciocolata pana cand am amestecat-o pe toata. Vom obtine o crema neagra din ciocolata deosebit de gustoasa, consistenta si maleabila, suficienta pentru umplerea blaturilor de tort.


Mod de preparare sirop:
     Punem intr-un ibric o cana de apa, 3-4 linguri de zahar, fierbem apa cu zaharul 5-10 minute pana cand se formeaza un sirop. Luam ibricul de pe foc, adaugam coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie si esenta de rom. Lasam siropul sa se raceasca inainte de a insiropa blaturile pentru tort.


Mod de preparare glazura:
     Topim intr-un ibric ciocolata cu putin unt la bain marine sau pe foc, o lasam putin sa se raceasca dupa care o turnam usor deasupra tortului, obtinand diverse forme din ciocolata.


Mod de preparare blat:
     Blatul de tort se prepara astfel: separam galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul cu putina sare pana cand se intaresc bine, se adauga 2 linguri de zahar si se bat in continuare pana cand se obtine o bezea tare si lucioasa. Galbenusurile se bat si ele cu mixerul cu sare, ulei si 3 linguri de zahar pana se topeste zaharul si compozitia se mareste ca volum. Se amesteca faina cu praful de copt. Peste albusurile batute spuma se adauga galbenusurile amestecand usor cu o furculita de sus in jos, pentru a nu se lasa albusurile. Adaugam si faina, putin cate putin, amestecand usor pana cand s-au omogenizat toate ingredientele. Ungem o forma de tort cu unt cu pereti detasabili, turnam compozitia si coacem in cuptorul incins la foc tare timp de 10 minute apoi la foc potrivit inca 20 minute. Incercam cu un pai daca este gata si nu se mai lipeste aluatul de el, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca. Este de preferat sa facem blatul cu 2 zile inainte, pentru a se taia mai usor. Taiem blatul in 3 si mai indreptam daca este cazul blatul de deasupra pentru a fi drept.


Mod de ornare tort: 
     Asezam pe un platou pe care vom servi tortul primul blat de tort, il insiropam cu 6-8 linguri de sirop, ungem cu un strat gros de crema de ciocolata si presaram deasupra un strat de nuci maruntite. Acoperim cu blatul al doilea, il insiropam cu 6 linguri sirop, ungem cu alt strat de crema ciocolata si un strat de nuci maruntite. Acoperim cu ultimul blat, il insiropam cu 6 linguri sirop. Ungem deasupra cu alt strat de crema de ciocolata, indreptand astfel si eventualele mici imperfectiuni ale tortului. Ungem cu crema si marginile tortului, dupa care presaram nuci de jur-imprejur. Deasupra tortului turnam glazura calduta obtinand diverse forme de ciocolata. Dam tortul la rece pana a doua zi sa se intaresca bine. 
POFTA BUNA! 























Un comentariu: