18 ianuarie 2015

Eclere

Reteta Eclere - Eclere De Casa - Eclere Cu Crema De Vanilie


eclere de casa, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, eclere cu glazura de ciocolata, retete eclere,
Ingrediente coji eclere:

  • 200 ml de apa  
  • 125 g de faina 
  • 120 ml de ulei 
  • 4 oua 
  • 1 lingura de zahar 
  • un praf de sare  
ingrediente coji pentru eclere de casa, cum se fac eclerele, retete culinare,


Ingrediente crema pentru eclere (crema de vanilie):

  • 4 oua 
  • 250 g de zahar 
  • 200 g de faina 
  • 5 pliculete de zahar vanilat 
  • 800 ml de lapte 
  • 1 lingura de unt 
ingrediente crema de vanilie pentru eclere, cum se face crema pentru eclere, reteta crema de vanilie, ingrediente crema penteu eclere, retete culinare,


Ingrediente glazura:

  • 100 g ciocolata (1 ciocolata cu lapte
  • 75 g margarina 
  • 1 lingura de lapte 
  • 1lingura de ulei 
  • 1 lingura de cacao (dupa gust) 
retete si preparate culinare ingrediente pentru glazura de ciocolata pentru eclere


Mod de preparare: 

     Cantitatile din reteta sunt pentru 14- 15 bucati de eclere, depinde de marimea lor. In primul rand se prepara cojile de ecler. Cum se fac coji de ecler reusite? Foarte simplu: se pune apa, uleiul si sarea intr-o craticioara si se dau in clocot, dupa care se adauga faina si se amesteca bine cu telul ca sa nu faca cocoloase. Se amesteca pana cand lichidul s-a absorbit complet si compozitia este ca o ciulama groasa. Se da craticioara la o parte si se lasa compozitia sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, se adauga cate un ou, unul cate unul si se mixeaza bine pana cand fiecare ou s-a incorporat complet. Compozitia de coji obtinuta va fi cremoasa, ca o smantana groasa. 
aluat coji eclere, compozitie coji eclere, coji de eclere preparare, retete si preparate culinare eclere preparare,

     Se ia o tava de cuptor, se tapeteaza cu foaie de copt si se incinge bine cuptorul. Se pune compozitia intr-un pos special si se formeaza eclere lunguiete de 8- 10 cm care se aseaza in tava la distanta mare intre ele, pentru ca in timpul coacerii ele isi vor dubla volumul. Se coace tava in cuptor la foc mare (250 de grade) timp de 15 minute, timp in care nu se deschide cuptorul, dupa care se mai coace inca 15 minute la foc mai mic (200 grade). Dupa ce s-au copt, se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie fiecare in 2 bucati, partea de sus fiind mai subtire. Cojile de eclere se taie foarte usor cand sunt caldute. 
retete si preparate culinare coji eclere coapte de casa preparare, retete culinare,

retete si preparate culinare coji de eclere

     Dupa ce cojile pentru ecler au fost facute, se prepara crema de vanilie pentru eclere. Cum se face o crema de vanilie gustoasa pentru eclere? Crema pentru eclere se prepara in felul urmator: ouale se bat bine intr-o craticioara cu mixerul impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare. Dupa ce s-au amestecat bine se adauga untul si se mixeaza putin. Peste compozitia obtinuta se adauga faina si se mixeaza pana cand s-a incorporat toata. Dupa ce s-a amestecat bine se toarna treptat laptele si se amesteca usor pana cand compozitia s-a omogenizat. Se pune cratita pe aragaz la foc mic, amestecand cu telul continuu ca sa nu se formeze cocoloase si sa nu se prinda, pana cand crema s-a ingrosat si e bine fiarta. Se ia crema pentru eclere pe foc si se lasa sa se raceasca, dupa care se umplu cu crema cojile de ecler preparate anterior. Stratul cremei se adauga dupa gust si preferinta, mai gros au mai subtire. 
retete si preparate culinare crema de vanilie pentru eclere preparare, crema pentru torturi si prajituri, crema tort,

eclere de casa, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare,

     Dupa ce eclerele sunt umplute cu crema si sunt frumos asezate pe o tava, se prepara glazura de ciocolata. Cum se face glazura pentru eclere? Foarte usor, glazura de ciocolata se prepara astfel: intr-o cratita se pune ciocolata rupta bucatele impreuna cu margarina, laptele si uleiul sa se topeasca la bain marine. Se lasa pe foc impreuna pana cand se obtine o compozitie omogena. Peste ea se adauga dupa gust putina cacao si se amesteca bine pana cand s-a dizolvat complet. Se ia glazura de pe foc si se lasa sa se raceasca pana cand s-a ingrosat si poate fi turnata usor cu lingura peste eclere. 
retete si preparate culinare glazura de ciocolata pentru eclere dulciuri prajituri de casa

Se orneaza cojile eclerelor cu glazura si se lasa sa se intareasca complet glazura, dupa care se pot servi. 
     Eclere cu crema de vanilie, moi si pufoase, umplute cu crema aromata de vanilie, imbracate in glazura de ciocolata, foarte bune si delicioase, aromate si dulci. Eclere, un desert delicios provenit din Franta care se face nu foarte greu si sunt pe placul tuturor datorita fragezimii lor si a amestecului de crema si glazura de ciocolata. 
POFTA BUNA!  
eclere de casa, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, eclere cu glazura de ciocolata,

eclere de casa, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, eclere cu glazura de ciocolata, ecler de casa,

eclere, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere de casa, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, eclere cu glazura de ciocolata,

eclere, dulciuri, prajituri, eclere cu crema de vanilie, eclere de casa, eclere cu glazura de ciocolata, retete culinare, reteta eclere, retete de mancare,

eclere de casa, eclere cu crema de vanilie, dulciuri, prajituri, reteta eclere, eclere reteta, ecler, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, eclere cu glazura de ciocolata,

17 ianuarie 2015

Pui la ceaun cu tocanita de ciuperci

Friptura De Pui La Ceaun Cu Tocanita De Ciuperci Si Smantana


retete culinare, retete de mancare, retete si preparate culinare de mancare pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, mancare de ciuperci cu carne de pui, pui la ceaun cu ciulama de ciuperci si smantana, ciulama cu mamaliguta, ciuperci inabusite cu smantana, preparate culinare,

Ingrediente pui la ceaun: 

  • 1 pui (carne de pui, copane de pui, aripi de pui
  • 1 lingurita de sare 
  • 1 lingurita de piper macinat 
  • 500 ml de ulei pentru prajit  
retete si preparate culinare de mancare carne de pui prajita la ceaun ingrediente, ingrediente friptura de pui la ceaun, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare,


Ingrediente tocanita de ciuperci: 

  • 500 g de ciuperci champignon 
  • 2 lingurite de faina 
  • 1 ceapa mare 
  • 2- 3 catei de usturoi 
  • 250- 300 ml de smantana 
  • 1 cub de unt (50 g) 
  • 1- 2 linguri de ulei 
  • ½ lingurita de sare 
  • ½ lingurita de piper 
  • 1 legatura de marar verde 
  • 1 ceasca de apa 
ingrediente pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, ingrediente pui la ceaun cu ciulama de ciuperci si smantana, retete culinare, retete de mancare,


Mod de preparare: 

     Puiul intreg se curata, se parleste, se taie in bucati, se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Dupa ce bucatile din carne de pui sunt bine scurse de apa, se condimenteaza cu sare si piper si se pastreaza la rece pentru cateva ore bune (chiar si 24- 48 de ore, carnea din ce sta mai mult este mai gustoasa). Pentru friptura de pui la ceaun se pot folosi dupa preferinta copanele, aripipioarele si pieptul de pui. 
     Carnea de pui preparata la ceaun o sa aiba un gust deosebit. Se imcinge ulei suficient intr-un ceaun, iar cand uleiul este bine incins se adauga bucatile de carne. Se prajeste carnea inabusit amestecand din cand in cand pana cand carnea este aproape gata, apoi se continua prajirea fara capac pana cand carnea de pui este frumos rumenita
retete culinare, retete de mancare, carne de pui prajita la ceaun, pui la ceaun, retete de mancare carne de pui preparata la ceaun, friptura de pui, preparate culinare, retete cu pui, preparate din pui, carne de pui pregatita la ceaun,

     Pentru o friptura atat de gustoasa trebuie neaparat si o garnitura pe masura. O garnitura deosebit de gustoasa care merge aproape la orice fel de friptura (merge si cu preparate din peste) este o mancare de ciuperci inabusita cu smantana, o tacanita de ciuperci sau ciulama de ciuperci preparata cu multa smantana. Tocanita de ciuperci se prepara asemanator ca in reteta ciulama de ciuperci cu smantana
     Legumele se curata si se spala. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste, mararul proaspat se taie mic, iar ciupercile se taie bucati potrivit de mari. 
ingrediente pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, ingrediente pui la ceaun cu ciulama de ciuperci si smantana, retete culinare, retete de mancare,

     Intr-o tigaie se incinge unt si putin ulei de floarea soarelui, apoi se adauga ceapa taiata marunt cu un praf de sare si se caleste cateva minute. Cand ceapa este patrunsa si devine sticloasa la culoare se adauga ciupercile si se continua calirea inabusit cateva minute. Dupa ce ciupercile s-au calit putin (au prins gust de ceapa si unt), se adauga o ceasca de apa si se continua fierberea la foc mic timp de 10 minute. 
retete si preparate culinare de mancare ciulama de ciuperci cu smantana preparare sau tocanita de ciuperci cu smantana preparare

     Cand ciupercile sunt facute, se adauga usturoiul zdrobit, putina faina dizolvata in apa, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se amesteca bine compozitia. Dupa cateva clocote se adauga smantana si mararul verde tocat marunt si se opreste focul. Tocanita de ciuperci cu smantana se poate servi cu placere alaturi de o friptura de pui pregatita la ceaun si o mamaliguta calda. 
retete si preparate culinare de mancare ciulama de ciuperci cu smantana preparare sau tocanita de ciuperci cu smantana preparare

     Mamaliguta se prepara foarte simplu, reteta este aici. Se pun la fiert intr-un ceaun 3 cani de apa cu ½ lingurita de sare. Cand apa fierbe se adauga o cana de malai in ploaie si se amesteca bine compozitia cu un facalet (sau tel) sa nu se formeze cocoloase. Mamaliga se fierbe timp de 15- 30 de minute timp in care se amesteca in ea, pana cand malaiul este bine fiert, cand mamaliga se desprinde de pe peretii vasului si este bine legata. 
     Pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, un preparat romanesc cu un gust deosebit si o aroma apetisanta, care merge foarte bine alaturi de o mamaliguta calda si un pahar de vin alb bun. 
POFTA BUNA! 
carne prajita, pui la ceaun, retete si preparate culinare de mancare carne de pui prajita la ceaun, retete de mancare, retete culinare,

retete si preparate culinare de mancare ciulama de ciuperci si smantana cu mamaliguta, retete culinare, retete de mancare,

retete culinare, retete de mancare, retete si preparate culinare de mancare pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, mancare de ciuperci cu carne de pui, pui la ceaun cu ciulama de ciuperci si smantana, ciulama cu mamaliguta,

retete culinare, retete de mancare, retete si preparate culinare de mancare pui la ceaun cu tocanita de ciuperci si smantana, mancare de ciuperci cu carne de pui, pui la ceaun cu ciulama de ciuperci si smantana, ciulama cu mamaliguta,

retete de mancare, retete culinare, tocanita de ciuperci cu smantana si pui prajit la ceaun, friptura de pui la ceaun cu ciuperci inabusite si smantana, ciuperci inabusite cu mamaliguta si friptura de pui,

16 ianuarie 2015

Ciulama de ciuperci

Tocanita De Ciuperci Cu Smantana - Ciulama De Ciuperci Cu Smantana


tocanita, ciulama, ciulama de ciuperci, tocanita de ciuperci cu smantana, ciulama de ciuperci cu smantana, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, retete rapide, mancaruri rapide, ciuperci, tocanita de ciuperci,
Ingrediente:

  • 500 g de ciuperci champignon
  • 2 lingurite de faina
  • 1 ceapa mare sau 2 cepe potrivite 
  • 3 catei de usturoi
  • 300 ml de smantana
  • 1 cub de unt (50 g) 
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de piper negru macinat 
  • 1 legatura de marar verde sau patrunjel verde 
  • 1 ceasca de apa 
ingrediente ciulama de ciuperci cu smantana, ingrediente tocanita de ciuperci cu smantana, retete culinare, retete de mancare, retete cu ciuperci, preparate din ciuperci,


Mod de preparare:

     Ciupercile champignon se curata de coaja, se spala bine cu apa rece si apoi se taie bucati potrivit de mari. Ceapa se curata de coaja, se spala si se toaca marunt. Cateii de usturoi se curata de coaja, se spala si apoi se zdrobesc. Mararul proaspat se spala si se taie marunt. 
ingrediente ciulama de ciuperci cu smantana, ingrediente tocanita de ciuperci cu smantana, retete culinare, retete de mancare, retete cu ciuperci, preparate din ciuperci,

