11 ianuarie 2017

Tocanita de rata

Retete Tocanita Din Carne De Rata Cu Ceapa Si Bulion La Ceaun Reteta Traditionala De Casa


Tocanita de rata reteta,

Cum se face tocanita de rata. O reteta simpla si gustoasa este tocanita de rata cu ceapa si bulion, o mancare romaneasca traditionala din carne de rata pe care eu o gatesc obligatoriu la ceaun ori de cate ori am ocazia dupa reteta parintilor si a bunicilor mei. Iar pentru un gust mai special o sa folosesc untura de rata si multe arome, iar tocanita de ceapa cu rata o sa fie minunata.

Ingrediente tocanita de rata
-carne de rata tanara (pulpe, aripi, piept)
-7 cepe mari
-4 ardei capia
-1 morcov
-2 linguri ulei
-3 linguri pasta de tomate
-500ml apa (2 cani) 
-1 lingurita sare grunjoasa
-1 lingurita boia de ardei dulce
-½ lingurita piper macinat sau boabe
-½ lingurita cimbru uscat
-1 frunza de dafin
-1 lingurita patrunjel uscat
-2 lingurite marar uscat


Legume pentru gatit reteta,

Raţă reteta,

Mod de preparare tocanita de ceapa cu carne de rata
Cum se face o tocanita de casa reusita. Dupa ce am am portionat rata si am oprit bucatile de carne de raţă pentru tocaniţă, luam cateva bucati de piele cu grasime de la tartita, piept sau copane si le taiem bucatele, pentru untura si jumarile de rata.
Carne de raţă reteta,

Punem 1-2 linguri de ulei la incins intr-un ceaun si topim grasimea de raţă, iar cand grasimea este prajita si are aspectul jumarilor le scoatem si le servim imediat cat sunt calde presarate cu putina sare. Punem in untura formata carnea la prajit, picuram din cand in cand putina apa si o inabusim bine, apoi la final o rumenim putin fara capac.
Carne de rata la ceaun reteta,

Carne de rata prajita la ceaun reteta,

In acest timp curatam si taiem legumele, ceapa o taiem julien, ardeii fideluta, iar morcovul il dam pe razatoarea mare. Daca avem verdeata proaspata o tocam marunt, dar la nevoie sunt bune si plante aromatice uscate.
Ingrediente tocanita de rata reteta,

Scoatem bucatile de carne prajita de rata intr-un castron, mai scoatem din grasime daca este prea multa si punem pentru inceput ceapa la calit.
Carne de rata prajita reteta,

Ceapa calita la ceaun reteta,

Adaugam 1 lingurita de sare si calim ceapa pana devine sticloasa, apoi punem morcovul si ardeiul, iar dupa 5 minute adaugam bulionul si apa.
Legume calite la ceaun reteta,

Preparare tocanita de ceapa reteta,

Cand mancarea incepe sa fiarba adaugam carnea de rata prajita si condimentele dupa gust, mai adaugam apa daca mai este nevoie tinand cont ca mancarea mai trebuie sa fiarba aproximativ 30 minute si sa scada in acelasi timp.
Preparare tocanita de rata reteta,

Preparare tocanita din carne de rata reteta,

Fierbem mancarea 15 minute la foc mic cu capac, apoi descoperita ca sa scada si sa se formeze un sos legat si tare gustos inca 15 minute. La final potrivim gustul de sare, adaugam verdeata si oprim focul. Servim tocanita de rata calda cu mamaliguta si gogosari sau castraveti murati.
Tocanita de rata sau tocana de rata, o mancare romaneasca cu carne de rata crescuta in gospadarii, un preparat culinar gustos, sanatos si foarte bun care merge foarte bine langa o mamaliguta aburinda, un vin bun rosu si toti cei dragi alaturi. Alte retete cu ratarata pe varzarata cu portocalepiept de rata cu prunepiept de rata cu varza rosieciulama de rataciorba de ratajumari de ratapulpe de rata cu varza dulcePofta Buna! 
Tocanita de casa reteta,

Tocanita de ceapa reteta,

Tocana de rata reteta,

Tocaniţă de raţă reteta,

10 ianuarie 2017

Ciorba de rata

Retete Bors De Rata Domestica


retete bors de rata, retete de mancare, preparate din rata, retete cu rata, rata gatita, zeama de rata,

Daca vrei retete romanesti de ciorbe si borsuri cu carne, incearca un preparat din carne de rata domestica foarte gustos si simplu de realizat si anume ciorba de rata sau bors de rata (zeama de rata) preparat acasa cu multe verdeturi si legume proaspete si sanatoase. 

