28 martie 2013

Schimbarea orei

Cand Se Schimba Ora - Ora Oficiala De Vara Si De Iarna



     In noaptea de sambata spre duminica se schimba ora! Romania trece la ora oficiala de vara care va fi valabila pana pe 27 octombrie 2013 ora 04:00. 
     Deci pe data de 31 martie 2013 ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceasurile se vor da inainte cu o ora. Astfel duminica de 31 martie 2013 va avea 23 de ore si va deveni cea mai scurta zi din an. 
     Duminica de 28 octombrie 2012 a avut 25 de ore si a fost cea mai lunga zi din an. Trecerea de la ora de iarna la ora de vara are loc in ultima duminica a lunii martie, iar trecerea de la ora de vara la ora de iarna are loc in ultima duminica a lunii octombrie

Trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă s-a facut si se va face la următoarele date: 



1989 - 26 martie - 23 septembrie
1990 - 25 martie - 29 septembrie
1991 - 31 martie - 28 septembrie
1992 - 29 martie - 26 septembrie
1993 - 28 martie - 25 septembrie
1994 - 27 martie - 24 septembrie
1995 - 26 martie - 23 septembrie
1996 - 31 martie - 28 septembrie
1997 - 30 martie - 25 octombrie
1998 - 29 martie - 24 octombrie
1999 - 28 martie - 30 octombrie
2000 - 26 martie - 28 octombrie
2001 - 25 martie - 27 octombrie
2002 - 31 martie - 26 octombrie
2003 - 30 martie - 25 octombrie
2004 - 28 martie - 30 octombrie
2005 - 27 martie - 30 octombrie
2006 - 26 martie - 28 octombrie
2007 - 25 martie - 27 octombrie
2008 - 30 martie - 25 octombrie
2009 - 29 martie - 25 octombrie
2010 - 28 martie - 31 octombrie
2011 - 27 martie - 30 octombrie
2012 
- 25 martie - 28 octombrie
2013 - 31 martie - 27 octombrie

2014 - 30 martie - 26 octombrie
2015 - 29 martie - 25 octombrie
2016 - 27 martie - 30 octombrie
2017 - 26 martie - 29 octombrie
2018 - 25 martie - 28 octombrie
2019 - 31 martie - 27 octombrie
2020 - 29 martie - 25 octombrie

26 martie 2013

Placinta cu mere Retete Placinta De Mere

Reteta Placinta Cu Mere - Retete Dulciuri Si Prajituri De Casa



Ingrediente:

  • 1 pachet de foi de placinta
  • sau 3 foi placinta de casa
  • 1 kg de mere
  • scortisoara
  • zahar pudra
  • zahar tos dupa gust
  • nuca dupa gust
  • ulei


Mod de preparare:

     Merele se spala bine si se rad pe razatoarea mare intr-un castron. Nucile se curata de coaja si se maruntesc. Se ia o foaie de placinta de casa, se stropeste cu putin ulei, se presara deasupra putin zahar tos peste care se adauga mar ras, scortisoara, nuci si din nou zahar. Reteta pentru foi de placinta de casa este aici. Daca foile sunt de cumparat atunci se pun cate 4 foi de placinta stropite cu ulei unele peste altele dupa care se presara cu zahar tos, se adauga mar ras, scortisoara, nuci si din nou zahar tos. Se ruleaza foaia obtinuta de la un capat pana la jumatate si se continua la fel din celalalt capat, obtinandu-se astfel un sul dublu de placinta. Se procedeaza la fel si cu celelalte foi de placinta. Se pregateste o tava de cuptor si se asaza in ea sulurile de placinta pana cand se umple tava. Se incinge bine cuptorul, se introduce tava si se coace timp de 30 de minute. Dupa ce placinta cu mere este gata, se presara zahar pudra deasupra si se taie in bucati. Placinta se serveste atat calda cat si rece fiind la fel de gustoasa.
POFTA BUNA!