     Intr-o tigaie se pune untul sa se topeasca, iar cand este bine incins se adauga ceapa taiata marunt si un praf de sare. Se amesteca si se caleste putin ceapa, pana cand ceapa incepe sa se inmoaie si sa devina sticloasa (se poate adauga si o lingura de ulei). 
ceapa calita in unt, retete de mancare, retete culinare, tocanita de ciuperci preparare, ciulama de ciuperci preparare,

     Cand ceapa este bine patrunsa se adauga ciupercile taiate bucati, se amesteca compozitia, se acopera tigaia cu un capac si se inabuse ciupercile 5 minute. Dupa ce ciupercile au fost putin calite (inabusite) in compozitia de ceapa si unt, se adauga putina apa si se continua fierberea inabusit la foc mic timp de 10 minute. 
tocanita de ciuperci preparare, ciulama de ciuperci preparare, retete de mancare, retete culinare, retete cu ciuperci, mancare de ciuperci preparare,

     Intr-o ceasca se dizolva doua lingurite de faina in foarte putina apa, cat sa se formeze o pasta groasa ca o smantana. Se adauga in tigaie usturoiul zdrobit si faina dizolvata in apa si se amesteca bine compozitia. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper, iar dupa cateva clocote se ia tigaia de pe foc, se adauga smantana si se amesteca. 
tocanita de ciuperci preparare, ciulama de ciuperci preparare, retete de mancare, retete culinare, preparare mancare de ciuperci, retete cu ciuperci, preparate din ciuperci,

     Se mai da un clocot, apoi se opreste focul si se orneaza mancarea de ciuperci dupa gust cu marar sau patrunjel proaspat tocat marunt (cu marar are un gust si o aroma mult mai buna). 
ciulama de ciuperci, tocanita de ciuperci cu smantana, ciulama de ciuperci cu smantana, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, retete rapide, mancaruri rapide, ciuperci, tocanita de ciuperci, mancare de ciuperci,

     Ciulama de ciuperci sau tocanita de ciuperci cu smantana, o mancare foarte gustoasa si sanatoasa, rapida si foarte simplu de preparat, care merge foarte bine alaturi de un copan de pui preparat la ceaun si o mamaliguta calda. 
Mancare de ciuperci cu smantana, o reteta de mancare incredibil de buna cu un gust deosebit. 
POFTA BUNA! 
tocanita, ciulama, ciulama de ciuperci, tocanita de ciuperci cu smantana, ciulama de ciuperci cu smantana, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, retete rapide, mancaruri rapide, ciuperci, tocanita de ciuperci,

tocanita, ciulama, ciulama de ciuperci, tocanita de ciuperci cu smantana, ciulama de ciuperci cu smantana, retete culinare, preparate culinare, retete de mancare, retete rapide, mancaruri rapide, ciuperci, tocanita de ciuperci,

Alte Retete:  Ciulama de pui

13 ianuarie 2015

Madlene

Madlene Cu Stafide - Madlene Cu Stafide Si Scortisoara


retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene briose cu stafide si scortisoara de casa
Ingrediente:

  • 150 g de faina
  • 3 oua
  • 125 g de unt
  • 150 g de zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie rasa
  • 2 lingurite de scortisoara macinata
  • 2 linguri de stafide 
retete si preparate culinare ingrediente pentru madlene sau briose cu stafide si scortisoara de casa


Mod de preparare:

     Reteta este pentru 17 madlene cu stafide si scortisoara fragede si pufoase. Untul se taie bucatele si apoi se pune intr-o craticioara pe foc sa se topeasca, dupa care se lasa sa se raceasca. 
retete si preparate culinare unt topit pentru dulciuri si prajituri de casa madlene sau briose

     Faina se pune intr-un castronel si se amesteca cu praful de copt. Ouale intregi se bat spuma impreuna cu un praf de sare, zaharul tos, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie pana cand se albesc si zaharul s-a topit complet. Peste ouale batute spuma se adauga treptat faina, continuand sa se amestece pana cand faina s-a incorporat complet, iar la sfarsit se adauga untul topit. Se amesteca bine ingredientele pana cand se obtine o compozitie cremoasa, de consistenta unei smantani groase. 
retete si preparate culinare aluat compozitie madlene briose de casa preparare

