13 ianuarie 2018

Pastrama la cuptor

Pastrama la cuptor retete culinare,

Cum mai gatim pastrama ca sa fie deosebita la gust si foarte gustoasa asa cum ar trebui sa fie o reteta cu pastrama. In afara de metoda clasica de a prepara pastrama la gratar sau la tigaie, pastrama merge gatita foarte usor si la cuptor ca o minunata friptura de porc. Cum se face pastrama la cuptor cu sos de vin urmareste reteta mea.
Pastrama de porc la cuptor retete culinare,

Ingrediente
-1 kg pastrama de porc
-500 ml vin alb demisec
-2 linguri ulei de masline
-½ lingurita curry
-½ lingurita ghimbir macinat
-½ lingurita praf de ustruroi 
-1 ceapa mica 
Pastrami recipe,

Mod de preparare
Daca o sa folosim o pastrama de casa facuta traditional de noi atunci o sa fim siguri de calitatea preparatului, iar gustul o sa fie asa cum trebuie, placut sarata si condimentata. O reteta de pastrama de casa este aici
Pastrama retete culinare romanesti,

O sa alegem o bucata de pastrama mai grosuta de minim 2 cm grosime, o taiem dupa preferinta in bucati sau o lasam intreaga. Ungem o tava de cuptor cu putin ulei de masline, asezam carnea unsa si ea cu putin ulei, deasupra punem ceapa taiata fin, condimentam cu ghimbir, usturoi si curry, stropim cu vin si dam tava la cuptor la 200 grade pentru 30 minute. 
Preparare pastrama la cuptor retete culinare,

Preparare pastrama de porc la cuptor retete culinare,

Dupa acest timp intoarcem bucatile de carne si mai dam la cuptor pentru inca 10 minute sa prinda o culoare frumoasa. Servim pastrami imediat cat este calda cu mamaliguta si mult sos din tava. Alte retete cu pastrama: pastrama la tigaie, pastrama la gratarPofta Buna! 
Retete cu pastrama retete culinare,

Friptura la cuptor retete culinare,

Retete mancare romaneasca pastrama cu mamaliguta retete culinare,

7 ianuarie 2018

Rata la gratar

Rata la gratar retete culinare,

O carne gustoasa pentru gratar sau grill placut aromata si condimentata este urmatoarea reteta cu carne de rata fripta pe jar sau in tigaie la noi in bucatarie. Reteta este foarte simpla iar pentru 2 portii avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 
Pulpe de rata la gratar retete culinare,

-2-4 pulpe de rata 
-4-5 linguri sos hoisin de casa 
-garnitura de legume pentru servit 
-1 lingurita cimbru uscat 

Mod de preparare
Cum procedam, in primul rand ne ocupam de carne, curatam pulpele de grasimea in exces si cu un cutit subtire crestam usor pielea cu grasime de pe pulpe. Punem pulpele intr-o sita si le oparim sub jet de apa fiarta timp de 1 minut, apoi le lasam la scurs. La final le tamponam cu prosoape de hartie ca sa fie bine uscate. 
Pulpe de rata retete culinare,

Acum facem un sos hoisin de casa foarte rapid placut picant, dulce si sarat in stil chinezesc in care o sa marinam pulpele de raţă si care o sa le dea si o glazura frumoasa. Intr-un castron amestecam: 4 lingurite sos de soia, 2 lingurite ulei de masline, 2 lingurite unt de arahide, 1 lingurita miere de albine, 1 lingurita otet alb, 2 lingurite vin alb, ¼ lingurita piper alb macinat, ¼ lingurita curry, ¼ lingurita praf de usturoi¼ lingurita praf de ghimbir. Se amesteca bine cu rabdare pana cand sosul se omogenizeaza, daca iti place gustul si mai tare atunci poti pune si ½ lingurita mustar dijon, iar condimentele le poti dubla. 
Sos hoisin de casa retete culinare sosuri chinezesti,

Pulpele zvantate bine de apa se inteapa pe alocuri cu o furculita si se ung cu sosul preparat anterior, se pun intr-o farfurie acoperita cu folie si se pastreaza la temperatura camerei timp de 60 minute. Dupa acest timp se incinge bine un gratar si se pun pulpele de rata unse din nou cu sos si presarate cu cimbru macinat, se frig pe gratarul incins si se intorc pe ambele parti pana cand sunt frumos rumenite. Se servesc calde cu o garnitura de cartofi la cuptor, cartofi copti, prajiti sau natur, sau cu alte legume dupa gust cum ar fi fasole pastai, mazare, etc. Sau se servesc simple alaturi de paine de casa sau placinta cu branza. 
Carne de rata la marinat retete culinare,

Pulpe de rata marinate la gratar retete culinare,

Pulpe de rata la gratar retete culinare,

Carne de rata la gratar retete culinare,

Friptura de rata retete culinare,

6 ianuarie 2018

Piept de rata cu sos de portocale

Retete Mancare Reteta Rata Cu Portocale


Piept de rata cu sos de portocale retete culinare,

Cum facem piept de rata cu sos de portocale, un fel de mancare dulce si aromat foarte gustos din bucataria franceza care se prepara simplu si usor in maxim 30 minute. Pentru doua portii avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 
Retete mancare reteta rata cu sos de portocale,

-1 piept de rata intreg
-2 lingurite unt
-4 portocale
-3 linguri zahar
-4 linguri vin alb
-½ lingurita sare
-½ lingurita piper macinat
-½ lingurita cimbru macinat

Cum se procedeaza, pieptul de rata la temperatura camerei se taie in doua si se fasoneaza, adica se curata de pielitele si grasimea care atarna in exces. I se cresteaza pielea cu un cutit bine ascutit, se asaza intr-o tigaie rece cu pielea in jos iar deasupra se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. De preferat ar trebui sa avem o tigaie groasa care merge bagata si la cuptor, eu o sa folosesc o tigaie de fonta. Se aprinde cuptorul la 200 grade ca sa fie cald, apoi se da drumul si la aragaz. Pieptul de rata se tine cu pielea in jos pana cand aceasta devine maronie si crocanta, se intoarce pieptul timp de 1 minut si cu pielea in sus apoi se da la cuptor pentru 8 minute la 180 grade pentru un piept de rata gatit in sange, intorcandu-l iar cu pielea in jos. 
Piept de rata retete culinare,

Piept de rata la tigaie retete culinare,

Preparare piept de rata retete culinare,

In acest timp se prepara un sos de portocale rapid astfel, se caramelizeaza usor in 3 linguri de grasime de rata (untura de rata lasata de la piept) 3 linguri de zahar, se stinge cu sucul de la 3 portocale si 4 linguri de vin alb demisec. Se tine pe foc pana cand zeama scade la jumatate, putem folosi atat o tigaie mica cat si un vas special pentru sosuri. Din portocala ramasa punem deoparte 1 lingura de coaja de portocala rasa, pulpa taiata felii de la jumatate portocala, iar cealalta jumatate de portocala taiata felii cu tot cu coaja. 
Se adauga pulpa de portocala in tigaie si se amesteca, se tine pe foc pana cand sosul se leaga si are aspectul de dulceata, apoi se opreste focul. Coaja de portocala se fierbe timp de 2 minute in putina apa, apoi se scurge de zeama si se amesteca in sosul de potocale. 
Zahar caramelizat in untura de rata retete culinare,

Preparare sos de portocale retete culinare,

Sos de portocale retete culinare,

Pieptul de raţă cand este gata dupa gustul fiecaruia mai in sange sau mai bine facut, se scoate pe un fund de bucatarie cu pielea in sus si i se unge pielea cu putin unt, iar dupa 2 minute se portioneaza in felii groase de 1 cm. Se asaza in farfurii, se stropeste cu sos de potocale iar alaturi se pun felii de portocala, se serveste cald avand un gust minunat iar asocierea dintre rata si portocala este cea mai reusita. Iubitorii mancarurilor dulci n-ar trebui sa rateze aceasta reteta. Pofta Buna! 

Reteta piept de rata la tigaie retete culinare,

Piept de rata gatit perfect retete culinare,

Piept de rata gatit in sange retete culinare,

Piept de rata cu portocale retete culinare,

Rata cu portocale retete culinare,

5 ianuarie 2018

Carnati la gratar

Reteta Carnati De Casa Din Carne De Porc La Gratar


Carnati la gratar retete culinare,

O reteta de mancare rapida foarte des intalnita atat acasa cat si servita la Fast Food sunt carnatii la gratar sau grill, serviti cu mustar, cartofi prajiti, oua ochiuri, muraturi sau cu orice alta garnitura ne place. Carnatii sunt cei mai simpli de preparat si nu lipsesc de la nici un gratar fie el si de pui, iar daca ai niste carnati de casa atunci gratarul este perfect. 
Carnati la grill retete culinare,

Cum facem carnati la gratar, cum procedam. Carnatii la temperatura camerei se portioneaza la dimensiunea dorita, se inteapa pe alocuri cu varful cutitului si se pun pe gratarul incins. Gratarul nu trebuie incins prea tare deoarece carnatii se vor arde la exterior iar mijlocul va ramane crud, dar nici focul prea incet deoarece carnatii se vor usca. 
Se frig intorcandu-i pe toate partile pana cand sunt dupa gustul fiecaruia mai mult sau mai putin rumeniti, ei trebuie sa fie frumos colorati si suculenti. Se servesc calzi cu ce ne place, dar sa nu uitam si de ceva rece, o bere sau un vin bun. Alte retete cu carnati, carnati prajiti, fasole cu carnati, varza cu carnatighiudem
Pofta Buna! 
Retete mancare reteta carnati la gratar cu cartofi prajiti,