Ingrediente
  • 500g carne de raţă
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 4 fire ceapa verde
  • ¼ telina radacina
  • 5 cartofi potriviti
  • 1 lingura orez
  • 1 lingurita sare
  • 1l apa
  • 1,5l bors acru de casa
  • verdeata proaspata (leustean, marar, patrunjel)

rata de gatit, raţă, retete cu rata, preparate din rata, reteta cu rata domestica, carne de rata,

retete cu legume, preparate din legume, reteta legume pentru ciorba si supa,

Mod de preparare
Cum gatim o rata, in primul rand parlim rata si o portionam daca n-o gatim intreaga si suntem hotarati sa preparam mai multe feluri de mancare din ea. Rata se portioneaza ca orice pui, taiem pe rand pulpele, aripile, tartita, spatele si pieptul. Atractia ratei este pieptul care este foarte mare si care merge preparat ca friptura la gratar sau tigaie. La fel si copanele si copanelele mari de la aripi care merg la pilaf, tocana, tocanita, ostropel, friptura, etc. Restul ce ramane merg la supe sau borsuri, adica bucatile cu os mai mult: spate, tartita, gat, gheare, cap.
retete cu rata, preparate din rata, retete cu carne de raţă, carne de rata domestica pentru gatit,

retete cu legume oua si bors de casa, preparate din legume oua si bors, reteta ingrediente pentru gatit,

Cum se face ciorba de rata. Carnea se pune la fiert in putina apa cat s-o acopere, cand se formeaza spuma se spumeaza si se lasa sa fiarba aproximativ 40 minute, pana cand carnea este aproape fiarta. 
In acest timp se pune borsul la fiert separat in alt vas si apoi se curata toate legumele, se spala si se taie ca pentru ciorba: ceapa marunt, telina, morcovii si ardeii cubulete, cartofii bucati potrivit de mari, ceapa verde rondele, verdeata se toaca marunt. 
Dupa ce carnea este pe jumatate fiarta se adauga toate legumele si se continua fierberea inca 20 minute, pana cand legumele sunt fierte. Apoi se adauga borsul fiert separat, iar la final se drege ciorba cu oua, se potriveste gustul de sare si se adauga verdeata tocata marunt. 
retete ciorba si bors de rata, cum se gateste o rata, retete cu rata, preparate din rata, mancaruri cu rata domestica,

Ciorba de raţă se serveste calda cu un ardei iute si multa verdeata proaspata tocata marunt si presarata deasupra, se mai poate adauga dupa gust smantana sau iaurt, fiind o mancare gustoasa dintr-o carne de rata delicioasa, un preparat din bucataria romaneasca des gatit la tara acolo unde ratele cresc libere in gospodarii. 
Pofta Buna! 
retete ciorba de rata, zeama de rata, retete de mancare, ciorbe, borsuri, retete cu rata, preparate din rata,

ciorbe, borsuri, retete ciorba de rata, bors de rata, retete de mancare, preparate din rata domestica, retete cu rata de tara, mancaruri cu rata,

9 ianuarie 2017

Randuieli bisericesti 2017

Randuieli Bisericesti In Anul 2017


minuni, biserica, religie, vindecare, suflet, spirit, fecioara maria cu pruncul, maica domnului cu pruncul, icoana facatoare de minuni,
Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul
de la Hodos Bodrog Arad Romania


Zile De Post Si Posturi De Peste An 

  • Miercurile si vinerile de peste an (in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti) 
  • Ajunul Bobotezei (5 ianuarie, joi) 
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august, marti) 
  • Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie, joi) 
  • Postul Sfintelor Pasti  (luni, 27 februarie - sambata, 15 aprilie) 
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (luni, 12 iunie - miercuri, 28 iunie) 
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (marti, 01 august - luni, 14 august) 
  • Postul Nasterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie - duminica, 24 decembrie) 