mere, mere pentru placinta, retete cu mere, mere rosii, retete si preparate culinare cu mere, mere pentru placinta cu mere, fructem fruct,

foaie de placinta, foaie de placinta de casa, foi de placinta, foi de placinta de casa, retete si preparate culinare foiae de placinta de casa, foaie pentru placinta, foi pentru placinta,

preparare placinta cu mere, preparare placinta de mere, cum se prepara placinta cu mere, cum facem placinta cu mere, retete si preparate culinare placinta cu mere, preparare strudel,

preparare placinta, preparare placinta cu mere, preparare placinta de mere, cum se prepara placinta cu mere, cum facem placinta cu mere, retete si preparate culinare placinta cu mere, preparare strudel,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere, strudel cu mere,

placinta, placinta cu mere, placinta de mere, retete placinta, reteta placinta, srudel, dulciuri, prajituri, deserturi, retete si preparate culinare placinta cu mere, reteta placinta cu mere,

Cornuri cu gem de caise Retete Cornuri Cu Gem

Cum Se Prepara Cornurile Cu Gem - Retete Si Preparate Culinare - Cum Facem Cornuri Cu Gem 



Ingrediente:

  • 700g faina alba
  • 1 cana apa calduta
  • gem de caise
  • 35 g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • mac/zahar pudra


Mod de preparare:

     Se dizolva drojdia cu putin zahar sau apa calduta. Se pune faina intr-un vas, se face o gropita la mijloc si se aseaza drojdia in ea. Se acopera cu putina faina si se lasa la crescut pana cand creste drojdia (maiaua). Se adauga in faina sare, ulei si apa calduta, se amesteca bine si se framanta pana cand se obtine un aluat elastic. Se asaza aluatul in vas, se acopera cu un prosop si se lasa la caldura sa creasca 30 minute, pana cand isi mareste volumul. Se imparte aluatul in bucati egale si se fac din acestea niste bile. Se ia fiecare bila si se intinde pe masa presarata cu faina, obtinandu-se un cerc mai mare care se taie cu un cutit special in 4-6 bucti(ca la cornulete). In fiecare triunghi obtinut se asaza 1-2 lingurite gem de caise Gem de caise. sau de prune Gem de prune. se se ruleaza de la capatul lat spre centru, pana cand se obtine un corn. Capetele cornului se curbeaza putin, pentru a se obtine un corn cat mai frumos. Se asaza cornurile intr-o tava unsa cu margarina(sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa 15 minute la caldura sa mai creasca. Se face un sirop din 2 linguri zahar si o lingura de apa, dupa care se ung cornurile si se presara cu mac. Se incinge bine cuptorul, se introduce tava in cuptor si se lasa sa se coaca la foc potrivit timp de 30-40 minute. Cu 5 minute inainte de a fi gata, se scoate tava, se ung cornurile cu putin ulei pentru a deveni lucioase si se introduce din nou in cuptor. Cand sunt gata, se scot din tava si se servesc calde. Se mai pot pudra si cu zahar pudra.
POFTA BUNA!







Dulceata de caise Retete Dulceata De Caise

Retete Dulceata De Caise - Cum Facem Dulceata De Caise Pentru Iarna 



Ingrediente:

  • 1 farfurie caise fara samburi
  • 1 kg zahar
  • 1/2 lingurita sare de lamaie


Mod de preparare:

     La 1 kg de zahar ne trebuie o farfurie mare adanca plina cu varf de caise curatate de samburi. Caisele se curata de samburi, se amesteca intr-un vas cu zaharul si se lasa 2-3 ore. Daca caisele sunt prea coapte atunci se pot pune imediat pe foc. Se fierbe intr-o oala la foc mic pana scade si siropul se leaga, sau pana la consistenta dorita. Cand dulceata este gata se adauga sarea de lamaie si se opreste focul, apoi se pune fierbinte in borcane si se astupa bine cu capace. Borcanele inchise se fierb intr-o oala cu apa inca 20 minute, se scot si se acopera cu un prosop si se lasa pana a doua zi cand se depoziteaza in camara.
POFTA BUNA!

fructe, retete cu caise, preparate din caise, retete culinare, caise pentru gem sau dulceata,

retete caise cu zahar pentru dulceata, retete culinare, retete cu caise, retete cu fructe, preparate din caise,

dulceata de caise, dulceata de casa, retete culinare, dulceturi,

dulceata de fructe, dulceata de casa, dulceata pentru iarna, dulceturi, retete, retete culinare,

Gem de caise Retete Gem De Caise

Retete Gem De Caise - Cum Facem Gemul De Caise Pentru Iarna



Ingrediente:

  • 3 farfurii caise fara samburi
  • 1 kg zahar

Mod de preparare:

     La 1 kg de zahar ne trebuie trei farfurii mari adanci pline cu varf de caise curatate de samburi. Caisele se curata de samburi, se amesteca intr-un vas cu zaharul si se lasa 2-3 ore sa faca sirop. Daca caisele sunt prea coapte atunci se pot pune imediat pe foc. Se fierbe intr-o oala la foc mic pana cand compozitia scade si siropul se leaga, sau pana la consistent dorita. Gemul se pune fierbinte in borcane si se astupa bine cu capace. Borcanele inchise se fierb intr-o oala cu apa inca 20 de minute ca sa tina, apoi se scot si se acopera cu un prosop si se lasa pana a doua zi sa se raceasca. 
POFTA BUNA!
caise, retete cu caise, preparate din caise, caise pentru gem, fructe, retete culinare,

caise, retete cu caise, preparate din caise, retete culinare, fructe cu zahar,

gem de caise, gem de casa, gem pentru iarna, gemuri, gem de fructe, retete,

gem de caise, gem de casa, gem de fructe, gem pentru iarna, gemuri, retete, retete culinare, retete cu caise,

gem de caise, gemuri, gem, gem de fructe, gem de casa, gem pentru iarna, retete, retete culinare,

gem de fructe, gem de casa, gem pentru iarna, retete, gemuri, retete culinare, desert, gem,

Pilaf cu ciuperci Retete De Post Orez Cu Ciuperci

Pilaf Cu Ciuperci - Orez Cu Ciuperci - Orez Cu Legume 


pilaf cu ciuperci, orez cu legume, orez de post cu ciuperci, retete culinare, retete de post, retete de mancare, mancaruri de post, preparate culinare, retete si preparate culinare de post, retete cu ciuperci,
Ingrediente:

  • 1 cana de orez
  • 300 g de ciuperci
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • patrunjel verde
  • 1 lingurita de piper boabe
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare


Mod de preparare:

     Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Morcovul se curata, se spala si se da prin razatoarea mica. Ciupercile se curata, se spala si se taie bucati mai mari. Pregatim orezul, la o cana de orez ne trebuie 3 cani de apa. Intr-o oala cu putin ulei calim mai intai ceapa cu putina apa si sare, apoi adaugam si morcovul. Adaugam ciupercile, iar dupa 2- 3 minute orezul si amestecam sa nu se lipeasca, punem apa si condimentam dupa gust cu sare si piper. Lasam sa fiarba pana este aproape scazut, oprim si acoperim. 
     Se lasa jumatate de ora mancarea in cratita acoperita cu capac, timp in care orezul se va umfla frumos. Orez cu ciuperci, o reteta de mancare de post, foarte gustoasa, consistenta si sanatoasa, care se poate servi ornata cu frunze de patrunjel verde. Pilaf de post cu ciuperci, o mancare delicioasa in timpul postului, care merge foarte bine cu muraturi asortate, castraveti, gogosari murati.  
POFTA BUNA!


ciuperci proaspete, retete cu ciuperci, preparate din ciuperci, ciuperci pentru gatit, ciuperci pentru mancare,


pilaf cu ciuperci, orez de post cu legume, orez de post cu ciuperci, retete culinare, retete de post, retete de mancare, mancaruri de post, preparate culinare, retete si preparate culinare de post, retete cu ciuperci,

pilaf de post cu ciuperci, orez cu legume, orez de post cu ciuperci, retete culinare, retete de post, retete de mancare, mancaruri de post, preparate culinare, retete si preparate culinare de post, retete cu ciuperci,

24 martie 2013

Macrou la cuptor Retete Macrou La Cuptor Cu Sos De Rosii Si Usturoi

Cum Facem Macrou La Cuptor Cu Sos De Rosii Si Usturoi


Ingrediente: 

  • 4 macrou 
  • 2 cesti de vin 
  • 1 ceasca suc de rosii 
  • 1 lamaie 
  • 2-3 catei de usturoi 
  • 3 rosii 
  • ulei 
  • sare 
  • piper boabe 
  • piper macinat 
  • cimbru 
  • dafin 

Mod de preparare: 