     Se ia o forma speciala pentru madlene (forma de briose), se aseaza hartiutele speciale in fiecare forma de madlena, dupa care se pune in fiecare cate 2 linguri de compozitie. Se presara peste fiecare madlena cateva stafide care se imping putin in interior cu o scobitoare, iar la sfarsit se presara scortisoara macinata deasupra pentru a obtine madlene mai crocante si frumos aspectoase dar si foarte aromate. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace la foc potrivit timp de 15- 20 de minute. Pentru a fi pufoase, madlenele nu trebuiesc rumenite. 
retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene sau briose cu stafide si scortisoara preparare

retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene sau briose cu stafide si scortisoara preparare


     Cand madlenele sunt gata, se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca si apoi se pot servi. Madlene, un desert dulce si pufos, cu o aroma de vanilie si scortisoara, cu stafide diafane in interior si o aroma placuta de scortisoara, care sunt pe gustul fiecarui amator de dulciuri fine si delicate. Madlene cu stafide, foarte delicioase alaturi de o ceasca de lapte cald, lapte cu cacao, cafea sau cappuccino. 
POFTA BUNA!  

retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene briose cu stafide si scortisoara de casa

retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene briose cu stafide si scortisoara de casa

retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene briose cu stafide si scortisoara de casa

retete si preparate culinare dulciuri deserturi prajituri madlene briose cu stafide si scortisoara de casa



10 ianuarie 2015

Snitel de porc

Snitele De Porc Fragede Si Pufoase - Snitel De Porc In Aluat Pane


snitel, snitele, snitel de porc, snitele de porc, aperitive, retete culinare, retete de mancare, retete cu carne de porc, preparate din carne de porc, preparare snitele de casa, retete mancare, carne prajita in aluat, friptura de porc, snitel de porc in aluat pane,
Ingrediente:

  • 400 – 500 g carne de porc (pulpa de porc
  • 10 linguri de faina 
  • 3 oua 
  • 50 ml de lapte 
  • ½ lingurita de sare 
  • ½ lingurita de piper macinat 
  • ulei pentru prajit 
ingrediente pentru snitele de porc, ingrediente pentru un snitel de porc bun, cum se face un snitel foarte bun,


Mod de preparare:

     Snitelele de porc sunt foarte gustoase si se prepara foarte simplu. Ingredientele de mai sus sunt necesare pentru a preparara 10 snitele frumoase, fragede si pufoase din pulpa de porc. Dar cum se fac snitele in aluat pane? Iata cum se prepara acestea: 
     Pulpa de porc se taie felii nu prea groase, dupa care fiecare bucata de carne se bate putin cu un ciocan special pentru snitele pentru a le fragezi. Bucatile de snitele se condimenteaza dupa gust pe ambele parti cu sare si piper si se lasa 15 minute in frigider sa-si ia gust. 
carne de porc, carne de porc pentru prepararea snitelelor, retete si preparate culinare din carne de porc, retete cu porc, pulpa de porc pentru gatit,

     Intre timp pregatim compozitia pane pentru snitele, care este asemanatoare cu cea de clatite, cu deosebirea ca aceasta este mai consistenta. Intr-un castron se bat bine ouale cu un praf de sare, dupa care se adauga treptat faina si se amesteca bine sa nu faca cocoloase. Cand faina s-a incorporat complet se adauga laptele putin cate putin si se amesteca pana cand compozitia de snitele devine consistenta ca o smantana groasa. 
compozitie de clatite pentru snitele, compozitie snitel, compozitie clatite, cum se fac nitele, retete culinare, retete de mancare, preparate culinare, aluat snitele, aluat clatite, compozitie pane,

     Se pune ulei la incins intr-o tigaie, iar cand uleiul s-a incins se ia cate o bucata de carne, se scufunda in compozitia pane pana cand carnea este acoperita complet pe ambele parti, se scurge putin si se prajeste in uleiul incins pe ambele parti pana cand bucata de snitel se rumeneste frumos. Se procedeaza asemanator si cu celelalte bucati de carne. Snitelele de porc se scot din tigaie dupa ce s-au prajit intr-un castron, pe un servetel pentru a se absorbi surplusul de ulei. 
snitel, snitele, snitel de porc, snitele de porc, aperitive, retete culinare, retete de mancare, retete cu carne de porc, preparate din carne de porc, preparare snitele de casa, retete mancare, carne prajita in aluat, friptura de porc, snitel pane, snitel de porc in aluat pane,