Zile Aliturgice Si Zile Cu Liturghie Diferita 

  • Zile aliturgice: miercuri si vineri in saptamana Lasatului sec de branza (22-24 februarie) 
  • Luni si marti in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti (27-28 februarie) 
  • In Sfanta si Marea Vineri (14 aprilie) 
  • Vineri inaintea Nasterii Domnului (22 decembrie) 
  • Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se savarseste de 10 ori pe an: 1 si 5 ianuarie; 5, 12, 19 si 26 martie; 2, 13 si 15 aprilie; 25 decembrie.  
  • Liturghia Darurilor inainte-sfintite se savarseste in zilele de rand din Postul Sfintelor Pasti (luni-vineri), pana in Sfanta si Marea Miercuri inclusiv, cu exceptia zilelor de luni si marti din prima saptamana a Postului Mare.
  • Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur se savarseste in toate celelalte zile. 


Zile In Care Nu Se Savarsesc Parastase 

  • In toate duminicile de peste an 
  • la Praznicele Imparatesti 
  • In zilele de rand (luni-vineri) ale Postului Mare, exceptie facand ziua de joi 13 aprilie,
  • in perioada de la Duminica Floriilor pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (9-23 aprilie)
  • In zilele Aliturgice 
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie- 6 ianuarie) 


Zile Si Date Importante 

  • Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie, duminica) 
  • Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatoare nationala (24 ianuarie, marti) 
  • Ziua Independentei Romaniei -1877, a Victoriei antinaziste -1845 ai a Europei -1950 (9 mai, marti) 
  • 10 Mai - Sarbatoare Nationala (10 mai, miercuri) 
  • Ziua Nationala A Familiei (15 mai, duminica) 
  • Duminica Parintilor si Copiilor (4 iunie, duminica) 
  • Duminica Romanilor Migranti (20 august, duminica) 
  • Inceputul anului bisericesc; Ziua rugaciunii pentru mediu (1 septembrie, vineri) 
  • Ziua Bibliei (13 noiembrie, luni) 


Sarbatori Bisericesti Nationale 

  • Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor (25, joi)
  • Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (30 noiembrie, joi)


Zile Si Sarbatori Legale In Care Nu Se Lucreaza 

  • Anul Nou (duminica, 1 si luni, 2 ianuarie) 
  • Sarbatoarea Internationala A Muncii (luni, 1 mai) 
  • Prima si a doua zi de Pasti (duminica, 16 si luni, 17 aprilie) 
  • Prima si a doua zi de Rusalii (duminica, 4 iunie si luni, 5 iunie) 
  • Adormirea Maicii Domnului (marti, 15 august) 
  • Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (joi, 30 noiembrie) 
  • Ziua Nationala a Romaniei (vineri, 1 decembrie) 
  • Prima si a doua zi de Craciun (luni, 25 si marti, 26 decembrie) 


Nu Se Fac Nunti In Anul 2017 

  • In toate zilele de post si in posturile de peste an (enumerate mai sus) 
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie) 
  • De luni dupa lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (20 februarie-23 aprilie) 
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie-6 ianuarie) 


Nu Se Fac Nunti In Anul 2018 


  • In toate zilele de post si in posturile de peste an 
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1-2 februarie; 16-17 si 26-28 mai; 15 august; 13-14 septembrie) 
  • De luni dupa lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (12 februarie–15 aprilie) 
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (4–29 iunie) 
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului (1–15 august) 
  • In Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie–24 decembrie) 
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie–6 ianuarie) 
minuni, biserica, religie, vindecare, suflet, spirit, fecioara maria cu pruncul, maica domnului cu pruncul, icoana facatoare de minuni,
Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul
de la Manastirea Hadambu Iasi Romania

minuni, biserica, religie, vindecare, suflet, spirit, fecioara maria cu pruncul, maica domnului cu pruncul, icoana facatoare de minuni,
Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul
de la Manastirea Neamt Romania

Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro

8 ianuarie 2017

Paine la conserva

Retete Paine De Casa Simpla Frageda Si Pufoasa


retete paine de casa la cutie de conserva, reteta paine alba, brutarie, panificatie, aluaturi,

O paine de casa alba si pufoasa foarte interesanta ca aspect si tare gustoasa este reteta de paine la conserva sau paine la cutie (aluat la cutie). Prepararea ei este identica ca orice paine de casa normala, diferind doar forma in care este coapta. Painea este foarte simpla si usor de preparat, iar ingredientele sunt pentru 2 painici delicioase. Daca vrei retete de painepreparate din aluat sau retete de brutarie si panificatie, atunci incearca aceasta reteta simpla de casa

Ingrediente
  • 700g faina
  • 1 cana de apa (250ml) 
  • 1 cubulet drojdie (25g)
  • ½ lingurita zahar
  • ½ lingurita sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 galbenus de ou pentru uns


Mod de preparare
Cum se face aluatul de paine. Un aluat de paine simplu se face in felul urmator: punem drojdia cu putin zahar intr-un castron si o frecam bine cu o furculita pana cand este bine topita, apoi turnam apa calduta peste ea si o dizolvam bine, adaugam sare si ulei si apoi incorporam faina pana cand obtinem un aluat ferm dar elastic. Acoperim castronul cu un prosop si lasam aluatul la dospit intr-un loc calduros timp de 30 minute. 
retete aluat de paine de casa, aluat de casa, reteta aluat pentru paine, aluaturi, cocaturi, patiserie,

Cum se face painea la cutie (cutie cu aluat copt). Cat timp aluatul creste am pregatit 2 cutii de conserve mari de 800g, am spalat bine cutiile si cu un patent am presat bine marginea de sus unde a fost capacul, astfel tabla a ramas uniforma iar cele doua painici au iesit usor din cutii dupa coacere. Le-am uscat bine de apa si le-am uns cu ulei. 
Am rasturnat aluatul pe blatul de lucru presarat cu putina faina si l-am modelam sub forma unui rulou nu prea mare dar de aproximativ grosimea cutiilor pe care l-am taiat in doua bucati, iar fiecare bucata de aluat am pus-o in cate-o cutie. 
preparare aluat pufos de paine de casa, retete aluat paine, reteta coca paine, patiserie, brutarie, aluaturi, cocaturi, panificatie,

retete paine de casa la cutie de conserva, reteta paine, aluat in cutie, patiserie, aluaturi, cocaturi, brutarie, panificatie,

Lasam painea in cutie sa mai creasca inca 5-10 minute pana cand aluatul ajunge pana sus, dupa care ungem deasupra cu galbenus batut si le introducem in cuptor sa se coaca la foc potrivit (180-200 grade) timp aproximativ 40 minute. 
preparare paine de casa, retete aluat in cutie conserva, reteta paine de casa la conserva, aluaturi, cocaturi, patiserie, brutarie,

paine la cutie, retete paine de casa alba si pufoasa, aluaturi la cutie, brutarie, patiserie, cocaturi, coca la cutie,

Dupa ce painea s-a copt o scoatem din cutie si o lasam putin acoperita cu un servet, o taiem felii si o servim calda sau rece fiind foarte gustoasa oricum. 
Paine la cutie, o paine de casa cu o aroma placuta pe care o mananci cu multa pofta cu orice ocazie. Poate cauti si alte retete de paine de casacolaci impletiti, paine cu tarate, paine cu seminte, paine impletita, paine floarechifle de casa, japoneze cu mac, sirene cu miere
Pofta Buna! 
paine de casa frageda si pufoasa, retete de paine alba, preparare paine, coca la cutie copata, cocaturi, aluaturi, brutarie, patiserie,

aluat la cutie copt, retete paine de casa la cutie, retete paina, reteta paine simpla, aluaturi si cocaturi patiserie brutarie,

retete paine la conserva, reteta paine alba si pufoasa, paine la cutie, preparate din aluat, painica, painici,

retete paine de casa feliata preparata la cutie de conserva, reteta paine de casa frageda si pufoasa, retete brutarie patiserie si panificatie,