     Macroul se curata si se spala, i se taie dupa preferinta capul si coada, se sareaza si se condimenteaza dupa gust cu piper si cimbru in interior si in exterior si se lasa 10-20 minute sa prinda gust. Se pune putin ulei intr-o tava de cuptor si se unge bine tava. Lamaia si usturoiul se taie rondele. O rosie se taie rondele iar restul rosiilor se taie cubulete. Pestele se unge cu ulei si in interior si in exterior. In interiorul pestelui se pun: cate o felie de lamaie, 2 rondele de usturoi, o felie de rosie, o foaie mica de dafin. Se asaza pestele in tava, se presara piper si cimbru, se adauga o ceasca de vin si una de suc de rosii, 2 foi de dafin, cateva boabe de piper si se introduce tava in cuptorul incins. Dupa 30 minute se scoate tava, se intoarce cu grija pestele sa nu se rupa, se adauga cealalta ceasca de vin si se introduce din nou la cuptor. Dupa inca 30 de minute pestele este gata si se poate servi. 
POFTA BUNA!  
peste, macrou, retete de peste, preparate din peste, retete cu macrou, preparate din macrou, peste cu carnea alba si fara oase, retete culinare,





preparate din peste, retete de peste, retete culinare, peste macrou la cuptor cu suc de rosii si usturoi, peste la cuptor retete culinare,

preparate din peste, retete de peste, retete culinare, peste macrou la cuptor cu suc de rosii si usturoi, peste la cuptor retete culinare,

preparate din peste, retete de peste, retete culinare, peste macrou la cuptor cu suc de rosii si usturoi, peste la cuptor retete culinare,

preparate din peste, retete de peste, retete culinare, peste macrou la cuptor cu suc de rosii si usturoi, peste la cuptor retete culinare,

preparate din peste, retete de peste, retete culinare, peste macrou la cuptor cu suc de rosii si usturoi, peste la cuptor retete culinare,

Sarmale de post Retete Sarmale De Post Cu Ciuperci

Sarmale De Post Cu Ciuperci - Sarmale De Post - Retete De Post



Ingrediente:

  • 2 verze murate
  • 2  cepe
  • 1 morcov
  • 300 g de ciuperci
  • 1 ceasca de orez
  • 2 linguri de bullion
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper macinat
  • ½ lingurita de cimbru
  • 5 linguri de ulei


Mod de preparare:

     Ciupercile se curata, se spala si se taie cubulete mai mari. Ceapa si morcovul se curata, se spala si se taie marunt, apoi se calesc intr-o tigaie cu putin ulei. Se adauga bulionul, iar dupa 2-3 minute ciupercile si orezul. Se amesteca putin pe foc, se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru si se lasa sa se raceasca. Se aleg foile de varza si se infasoara sarmalele. Daca varza murata este prea acra sau prea sarata, atunci se spala intai in apa. Se toaca putina varza si se asaza pe fundul unei cratite. Se asaza sarmalele in straturi si la sfarsit se acopera cu varza tocata. Se acopera cu apa si zeama de varza si se fierb la foc mic acoperite aproximativ 30 de minute. Sarmale de post, o reteta de mancare de post delicioasa. 
POFTA BUNA!

varza, verze, varza acra, varza murata, retete cu varza, preparate din varza, varza murata pentru sarmale, muraturi, varza murata pentru iarna,







preparare sarmale de post cu ciuperci, sarmale, sarmalute, sarmale de post, sarmalute de post, retete de post, retete de mancare, mancaruri de port, sarmale cu ciuperci, preparate culinare, retete si preparate culinare sarmale de post cu ciuperci si varza murata,

preparare sarmale de post cu ciuperci, sarmale, sarmalute, sarmale de post, sarmalute de post, retete de post, retete de mancare, mancaruri de port, sarmale cu ciuperci, preparate culinare, retete si preparate culinare sarmale de post cu ciuperci si varza murata,



sarmale, sarmalute, sarmale de post, sarmalute de post, retete de post, retete de mancare, mancaruri de port, sarmale cu ciuperci, preparate culinare, retete si preparate culinare sarmale de post cu ciuperci si varza murata,

sarmale, sarmalute, sarmale de post, sarmalute de post, retete de post, retete de mancare, mancaruri de port, sarmale cu ciuperci, preparate culinare, retete si preparate culinare sarmale de post cu ciuperci si varza murata,