3 ianuarie 2018

Randuieli bisericesti 2018

Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului "Izbavitoarea de cancer" Pantanassa,
Icoana Facatoare de Minuni 
Maicii Domnului Pantanassa
"Izbavitoarea de cancer" 


Zile De Post Si Posturi De Peste An 
  • Miercurile si vinerile de peste an (in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti) 
  • Ajunul Bobotezei (5 ianuarie, vineri)  
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august, miercuri) 
  • Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie, vineri) 
  • Postul Sfintelor Pasti  (luni, 19 februarie - sambata, 7 aprilie) 
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (luni, 4 iunie - vineri, 29 iunie) 
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 1 august - miercuri, 15 august) 
  • Postul Nasterii Domnului (miercuri, 14 noiembrie - luni, 24 decembrie) 


Zile Aliturgice Si Zile Cu Diferite Liturghii  
  • Zile aliturgice: miercuri si vineri in saptamana Lasatului sec de branza (14 si 16 februarie) 
  • Luni si marti in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti (19 si 20 februarie) 
  • In Sfanta si Marea Vineri (6 aprilie) 
  • Vineri inaintea Nasterii Domnului (22 decembrie) 
  • Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se savarseste de 10 ori pe an: 1 si 5 ianuarie; 25 februarie; 4, 11, 18 si 25 martie; 5 si 7 aprilie; 24 decembrie.  
  • Liturghia Darurilor inainte-sfintite se savarseste in zilele de rand din Postul Sfintelor Pasti (luni-vineri), incepand de miercuri in prima saptamana a Postului, pana in Sfanta si Marea Miercuri inclusiv.
  • Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur se savarseste in toate celelalte zile. 


Zile In Care Nu Se Savarsesc Parastase 
  • In toate duminicile de peste an 
  • la Praznicele Imparatesti 
  • In zilele de rand (luni-vineri) ale Postului Mare,
  • In zilele aliturgice  
  • in perioada de la Duminica Floriilor pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (1-15 aprilie)  
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie- 6 ianuarie) 


Zile Si Date Importante 
  • Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie, luni) 
  • Ziua Unirii Principatelor Romane, sarbatoare nationala (24 ianuarie, miercuri) 
  • Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din perioada 1944-1989 in Romania (9 martie, vineri)  
  • Ziua Independentei Romaniei -1877, a Victoriei antinaziste -1945 si a Europei -1950 (9 mai, miercuri) 
  • 10 Mai - Sarbatoare Nationala (10 mai, joi) 
  • Ziua Nationala A Familiei (13 mai, duminica) 
  • Ziua nationala de cinstire a martirilor din temnitele comuniste (14 mai, luni)
  • Duminica Parintilor si Copiilor (3 iunie, duminica) 
  • Duminica Romanilor Migranti (19 august, duminica) 
  • Inceputul anului bisericesc; Ziua rugaciunii pentru mediu (1 septembrie, sambata) 
  • Ziua Bibliei (13 noiembrie, marti) 


Sarbatori Bisericesti Nationale 
  • Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor (17 mai, joi)
  • Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (30 noiembrie, vineri)


Zile Si Sarbatori Legale In Care Nu Se Lucreaza 
  • Anul Nou (luni, 1 si marti, 2 ianuarie) 
  • Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie, miercuri)
  • Prima si a doua zi de Pasti (duminica, 8 si luni, 9 aprilie) 
  • Sarbatoarea internationala a muncii (1 mai, marti)
  • Prima si a doua zi de Rusalii (duminica, 27 mai si luni, 28 mai) 
  • Ziua Copilului (1 iunie, vineri)
  • Adormirea Maicii Domnului (miercuri, 15 august) 
  • Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (vineri, 30 noiembrie) 
  • Ziua Nationala a Romaniei (sambata, 1 decembrie) 
  • Prima si a doua zi de Craciun (marti, 25 si miercuri, 26 decembrie) 


Nu Se Fac Nunti In Anul 2018 
  • In toate zilele de post si in posturile de peste an (enumerate mai sus) 
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1-2 februarie; 16-17 mai; 26-28 mai; 15 august; 13-14 septembrie) 
  • De luni dupa lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (12 februarie-15 aprilie) 
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie-6 ianuarie) 


Nu Se Fac Nunti In Anul 2019 
  • In toate zilele de post si in posturile de peste an 
  • In ajunul si in zilele Praznicelor Imparatesti (1-2 februarie; 5-6 si 15-17 iunie; 15 august; 13-14 septembrie) 
  • De luni dupa lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (4 martie–5 mai) 
  • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (22–28 iunie) 
  • In Postul Adormirii Maicii Domnului (31–14 august) 
  • In Postul Nasterii Domnului (15 noiembrie–24 decembrie) 
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie–6 ianuarie) 

Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului Prodromita,

Icoana Facatoare de Minuni a 
Maicii Domnului Prodromita

Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Antonie cel Mare din Biserica Domneasca,
Icoana Facatoare de Minuni a 
Sfantului Antonie cel Mare de 
la Biserica Domneasca

Icoana Facatoare de Minuni a Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Noi,
Icoana Facatoare de Minuni a
Sfintei Parascheva din Biserica 
Sfantul Gheorghe Nou

Sursa: www.crestinortodox.ro; Calendar Crestin Ortodox 2018.

1 ianuarie 2018

Tort cu crema de ciocolata

Retete Torturi De Casa Reteta Tort De Ciocolata Si Rom


Tort cu crema de ciocolata retete culinare,

Un tort dulce si gustos plin de ciocolata si foarte simplu de preparat este urmatoarea reteta de tort cu crema de ciocolata si rom, un tort festiv pentru orice eveniment foarte apreciat de iubitorii ciocolatei. Ingredientele sunt pentru un tort cu diametrul de 22cm. 
Tort de ciocolata cu glazura retete culinare,

Ingrediente blat
-6 oua
-1 cana zahar
-½ cana faina
-½ cana cacao
-1 lingurita praf de copt
-1 plic zahar vanilat
-1 praf de sare

Ingrediente crema de ciocolata
-400ml smantana lichida pentru frisca
-400g ciocolata (4 x 100g ciocolata)

Ingrediente glazura de ciocolata
-100ml smantana lichida pentru frisca
-1 ciocolata de 100g
-1 lingurita unt

Ingrediente sirop de rom
-250ml apa
-3 linguri zahar
-1 esenta de rom

Mod de preparare
Cu 24 ore inainte se face un blat de tort de cacao astfel, o reteta simpla este si aici, se procedeaza ca la pandispan: se bat separat albusurile si galbenusurile fiecare cu jumatate de zahar si cu cate un praf de sare, apoi se amesteca cele doua compozitii si se incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt. Se pune intr-o forma de tort cu peretii detasabili tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor timp de 30-40 minute la 180-200 grade, se verifica si cand este gata se lasa sa se raceasca apoi se scoate din forma. A doua zi sau a treia zi blatul se taie in trei parti egale. 
Blat de tort cu cacao retete culinare,

Se face un sirop aromat cu rom, se fierbe intr-un ibric timp de 5 minute apa cu zaharul iar la final se adauga esenta de rom, se da ibricul deoparte sa se raceasca bine. 
Crema de ciocolata se prepara astfel, se incalzeste la foc mic smantana de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca bine pana cand ciocolata se topeste de tot iar compozitia devine cremoasa. Compozitia nu se fierbe ca se taie, doar se incalzeste foarte putin cat sa se topeasca ciocolata, cand e gata se da deoparte si cand s-a mai racit se baga la frigider pentru 10 minute, apoi se mixeaza usor cat sa-si mareasca volumul si sa se mai deschida putin la culoare, se lasa la temperatura camerei sa se lucreze usor cu ea. 
Crema de ciocolata retete culinare,

Tortul se monteaza foarte simplu, se pune prima bucata de blat de tort si se insiropeaza cu 4-5 linguri de sirop de rom, apoi se pune un strat de 3-4 linguri de crema de ciocolata, se asaza alta bucata de blat si se insiropeaza iar deasupra se intinde alt strat de crema. La final se pune ultima bucata de blat si cu crema ramasa se unge tot tortul atat deasupra cat si pe lateral. Crema tortului trebuie sa fie moale ca sa se intinda usor, daca este prea tare atunci se incalzeste foarte putin pe aragaz si se amesteca bine. Daca punem crema prea legata pe blatul insiropat o sa se intinda mai dificil. 
Preparare tort ciocolata retete culinare,

Preparare tort de ciocolata retete culinare,

Preparare tort cu ciocolata retete culinare,

Acum se prepara glazura de ciocolata, se procedeaza la fel ca la crema de ciocolata, se incalzeste smantana lichida si se adauga ciocolata bucatele si putin unt, cand ciocolata este topita se ia de pe foc si se amesteca bine. Glazura trebuie sa curga, cand nu mai este fierbinte se toarna peste tort astfel incat partea de deasupra sa fie acoperita complet iar pe pereti sa curga neglijent fara o forma anume, mai poti orna cu trufe, bucati de ciocolata ,etc. Se pastreaza la rece pana la servire. 
Pofta Buna! 
Glazura de ciocolata retete culinare,

Preparare tort cu glazura de ciocolata retete culinare,

Tort cu ciocolata si rom retete culinare,

Tort de ciocolata retete culinare,