7 ianuarie 2017

Snitele crispy de porc

Reteta Crispy Strips Cu Fulgi De Porumb


retete fast food, reteta crispy strips, retete de mancare, snitel crocant de porc, gustari, retete de porc,

O reteta de snitele crocante si condimentate este reteta de snitele de porc cu fulgi de porumb sau snitele crispy de porc. Preparatul este foarte simplu si usor de realizat, iar daca vrei retete de snitele atunci incearca aceasta reteta simpla.
Snitelele sunt niste preparate delicioase, iar atunci cand sunt si crispy adica crocante sunt irezistibile si nimeni nu poate refuza o portie de Crispy Strips preparate in casa, mult mai sanatos si mai delicios decat in oras. Ingredientele sunt pentru 6 snitele mari. 

Ingrediente
  • ½ kg carne de porc (pulpa, muschi, cotlet)
  • 2 oua
  • 2 linguri faina
  • 100g fulgi de porumb
  • ½ lingurita sare
  • ½ lingurita piper macinat 
  • ½ lingurita boia de ardei iute (dulce) 
  • 300ml ulei pentru prajit 


Mod de preparare
Cum facem snitele crispy de porc. Pentru pregatirea lor vom lua 6 felii de carne de porc macra fara grasime pe care o vom bate putin cu ciocanul pentru carne si apoi le vom condimenta cu sare si piper. Apoi pregatim celelalte ingrediente, amestecam intr-o farfurie intinsa faina cu putina boia iute sau chili daca ne place mai picant, in alta farfurie punem fulgii de porumb faramitati, iar intr-un castron batem bine 2 oua cu un praf de sare. 
retete carne de porc pentru snitele, retete de porc, preparate din porc,

retete cu porc faina oua si fulgi de porumb, preparate din porc faina oua si fulgi de porumb,

Punem pe foc o tigaie cu ulei la incins, iar cand acesta este incins luam o bucata de carne si o trecem intai prin faina pe ambele parti, apoi prin ou batut iar la sfarsit prin fulgi de porumb pana cand sunt acoperiti complet, dupa care o punem in tigaie si o prajim pe ambele parti. 
retete snitele cu fulgi de porumb din carne slaba de porc, retete culinare de mancare,

Procedam asemanator cu celelate bucati de carne, iar dupa ce sunt frumos rumenite le scoatem intr-o farfurie pe un servetel sa absoarba surplusul de ulei. 
retete snitele prajite la tigaie din carne de porc, preparare snitele de porc, retete de mancare, mancaruri cu carne, retete culinare,

retete snitele prajite la tigaie din carne de porc, preparare snitele de porc, retete de mancare, mancaruri cu carne, retete culinare,

retete de mancare snitele de porc cu fulgi de porumb crocante si condimentate,

Snitele crocante din carne de porc cu fulgi de porumb, foarte bune,  fragede, gustoase si crocante care merg foarte bine langa un sos tzatiki sau un ketckup condimentat facut in casa si o portie de cartofi prajiti. 
Crispy Strips un preparat tip fast food dar preparat in casa pe care-l mananci in week-end cu cei dragi sau oricand vrei ceva bun, gustos si crocant la tine acasa. Pofta Buna! 
Poate vrei si snitele pane, snitele cu cuscus, pollo pamigiano, snitel de porc, pui shanghai, rulouri de pui. rulouri de porc, cordon bleu
retete snitele de porc preparate acasa cu fulgi de porumb, retete de mancare, mancaruri cu carne,

retete snitele crispy din carne de porc, gustari, fast food, preparate din porc, retete de porc,

retete mancare, reteta gustari, snitele de porc in fulgi de porumb, crispy strips, mancaruri cu carne,

retete crispy strips fast food, reteta crispy strips, retete de mancare, snitel crocant de porc, gustari, retete de porc,

retete snitele de porc crocante si condimentate cu fulgi de porumb reteta fast food,

reteta snitele de casa, retete de mancare, mancaruri cu carne, retete cu porc, preparate din porc, gustari, fast food,

retete gustari, reteta snitel crispy, fast food, mancare, snitele crocante si condimentate din carne de porc si fulgi de porumb,