     Snitele de porc, foarte bune si gustoase, cu o carne frageda de porc invelita intr-o crusta crocanta la exterior, care se pot servi fierbinti dar si dupa ce s-au racit. Snitel, un preparat din carne de porc pentru o masa buna de Duminica, care merge foarte bine cu o garnitura de piure de cartofi, cartofi prajiti si niste castraveti murati sau gogosari in otet alaturi. Snitel de porc, o reteta de mancare cu carne de porc delicioasa, o friptura de porc deosebita. 
POFTA BUNA! 

snitel, snitele, snitel de porc, snitele de porc, aperitive, retete culinare, retete de mancare, retete cu carne de porc, preparate din carne de porc, preparare snitele de casa, retete mancare, carne prajita in aluat, friptura de porc, snitel pane, snitel de porc in aluat pane,

snitel, snitele, snitel de porc, snitele de porc, aperitive, retete culinare, retete de mancare, retete cu carne de porc, preparate din carne de porc, preparare snitele de casa, retete mancare, carne prajita in aluat, friptura de porc, snitel pane, snitel de porc in aluat pane,


Randuieli Bisericesti

Randuieli Bisericesti In Anul 2015 - Randuieli Bisericesti 2015 



Zile De Post Si Posturi De Peste An

  • Miercurile si vinerile de peste an (in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti)  
  • Ajunul Bobotezei (5 ianuarie, luni)
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (14 septembrie, luni)
  • Postul Sfintelor Pasti  (23 februarie- 11 aprilie)
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (8 - 28 iunie)
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie - 14 august)
  • Postul Nasterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie)


Zile In Care Nu Se Savarseste Sfanta Liturghie (Zile Aliturgice)

  • Miercuri si vineri (in saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti (18 si 20 februarie)
  • Luni si marti (in prima saptamana  a Postului Sfintelor Pasti (23 - 24 februarie)
  • In Sfanta si Marea Vineri (10 aprilie)


Zile In Care Nu Se Savarsesc Parastase

  • In toate duminicile de peste an
  • La praznicele imparatesti
  • In perioada de la Duminica Floriilor pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (5 - 19 aprilie)
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie - 6 ianuarie)


Zile Si Date Importante

  • Ziua Nationala A Familiei (17 mai, duminica)
  • Duminica Parintilor si Copiilor (7 iunie, duminica)
  • Duminica Romanilor Migranti (16 august, duminica)
  • Inceputul Anului Bisericesc; Ziua Rugaciunii Pentru Mediu (1 septembrie, marti)
  • Ziua Bibliei (13 noiembrie, vineri)


Sarbatori Bisericesti Nationale

  • Inaltarea DomnuluiZiua Eroilor (21 mai, joi)


Zile Si Sarbatori Legale In Care Nu Se Lucreaza

  • Anul Nou (joi, 1 si vineri, 2 ianuarie)
  • Sarbatoarea Internationala A Muncii (vineri, 1 mai)
  • Prima si a doua zi de Pasti (duminica, 12 si luni, 13 aprilie)
  • Prima si a doua zi de Rusalii (duminica, 31 mai si luni, 1 iunie)
  • Adormirea Maicii Domnului (sambata, 15 august)
  • Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (luni, 30 noiembrie)
  • Ziua Nationala A Romaniei (marti, 1 decembrie)
  • Prima si a doua zi de Craciun (vineri, 25 si sambata, 26 decembrie)


Nu Se Fac Nunti In Anul 2015

  • In toate zilele de post si in posturile de peste an
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1 - 2 februarie; 20 - 21 si 30 - 31 mai; 1 iunie; 15 august; 13 - 14 septembrie)
  • De la lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana in Duminica Sfantului Apostol Toma (16 februarie - 18 aprilie)
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (8 – 28 iunie)
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august)
  • In Postul Nasterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie)
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)


Nu Se Fac Nunti In Anul 2016

  • In toate zilele de post si in posturile de peste an
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1 - 2 februarie; 8 - 9 si 18 - 20 iunie; 15 august; 13 - 14 septembrie)
  • De la lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana in Duminica Sfantului Apostol Toma (7 martie – 7 mai)
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (27 – 28 iunie)
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 14 august)
  • In Postul Nasterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie)
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)

randuieli bisericesti in anul 2015, zile si date importante, sarbatori bisericesti nationale, nu se fac nunti in anul 2015 si 2016, randuieli bisericesti crestine ortodoxe,

Informatii de pe Site-ul Oficial al 
Arhiepiscopiei Tomisului www.arhiepiscopiatomisului.ro