7 februarie 2013

Macrou la cuptor

Retete Macroul La Cuptor In Sos De Vin Alb Reteta De Casa


Macrou la cuptor reteta,

Ingrediente peste la cuptor cu sos de vin
  • 4 pesti macrou 
  • 2 cani vin alb demisec
  • 1 lamaie
  • 4 catei usturoi
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper boabe
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita boia de ardei

Mod de preparare macou la cuptor cu sos de vin
Macroul se curata de intestine, capete si cozi, se spala bine sub jet de apa rece, se sareaza in interior si exterior si se lasa timp de zece minute la rece sa prinda gust. In acest timp se unge cu putin ulei o tava de cuptor, lamaia se taie feliute, usturoiul se taie rondele. 
Se scoate pestele de la rece, se unge cu ulei pe toate partile, iar in interiorul pestelui se pun feliute de lamaie si rondele de usturoi. Se asaza pestele in tava, se presara peste el piper, cimbru, boia si dafin, se asaza feliute de lamaie pe fiecare peste, se adauga vinul si se da tava la cuptor pentru 40 minute la 250 grade celsius, sau pana cand pestele este gatit dupa gustul fiecaruia. Se serveste cald cu mult sos din tava, merge cu mamaliguta sau paine de casa si un pahar de vin bun alaturi. Pofta Buna! 

Macrou la cuptor ingrediente reteta,

Peste la cuptor preparare reteta,

Peste la cuptor in sos de vin alb reteta,

Macrou la cuptor in sos de vin alb reteta,

Tort cu crema ganache

Retete Torturi De Casa Reteta Tort Cu Crema Ganache


Tort cu crema ganache reteta,

Ingrediente pentru blat tort
  • 2 cani faina alba
  • 10 oua 
  • 2 cani zahar
  • 1 lingurita ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 pliculet praf de copt
  • coaja de lamaie rasa

Ingrediente pentru crema 
  • 600ml smantana dulce pentru frisca sau frisca lichida min 30% grasime
  • 2 ciocolata alba
  • 2 ciocolata neagra sau menaj 

Ingrediente pentru glazura
  • 1 ciocolata neagra 
  • 1/2 lingurita de unt
  • 200g nuci maruntite pentru ornat tortul

Mod de preparare blat tort
Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul cu un praf de sare pana nu mai cad din castron, se adauga o cana zahar si se bat in continuare pana cand zaharul este complet dizolvat. Galbenusurile se bat si ele cu mixerul cu un praf de sare, ulei si cealalta cana de zahar pana se topeste zaharul si compozitia se mareste ca volum si devine cremoasa. Se amesteca faina cu praful de copt. Peste albusurile batute spuma se adauga galbenusurile amestecand usor cu o furculita de sus in jos. Se adauga si faina, putin cate putin, amestecand usor pana cand s-au omogenizat toate ingredientele. Se unge o forma de tort cu unt (diametrul de 24cm), se toarna compozitia si se coace in cuptorul incins la foc tare timp de 10 de minute apoi la foc potrivit inca 20-25 de minute. Se incearca cu un pai daca blatul de tort este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. E bine sa se taie blatul dupa 1-2 zile de la preparare, se taie in 3 foi. 

Mod de preparare crema
Se prepara doua creme pentru tort, o crema alba si o crema neagra. Se pun doua vase la bain marie cu cate 300ml smantana dulce, se adauga intr-un vas ciocolata alba rupta bucatele, iar in celalalt vas ciocolata neagra rupta bucatele, se amesteca pana cand acestea se topestc avand grija sa nu fiarba. Se lasa sa se raceasca si apoi se tin la frigider 2-3 ore pana cand se intaresc, dupa care se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul. Din creme se opresc cate doua linguri din fiecare pentru ornat tortul la exterior. 

Mod de preparare sirop
Intr-un ibric se pune o cana de apa, trei linguri de zahar si se fierbe pana se formeaza un sirop. Se opreste focul, se adauga coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie si esenta de rom. Se lasa siropul pentru insiropat blatul la racit. 

Mod de preparare glazura pentru tort
Se topeste la bain marie ciocolata cu putin unt si se lasa sa se raceasca 5-10 minute. 

Montare tort cu crema ganache 
Se asaza pe un platou de tort prima foaie din blatul de tort, se insiropeaza cu 6 linguri de sirop, se unge cu crema neagra, se presara cateva nuci maruntite. Se acopera cu foaia a doua, se insiropeaza cu 6 linguri de sirop, se unge cu crema alba, se presara cateva nuci. Se acopera cu foaia a treia, se insiropeaza cu 6 linguri de sirop. Deasupra se toarna glazura calduta pe toata suprafata tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu crema ramasa si cu nuci de jur imprejur apoi se tine la rece. 
Tortul cu crema ganache este un tort cu un gust aparte si aspectuos, potrivit in diverse ocazii festive, evenimente si aniversari. Este un desert deosebit, se incadreaza perfect intr-o reteta pentru Valentines's Day, Dragobete sau Ziua Femeii. Pofta Buna! 

Tort de casa cu crema ganache reteta,

Dulceata de nuci

Cum Se Face Dulceata De Nuci Reteta Dulceata De Nuci Verzi


Dulceata de nuci reteta,

Ingrediente dulceata de nuci
  • 120 nuci verzi
  • 1kg zahar
  • 1 cana apa
  • 1 lingurita sare de lamaie

Mod de preparare dulceata de nuci verzi
Se curata nucile verzi sub jet de apa rece, sau intr-un vas cu apa rece, la curatare se folosesc manusi. Dupa ce nucile au fost curatate se pun intru-un vas cu apa si se schimba apa de 3-4 ori, apoi se pun intr-un tifon si se baga intr-un vas cu apa clocotita unde se fierb timp de 5 minute. Dupa 5 minute se scot intr-o strecuratoare, se clatesc sub jet de apa rece si se scurg bine. 
Intr-un vas se fierbe o cana de apa cu un kg zahar pana se formeaza un sirop, se adauga nucile si se continua fierberea pana la consistenta dorita. La sfarsit se adauga sarea de lamaie, se amesteca si se ia vasul de pe foc. Dulceata de nuci verzi se toarna fierbinte in borcane si se acopera bine borcanele. Dulceata de nuci pentru iarna este un desert cu un gust aparte, este o reteta de dulceata pentru iarna deosebit de gustoasa si delicata. 

Dulceata de nuci pentru iarna reteta,

Dulceata de nuci reteta,

Dulceata de nuci verzi pentru iarna reteta,


Dulceata de nuci reteta,

Dulceata de nuci verzi reteta,

Negresa

Retete Dulciuri Si Prajituri De Casa Reteta Prajitura Negresa


Prajitura negresa reteta,

Ingrediente prajitura negresa
  • 300g faina
  • 1 pachet margarina
  • ½ pachet unt
  • 1 cana lapte
  • 400g zahar
  • 5 oua
  • 1 praf de copt
  • ½ lingurita sare

Mod de preparare prajitura negresa glazurata
Laptele se amesteca intr-o cratita pe foc cu margarina, untul, cacaoa si zaharul. Se amesteca usor pana cand se dizolva toate ingredientele si se lasa sa dea in clocot de cateva ori. Se opreste o cana din compozitia negresei pentru glazura, iar restul se pune la racit. Dupa ce compozitia s-a racit se amesteca cu ouale, unul cate unul, se adauga praful de copt amestecat cu faina si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Se toarna compozitia obtinuta intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins timp de 30-35 de minute. 
Cand prajitura este gata, se scoate din cuptor si se toarna peste ea cat timp este calda cana de compozitie oprita. Cand prajitura s-a racit se taie in bucati si se poate servi. Prajitura Negresa, o prajitura de casa deosebit de gustoasa si apreciata de la mic la mare, un desert delicios cu multa ciocolata binevenit oricand ne este pofta de ceva bun si dulce. Pofta Buna! 

Friptura de pui intreg la cuptor

Reteta Friptura De Pui Intreg Cu Cartofi La Cuptor


Pui intreg cu cartofi la cuptor reteta,

Ingrediente friptura de pui la cuptor
  • 1 pui de 1,5kg 
  • 1 lingurita sare 
  • 1 lingurita piper macinat 
  • 1 lingurita boia de ardei iute 
  • 1 lingurita cimbru macinat 
  • 2 foi de dafin 
  • 3 catei de usturoi piasat 
  • 3 linguri ulei 
  • 50g unt 
  • 150ml vin alb 
  • 1 ceasca apa sau supa de carne 
  • 1kg cartofi 

Mod de preparare friptura de pui cu cartofi la cuptor
Puiul se parleste si se spala cu apa rece, se despica pe spate sau pe piept, se freaca bine cu sare grunjoasa si se pune intr-un castron la frigider pentru 24 ore. Se pregateste o tava de cuptor in care se toarna uleiul si o ceasca de apa sau supa de carne, puiul se freaca bine cu un amestec preparat din piper, boia, cimbru, usturoi, unt si o lingura de ulei, apoi se asaza in tava si se introduce in cuptorul incins. 
Cartofii se curata si se taie in 4-6 bucati, se condimenteaza cu sare, boia, piper si dafin. Dupa 30 de minute se intoarce puiul si se stropeste cu vin, se pun si cartofii in jurul lui, daca este nevoie se mai pune o ceasca de apa sau supa si se introduce din nou la cuptor. Dupa 30 minute cartofii se amesteca, puiul se intoarce si se asaza peste cartofi, se introduce in cuptor pentru inca 15 minute. In jurul puiului se mai pot aseza dupa gustul fiecaruia, carnaciori picanti, etc. Friptura de pui intreg la cuptor cu garnitura de cartofi, o reteta simpa si usor de preparat. Pofta Buna! 

Bait pentru pui reteta,

Pui in bait reteta,

Pui intreg preparare reteta,

Cartofi preparare reteta,

Friptura de pui reteta,

Pui cu cartofi la cuptor reteta,

Friptura de pui intreg la cuptor reteta,

Retete de mancare,

6 februarie 2013

Gogosari in otet

Cum Se Pun Gogosarii In Otet Pentru Iarna Reteta Gogosari Cu Hrean


Gogosari in otet reteta,
Ingrediente gogosari in otet
  • 6 kg gogosari 
  • 1 litru otet alb 9 grade
  • 1 kg zahar tos
  • 300g sare mare pentru muraturi neiodata 
  • 300g hrean radacina 
  • 3 linguri piper boabe 
  • 15 foi de dafin 
Gogosari reteta,

Mod de preparare gogosari in otet pentru iarna 
Gogosarii se spala bine sub jet de apa rece, se taie in 2 sau in 4, in functie de marimea lor si se curata de cotor si de seminte. Sarea si zaharul se dizolva foarte bine in otet, se adauga piperul boabe si foile de dafin. Se asaza gogosarii intr-un lighean mare si se toarna otetul peste ei, se lasa timp de 24 ore sa-si lase zeama amestecandu-i periodic. 
Gogosari cu hrean in otet preparare reteta,

Hreanul se curata si se spala, apoi se rade pe razatoarea mare. Se asaza frumos intr-un borcan mare un strat de gogosari si un strat de hrean si se continua pana cand se umple borcanul, apoi se toarna zeama ramasa de la gogosari peste ei si se acopera borcanul cu o farfurioara. Gogosari cu hrean in otet, o reteta simpla de gogosari in otet care tin fara fierbere, o reteta delicioasa de conserve si muraturi pentru iarna fara conservanti. 

Gogosari cu hrean in otet reteta,

Muraturi reteta,

Gogosari murati reteta,

Muraturi

Cum Se Pun Muraturile Pentru Iarna Reteta Gogonele Murate


Muraturi reteta,

Ingrediente gogonele murate
  • gogonele
  • apa
  • sare mare pentru muraturi
  • hrean
  • telina
  • morcovi
  • marar uscat
  • foi de dafin
  • piper boabe

Mod de preparare gogonele in saramura
Se prepara o saramura, la un litru de apa se pune o lingura de sare. Se fierbe timp de cinci minute si se lasa putin la racit dupa care se adauga piperul boabe si foile de dafin. 
Gogonelele se spala bine sub jet de apa rece, telina se curata, se spala si se taie felii, hraeanul se curata, se spala si se taie in 2-3 bucati, morcovii se curata, se spala si se lasa intregi. 
Se asaza intr-n bidon (borcan) muraturile, morcovii, telina, hreanul, mararul uscat. Se toarna saramura deasupra si se acopera, se vantura zilnic timp de o saptamana, dupa care se depoziteaza intr-un spatiu racoros si se lasa sa se acreasca. 

Gogonele reteta,

Rosii verzi reteta,

Muraturi gogonele reteta,

Muraturi la borcan reteta,

Muraturi de casa reteta,

Ciusca murata

Cum Se Pune Ciusca Murata Pentru Iarna Reteta De Casa


Ciusca murata reteta,
Ingrediente ciusca murata
  • 800g ciusca proaspata (ardei iute) 
  • 2 cani otet 
  • 2 cani apa 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 lingura sare pentru muraturi 
  • foi de dafin (2 pentru fiecare borcan) 
  • piper boabe (1 lingurita pentru fiecare borcan) 

Mod de preparare ciusca murata pentru iarna
Ingredientele de mai sus sunt necesare pentru trei borcane inalte de 720g. Cantitatea de saramura pentru ciusca se prepara in functie de cata ciusca avem, important este sa se respecte dozajul ingredientelor asa cum le-am scris mai sus. Eu prepar o doza de saramura si daca mai este nevoie mai fac pe parcurs. Nu ai cum sa ghicesti cantitatea de saramura, totul depinde de cum asezi ciusca, daca asezi frumos ciusca una langa alta in sticle iti intra mai putina saramura, iar daca o pui neasezata iti incape mai multa saramura. 
Se amesteca intr-un vas otet alb de 9 grade, apa de la robinet, sare mare pentru muraturi, zahar tos si se fierbe 2-3 minute compozitia dupa care se lasa putin la racit. Cand saramura este calduta se adauga si piperul boabe si foile de dafin. 
Se aleg numai ciusti proaspete, sanatoase si de marime medie, sa nu fie uscate sau lemnoase. Ciusca proaspata se spala si se curata de codite. Se umple sticla sau borcanul cu ciusca, se asaza frumos ciusca una langa alta ca sa intre cat mai multe bucati. Se completeaza cu saramura calduta si se astupa sticla cu capac. In fiecare sticla sau borcan se pun in mod egal si boabe de piper si foi de dafin. Saramura ramasa nu se arunca, se pastreaza si se mai completeaza sticlele cu ciusca pe parcurs. In primele 3-5 zile se agita putin sticlele cu ciusca si se mai completeaza cu putina saramura atunci cand este cazul deoarece saramura o sa mai scada pe parcurs. 
Ciusca la saramura sau ciusca murata, o reteta de muraturi pentru iarna nelipsita din gospodariile romanilor, se prepara foarte simplu si este si foarte gustoasa. 

Ciusca reteta,

Ardei iute reteta,

Saramura pentru ciusca reteta,

Ciusca murata reteta,

Ciusca murata la borcan reteta,

Ciusca murata pentru iarna reteta,

Ciusca la saramura reteta,

Ciusca la saramura pentru iarna reteta,

Ciusca murata reteta,

Castraveti murati pentru iarna

Reteta Castraveti Murati Retete Muraturi Pentru Iarna


Castraveti murati pentru iarna reteta,

Ingrediente castraveti murati pentru iarna
  • castraveti cornison
  • morcovi
  • ceapa galbena
  • sare mare pentru muraturi
  • apa
  • otet alb de 9 grade
  • marar uscat (bete)
  • 1 ciusca iute pentru fiecare borcan
  • foi de dafin
  • piper boabe

Mod de preparare castraveti in otet pentru iarna
Cum se pun castravetii la murat pentru iarna. In primul rand se prepara o saramura pentru muraturi din 5 litri de apa si 6 linguri de sare, care se fierbe cateva minute si apoi se lasa putin la racit. Ceapa si morcovii se curata, se spala si se taie rondele. Castravetii se spala bine sub jet de apa rece. Se asaza fromos in borcane castravetii, printre castraveti se adauga bete de marar, foi de dafin, piper boabe, ciusca iute si rondele de ceapa si morcov. Se toarna in fiecare borcan cate 50ml otet, apoi saramura de muraturi calduta si se pun bine capacele. Se fierb borcanele cu castraveti la foc mic intr-o cratita cu apa timp de maxim cinci minute. Dupa ce au fiert borcanele se scot din apa, se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca. Castraveti murati pentru iarna, o reteta de muraturi usor de preparat, o reteta de castravei murati in otet foarte gustosi. Pofta Buna! 

Castraveti cornison reteta,

Castraveti in otet preparare retetz,

Castraveti murati pentru iarna reteta,

Castraveti in otet pentru iarna reteta,

Castraveti murati reteta,

Spata de porc la cuptor

Retete Culinare Friptura De Porc La Cuptor Reteta De Casa


Spata de porc la cuptor reteta,

Ingrediente friptura de porc la cuptor
  • 1,5-2kg spata de porc
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1 ligurita boia dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 capatana usturoi
  •  500ml vin alb demisec
  •  2-3 linguri ulei
  •  2 foi dafin
  •  1kg cartofi pentru garnitura
  •  3 carnaciori pentru garnitura

Mod de preparare spata de pors la cuptor
Carnea se spala, se freaca bine cu sare, piper, cimbru, boia, 2-3 catei de usturoi pisati, putin ulei si se introduce intr-o punca la rece pentru 30-60 minute. Se unge o tava cu ulei, carnea se scoate si se impaneaza cu usturoi, se asaza in tava, se pune o ceasca de apa, frunze de dafin, jumatate din cantitatea de vin si se introduce in cuptorul incins. 
Dupa 30 minute se intoarce carnea, se stropeste cu restul de vin, daca nu mai are zeama se mai pune o ceasca de apa si se introduce in cuptor. 
Cartofii se curata, se spala, se taie si se sareaza, se pot praji foarte putin inainte la tigaie pentru un gust mai bun. Dupa 30 minute se scoate tava din cuptor, carnea se intoarce, cartofii sunt frecati putin cu boia, piper si se asaza in jurul carnii, peste cartofi se pun carnaciorii intregi sau taiati in forma dorita. In aproximativ 20 minute friptura de porc este gata, se poate servi cu muraturi sau salate de sezon. Pofta Buna!