Retete Culinare Mucenici Moldovenesti De Post Sau Sfintisori Reteta De Casa
- 1kg faina
- 2 cani apa
- 200g zahar
- 25g drojdie
- 1
ceasca ulei
- ½ lingurita sare
- 1
lamaie
- 1
portocala
- 200g miez de nuca
- 1
ceasca miere de albine
Mod de preparare mucenici moldovenesti de post
Zaharul se dizolva in apa calda, se adauga coaja de lamaie si portocala, suc de lamaie si portocala si se amesteca. Drojdia de bere se dizolva cu putin zahar si se
pune la crescut in mijlocul castronului cu faina, unde se lasa la dospit acoperita cu putina faina timp de 10-15 minute. Cand drojdia a crescut se adauga sarea, uleiul si siropul de zahar preparat anterior si se amesteca bine. Se framanta
bine pana se formeaza un aluat asemanator cu cel de paine sau scovergi si se lasa sa
creasca la caldura aproximativ jumatate de ora.
Dupa ce aluatul a crescut se ruleaza si se imparte in bucati egale. Din fiecare
bucata se modeleaza un bastonas lung care se impleteste furmand astfel mucenicii traditionali in
forma cifrei opt. Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt si se asaza mucenicii de post in tava. Se mai lasa in tava la crescut timp de 30 minute, apoi se ung cu putin sirop si se introduc
in cuptorul incins pana se coc, 15 minute la 250 grade celsius.
Se scot din cuptor cand sunt gata, se ung fierbinti cu un
sirop de zahar obtinut din 200ml apa, 4 linguri zahar, zeama si coaja de
lamaie si portocala, iar dupa ce se racesc putin se ung cu miere de albine si se presara nuca macinata deasupra. Pofta Buna!
Anul acesta voi face mucenici de post dupa reteta ta, fiind post!
RăspundețiȘtergere