Google+

6 februarie 2013

Zacusca

Cum Se Prepara Zacusca – Cum Se Face Zacusca Pentru Iarna



Ingrediente:

  • 6 kg vinete
  • 3 kg ardei kapia
  • 3 kg gogosari(sau tot kapia in loc de gogosari)
  • 1,5 kg ceapa
  • 1 litru ulei
  • 3 litru suc de rosii
  • 6 lingurite sare mare pentru muraturi
  • 2-3 lingurite zahar
  • 2 lingurite piper boabe
  • 2 lingurite piper macinat
  • 4 lingurite boia de ardei iute
  • 3-4 ciusti iuti taiate in doua
  • 3-4 foi de dafin

Mod de preparare:

     Toate legumele se spala si se sterg de apa sau se lasa sa se usuce. Vinetele se coc direct pe flacara, iar gogosarii si ardeii kapia se coc pe o tabla. Cand sunt copti, ardeii se scot intr-o oala cu capac unde se vor aburii si se vor curata mai usor. Vinetele cand sunt gata, se curata si se lasa la scurs dupa care se taie bucatele. Ardeii si gogosarii se curata de coaja, de samburi si se taie bucati. Ceapa se taie solzi si se caleste putin in ulei. 
     Se amesteca intr-o oala mare vinetele, ardeii, gogosarii, ceapa,  zaharul, sarea, piperul, foile de dafin, sucul de rosii si uleiul si se pune la fiert. Pe masura ce fierbe se mai adauga ciusca iute si se amesteca sa nu se lipeasca. Se fierbe pana se ajunge la consistenta si gustul dorit. Se aseaza zacusca fierbinte in borcane, se inchid capacele si se fierb borcanele timp de 20 minute la foc mic. Dupa ce au fiert, se scot din apa, se acopera cu un prosop gros si se lasa sa se raceasca. Se depoziteaza in camara, este o gustare delicioasa pe timpul iernii sau al postului!
Alte retete:  Zacusca de cruditati.  Suc de rosii.  Ciusca murata.  Gogosari in otet.
POFTA BUNA!






















Un comentariu: